Cand ne gandim la cafea pentru acasa, primul lucru care ne vine in minte este cafea la ibric. Acest obicei de consum insa s-a schimbat in ultima perioada.

Consumatorii casnici si-au indreptat atentia catre metoda espresso pentru a-si prepara cafeaua, achizitionandu-si espressoare manuale, automate sau pe capsule. O alta tendinta a segmentului premium este consumul de cafea proaspat prajita de origine sau de specialitate.

Exista diferenta in macinarea cafelei pentru ibric si pentru espresso?
Pentru metoda ibric, cafeaua se macina fin, spre deosebire de metoda espresso, unde este macinata mediu (mai mare), iar la filtru este grunjoasa (foarte mare).

In ceea ce priveste compozitia, acasa se consuma cafea superioara, preponderent arabica sau 100% arabica. Cafeaua arabica se remarca prin gust bland, delicat, cu note florale sau de fructe. Spre deosebire de cafeaua robusta, cafeaua arabica are o tarie redusa.

Producatorii de cafea au rezervat o gama de produse special pentru sectorul casnic. In magazinele clasice si cele online veti intalni aceleasi produse sub diferite forme, cafea boabe sau cafea macinata (de exemplu Lavazza Qualita Oro, Qualita Rossa, Illy, Tchibo).

In functie de tara din care provine cafeaua (unde este mixata si prajita) putem face o diferentiere astfel:
– in Italia cafeaua se prajeste mai intens, deoarece italienii beau cafea scurta (30 ml-60 ml);
– in Germania, Franta, tarile nordice, cafeaua se prajeste mai putin, se utilizeaza deseori cafea 100% arabica si este mai potrivita pentru cafea lunga (160 ml-300 ml);

Topul celor mai apreciate cafele comerciale pentru acasa (pentru ibiric sau espressor) sunt:

1. Lavazza Qualita Oro 100% arabica (cafea boabe sau macinata)

2. Illy espresso classico 100% arabica (cafea boabe sau macinata)

3. Jacobs Kronung Crema (cafea boabe sau macinata)

4. Lavazza Crema e Aroma cafea boabe
5. Dallmayr Crema D’Oro (boabe)

Cafeaua de origine si cafeaua de specialitate proaspat prajite sunt noile tendinte ale pietei cafelei. Gustul acestor cafele sunt diferite fara de blendurile clasice prezentate anterior. Aceste tipuri de cafea sunt destinate mai ales exploratorilor, celor care apreciaza notele fine florale, fructate, adeseori cu aciditatea ridicata (citrica) si corpolenta medie.

Pe Espresso Cafe iti poti procura simplu si rapid cafea boabe pentru acasa aici, cafea de origine aici, si cafea de specialitate aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *