Cum sa

Macinarea cafelei in functie de metoda de preparare

Ce granulație a cafelei utilizăm?

Deoarece exista diverse metode de preparare, exista de asemenea si diverse grade de macinare. In acest articol vom asocia gradele de macinare in functie de metoda de preparare.

Boabele de cafea sunt macinate in functie  sistemul de preparare cu care doriti sa gustati bautura. Există trei factori care fac diferenta: timpul de contact, rata de extracție și debitul.

În cazul în care timpul de contact este scurt, granulația trebuie sa fie fină. Cand metoda este una care cufunda cafeaua in apa timp de cateva minute, timpul de contact este mai mare, prin urmare trebuie o granulație mai mare decat majoritatea metodelor.

1. Granulație fină si foarte fină:

  • Turkish coffee sau numită cafeaua la ibric necesită o granulație foarte fină, asemănătoare cu zahărul pudră.
  • Espresso este pregătită sub presiune (aprox. 9 bari), pentru a forța trecerea apei prin cafeaua compactă. Timpul de contact este foarte scurt, iar măcinătura este fină spre mediu. Macinătura la espresso este poate cea mai critică dintre toate celelalte metode. Schimbările minore in granulația lui pot aduce schimbări mari in rezultat.

2. Granulație medie:

  • Sifonul (syphon) folosește presiunea pentru a forța apa într-o cameră unde cafeaua este reținută. După ce trece timpul de infuzare, căldura este indepărtată, se creează un vid ce trage apa printr-un filtru. Această metodă necesită un grad de măcinare mediu spre fin.
  • Moka Pot este filtru de cafea, care folosește presiunea aburului pentru a forța apa în sus, printr-un filtru de tip coș, plin cu cafea. Presiunea este de aprox. 1,5 bari, iar timpul de contact este scurt. Este nevoie de o măcinătura medie.

3. Granulație mare și foarte mare:

  • FrenchPress-ul sau presa franceză (Melior) utilizează un piston pentru a presa si extrage toate aromele cafelei. Se adaugă apă peste cafea și se lasă cateva minute.  Amestecul este filtrat printr-o sită de metal sau oțel. Această metodă necesită o granulație grosieră, ușor mai mică decât sarea grunjoasă.
  • Cafeaua la filtru si cafeaua fiartă sunt metode mai ușoare, folosite pentru prepararea cafelei acasă. În ambele cazuri, timpul de contact este unul mare, iar granulația cafelei trebuie sa fie de dimensiuni mari.

Toate aceste metode sunt recomandări. Ele pot fi ajustate în funcție de cafeaua care este folosită și de preferințe. Dacă bautura este prea slabă, încercați o granulație mai fină, daca are un gust prea puternic,  încercați cu o granulație mai mare.

Iubitor de cafea buna? Pe Espresso Cafe poti gasi cafea pentru acasa sau cafea profesionala, cu livrare rapida si gratuita.

Share

Vezi comentarii

    • Măcinarea pentru Chemex este mai mare (mai grosiera) fata de espresso, asemănătoare cu cea pentru filtru de cafea.

  • Bună ziua. Folosesc un saeco xelsis suprema,consum dor espresso/ristreto.
    Rasnita am reglato la nr 3. E ok pt espresso?

    • Buna ziua, cred ca da. Daca timpul de extractie pentru espresso de 30 ml este in jur de 25 de secunde, atunci inseamna ca este reglat bine.

  • Bună ziua. Pentru cafea la ibric ce tip de râșniță recomandați vă rog . Vă mulțumesc anticipat ! Zi frumoasă.

  • Bună, am un Beko CEP5152B, 1200 W, Presiune 15 bar. Mereu pun o lingura ștearsă, și folosesc cafea măcinata. Dar îmi rămâne în portafiltru zațul umed. Ma puteți ajuta cu asta?

    • Buna ziua. Mi-e greu sa va raspund la aceasta intrebare. Nu pare a fi vreo problema. E normal sa fie zatul umed.

  • Buna ziua,pentru un expresor krups intuition ce fel de granulatie recomandati,pana acum nivelul rasnitei era pus pe treapta 3 dar mi se pare ca este amara

    • Buna ziua, greu de spus.. Macinatura se regleaza dupa urmatoarea regula. Un espresso de 30 ml trebuie sa curga in 25 de secunde. In functie de aceasta regula se decide daca trebuie macinata mai mare sau mai fina.

  • Buna ziua, pt un espressor Breville Barista Max+, aveti idee la ce nivel de macinare sa setez rasnita, respectiv temperatura apei, avand in vedere ca sunt bautor doar de ristretto?

    • Buna ziua, la modul general pentru astfel de bauturi ar trebui sa aveti macinare fina si temperatura mai mare fata de setarile obisnuite pentru espresso.

    • Buna ziua. Verificati in primul rand macinarea cafelei sa fie optima, nici mare, nici prea fina ci medie. Apoi tipul cafelei. Este cunoscut faptul ca o cafea arabica face mai putina crema decat robusta. Daca doriti mai multa crema si mai multa intensitate, incercati o cafea ce contine si arabica dar si robusta in compozitie.

  • am cumparat o cafea destul de scumpa din Elvetia pe care mi-a macinato foarte fin la 1700 microni, eu in general consum espresso dublu iar iar cand o bag in aparatul pe care il folosesc se infunda, apa nu poate trece. solutii? Folosesc ca si espressor un De'Longhi 685 M de 15 bari.

    • Daca e prea fin macinata mai bine o folositi la ibric. N-are rost sa fortati espressorul, poate se strica.

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro