Cum sa

Macinarea cafelei in functie de metoda de preparare

Ce granulație a cafelei utilizăm?

Deoarece exista diverse metode de preparare, exista de asemenea si diverse grade de macinare. In acest articol vom asocia gradele de macinare in functie de metoda de preparare.

Boabele de cafea sunt macinate in functie  sistemul de preparare cu care doriti sa gustati bautura. Există trei factori care fac diferenta: timpul de contact, rata de extracție și debitul.

În cazul în care timpul de contact este scurt, granulația trebuie sa fie fină. Cand metoda este una care cufunda cafeaua in apa timp de cateva minute, timpul de contact este mai mare, prin urmare trebuie o granulație mai mare decat majoritatea metodelor.

1. Granulație fină si foarte fină:

  • Turkish coffee sau numită cafeaua la ibric necesită o granulație foarte fină, asemănătoare cu zahărul pudră.
  • Espresso este pregătită sub presiune (aprox. 9 bari), pentru a forța trecerea apei prin cafeaua compactă. Timpul de contact este foarte scurt, iar măcinătura este fină spre mediu. Macinătura la espresso este poate cea mai critică dintre toate celelalte metode. Schimbările minore in granulația lui pot aduce schimbări mari in rezultat.

2. Granulație medie:

  • Sifonul (syphon) folosește presiunea pentru a forța apa într-o cameră unde cafeaua este reținută. După ce trece timpul de infuzare, căldura este indepărtată, se creează un vid ce trage apa printr-un filtru. Această metodă necesită un grad de măcinare mediu spre fin.
  • Moka Pot este filtru de cafea, care folosește presiunea aburului pentru a forța apa în sus, printr-un filtru de tip coș, plin cu cafea. Presiunea este de aprox. 1,5 bari, iar timpul de contact este scurt. Este nevoie de o măcinătura medie.

3. Granulație mare și foarte mare:

  • FrenchPress-ul sau presa franceză (Melior) utilizează un piston pentru a presa si extrage toate aromele cafelei. Se adaugă apă peste cafea și se lasă cateva minute.  Amestecul este filtrat printr-o sită de metal sau oțel. Această metodă necesită o granulație grosieră, ușor mai mică decât sarea grunjoasă.
  • Cafeaua la filtru si cafeaua fiartă sunt metode mai ușoare, folosite pentru prepararea cafelei acasă. În ambele cazuri, timpul de contact este unul mare, iar granulația cafelei trebuie sa fie de dimensiuni mari.

Toate aceste metode sunt recomandări. Ele pot fi ajustate în funcție de cafeaua care este folosită și de preferințe. Dacă bautura este prea slabă, încercați o granulație mai fină, daca are un gust prea puternic,  încercați cu o granulație mai mare.

Iubitor de cafea buna? Pe Espresso Cafe poti gasi cafea pentru acasa sau cafea profesionala, cu livrare rapida si gratuita.

Share

Vezi comentarii

Postari recente

Cafea decofeinizata: afla cum se obtine si care sunt beneficiile

Cafeaua decofeinizata este o alegere populara pentru cei care iubesc gustul cafelei, dar vor să…

o lună acum

7 lucruri surprinzătoare despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi la nivel global, însă chiar și cei…

o lună acum

Cafeaua – soluția pentru a avea o zi plină de energie

Zilnic, în întreaga lume se consumă o cantitate impresionantă de cafea. Originară din Africa și…

o lună acum

Cum alegi cea mai buna cafea?

Alegerea celei mai bune cafele depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul,…

3 luni acum

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

5 luni acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

6 luni acum
espressocafe.ro