Cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din lume. Milioane de oameni isi incep ziua savurand aceasta bautura pentru aroma sa si pentru energia conferita in fiecare dimineata.
Cafeaua este obtinuta din boabe de cafea prajite si macinate. Astazi exista o mare varietate de metode de preparare din care cele mai populare sunt: ibric, espresso, moka, filtru, v60, syphon, cold brew si aeropress. Fiecare metoda are caracteristicile sale distinctive iar bauturile preparate au arome si gusturi diferite.
La origine exista o varietate de tipuri (soiuri) de cafea insa primele doua sunt cele mai cunoscute. Vorbim in cele ce urmeaza de cafea arabica, cafea robusta, liberica, maragogype, sfanta Elena, Kopi Luwak si Black Ivory.
Desi in teorie exista o mare varietate de soiuri de cafea, in practica intalnim, cel mai des pe piata, cafea arabica si cafea robusta.
1. Cafea Arabica
Cafeaua arabica reprezinta aproximativ 60-70% din totalul productiei de cafea boabe din lume. Cea mai mare parte este produsa industrializat in Brazilia, aceasta tara fiind prima in topul tarilor producatoare.
Cafeaua arabica este apreciata pentru aroma sa si gustul mai putin intens fata de robusta care este o cafea mai amara si mai intensa. Se obtine din arborele Coffee Arabica iar originea ei este in Etiopia, descoperita intamplator de un pastor. Intr-un articol anterior am discutat in detaliu despre deosebirile dintre arabica si robusta. Il poti citi aici.
Cafeaua arabica numara aproape 200 de specii diferite. Dintre cele mai importante amintim:
- Typica, cea mai cunoscuta specie de arabica, cultivata in zona Amerii Centrale
- Bourbon – o specie apreciata ce are o aroma mai intensa, cu note usor amarui
- Caturra – o varianta a speciei Bourbon ce isi are numele de la orasul brazilian unde a fost plantata pentru prima data. Se remarca prin rezistenta la conditiile de cultivare.
- Columbiana – specie de arabica produsa in Columbia
- Java – specie de arabica cultivata in insula indoneziana Java
- Catuai – este o varietate de cafea arabica cunoscuta pentru rezistenta la conditiile de mediu
- Mundo Novo – specie des intalnita in Brazilia, unde datorita conditiilor de mediu da roade bogate
2. Cafea Robusta
Cafeaua Robusta (Coffea canephora sau Coffea robusta) este o cafea mai intensa, bogata in cofeina, cu un corp plin si aroma mai putina. Ca soi este mai rezistenta la conditiile de mediu decat cafeaua arabica. Este cultivata in Africa si in Asia, in regiuni mai joase.
Ca forma, bobul este mai mic fata de cel de arabica iar canelura este drepta iar la arabica in forma de S. Se utilizeaza ca atare sau in amestec cu cafeaua arabica pentru metoda espresso de preparare a cafelei. Este folosită în principal pentru espresso datorită cremei bogate pe care o produce.
3. Cafea Liberica
Cafeaua Liberica este asemanatoare cu cafeaua Robusta fiind cultivata pentru prima data in tara africana Liberia insa are un profil aromatic mai fructat. Astazi este intalnita in Africa si America de sud, in regiunile cu umiditate crescuta dar temperatura mai scazuta (20-25 grade).
Specia este rezistenta la conditiile de mediu insa cafeaua este considerata mediocra. Deși boabele sunt mari, această cafea nu este întotdeauna apreciată pentru calitate, ci mai degrabă pentru caracteristica fizică unică.
4. Cafea Excelsa
Excelsa (Coffea excelsa), considerată uneori o subspecie a Libericăi, este apreciată pentru complexitatea sa aromatică, cu un profil fructat și o aciditate unică. Este cultivată în cantități reduse și folosită mai ales în amestecuri, pentru a adăuga profunzime și varietate.
Tipuri de cafele exotice si speciale
Pe lângă tipurile botanice principale, există câteva cafele speciale care se remarcă prin procesul unic de producție sau raritate:
Maragogype
Cafeaua Maragogype este o cafea superioara obtinuta prin incrucisarea speciei arabica si robusta. Numele sau vine de la un oras din Brazilia. Este considerata acea cafea cu cele mai mari boabe, dimensiunea lor fiind de 2-3 mai mari fata de bobul obisnuit. Se cultiva astazi in regiuni precum Guatemala, Nicaragua, Brazilia, Mexic, Columbia si Java.
Sfanta Elena
Este denumita si cafeaua lui Napoleon fiind preferata sa in timpul exilului in aceasta tara. Este o cafea superioara, crescuta intr-un sol vulcanic, cu note intense florale, de citrice, si caramel. Plantațiile sunt limitate și această cafea este considerată un lux.
Kopi Luwak
Este o cafea cu totul speciala, cultivata in insulele Java, Sumatra, Bali si Filipine. Dupa ce boabele sunt culese acestea sunt ingerate si apoi eliminate de un animal numit civeta de palmier. Se considera ca animalul isi alege cele mai bune boabe iar enzima din stomacul acestuia are rolul de a reduce gustul amarui al cafelei. Există controverse în jurul acestei cafele, deoarece procesul poate implica cruzime față de animale (civetele sunt adesea ținute în captivitate). Totusi, sunt variante certificate etic care nu implică astfel de practici.
Black Ivory
Black Ivory este cea mai scumpa cafea din lume, cu o poveste asemanatoare cu cea a cafelei Kopi Luwak. Diferenta este ca boabele de cafea sunt ingerate si eliminate de elefanti. Aceasta cafea este foarte rara si se poate savura in doar cateva hoteluri de 5 stele din lume. Black Ivory este produsă în principal în Thailanda și că producția este extrem de limitată (aproximativ 150 kg/an).
Cafeaua este supusa aprecierii subiective a oamenilor. Unii aleg o cafea intensa, altii dimpotriva isi doresc o bautura plina de aroma si mai putin intensa. Exista o varietate mare atat de specii cat si de metode de preparare.
Ce tip de cafea preferi și de ce? Povestește-ne în comentarii despre experiențele tale cu aceste sortimente rare sau populare!
Vezi comentarii (1)
Prefer cafeaua medium prajita , cu gusturi si arome ecotice su o aciditate cit mai redusa .