Conform statisticilor, 80% din populatia mondiala este consumatoare de cafea. Beneficiile cafelei pentru sanatate provin din substantele neuroactive din compozitia sa ce influenteaza activitatea neuronala.
În cele mai vechi timpuri, intr-o regiune a Etiopei numită Koffe, oamenii descopera minunatul arbore de cafea.
A fost inițial considerat un aliment, iar apoi, triburile est-africane au folosit boabele de cafea pentru proprietățile sale benefice. În combinație cu grasimea animală, obțineau o pastă pe care războinicii o foloseau ca energizant in timpul războaielor. Tamaduitorii, in jurul anului 1000, au început sa utilizeze cafeaua în scop de medicament, apoi sub forma unui vin obținut din fierberea fructelor de cafea uscate, fermentate în apă.
Cu trecerea timpului, cafeaua a devenit cunoscuta in intreaga lume, iar ritualul cafelei a capatat mai multe beneficii pentru sanatate. Iata cele mai importante beneficii:
Un consum regulat de cafea impiedica apariția diabetului zaharat, boala Parkinson si cancerul de colon. Datorita efectului vasodilatator, combate durerile de cap minore. Acest lucru se datorează prezentei antioxidantilor, raspunzatori pentru aceste probleme.
Triglonina, substanța care dă gustul amarui al cafelei, este o substanta antibacteriana si antiadeziva, ce previne formarea cariilor dentare.
Un consum regulat de cafea creeaza o protecție pentru apariția cancerului de san, datorita efectului pe care il are asupra hormonilor feminini, iar in cazul barbatilor poate ajuta în privinta cancerului de prostata, sa nu dezvolte forme grave.
Studiile recente au demonstrat ca un consum moderat de cafea ajuta la imbunatatirea memoriei de scurta durata, deoarece exista o legatura stransa intre cofeina si modul in care creierul uman functioneaza. Cofeina activeaza partea sistemului nervos care imbunatateste capacitatea de memorare si de concentrare.
Întotdeauna preferam cafeaua dimineța, deoarece sporește atentia si ne binedispune. Cofeina activează și stimuleaza sistemul nervos, fapt care duce la secreția de adrenalina. Contine proteine, lipide si carbohidrati, ce produc serotonina, asa-numitul hormon al fericirii. Nivelul de cofeina dintr-o ceasca îmbunatateste ritmul inimii și rezistenta la efort.
Dupa ce consumati cafeaua, puteti folosi zatul pentru a obține propria modalitate de exfoliere, ieftina si eficienta, prin crearea unor masti, benefice pentru ten, cat si sani. Cremele anticelulitice contin cafea, iar zatul va poate ajuta sa va aplicati un tratament acasa, impotriva celulitei.
În urma studiilor realizate, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de deces in toate cazurile. O ceasca de cafea ne aduce zilnic un aport de vitamine, cum ar vitamina B5, B2, B3, B1, Potasiu si Mangan.
Aceste beneficii sunt recunoscute pentru un consum moderat de cafea, excesul insa poate fi daunator. Studiile au fost realizate la nivel epidemiologic și arata asocieri, asadar, intre un consum moderat cu beneficii pentru o viata sanatoasa.
Daca sunteti iubitor de cafea si doriti sa achizitionati comod cafea boabe pentru consum propriu, pe Espresso Cafe puteti sa alegeti dintr-o gama varianta cafea boabe pentru espressor. Compara zeci de tipuri de cafea aromata si alege cea care ti se potriveste ca aroma si gust.
Cafeaua este potrivită pentru începutul unei zile, dar această băutură aromată este savurată nu doar…
Cate mg de cofeina contine o cafea? Este o intrebare pe care ne-o punem cu…
Cafeaua este cea mai populara bautura dupa apa. Milioane de oameni din intreaga lumea isi…
Craciunul este cea mai frumoasa sarbatoare din an, un timp unic pentru fiecare din noi,…
Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume, după apă, și un simbol al relaxării…
Cea mai buna cafea depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul, aroma…
Vezi comentarii
Am facut decalcifierea cu solutie cu filtru de apa in aparat. Am uitat sa il scot. Mai poate fi folosit filtrul sau trebuie sa il schimb?
Cel mai bine ar fi sa il schimbati.