Categorii: Despre cafea

[Guest post] Cum se realizează prajirea cafelei?

Prăjirea cafelei reprezintă transformarea proprietăților chimice și fizice ale boabelor verzi de cafea în rezultatul cafelei prăjite. Aroma specifică cafelei este oferit de acest proces de prăjire. Boabele verzi de cafea au ceva mai multe proteine, cofeină și acizi decât cafeaua prăjită, însă nici pe departe nu au același gust.

În general cafeaua se prăjește la masă largă cu scopul comercializării, însă există și persoane care vor să experimenteze acest proces și își prăjesc cafeaua chiar acasă din dorința de a avea o cafea mult mai proaspătă cu un gust unic.

La începutul acestui produs cafeaua se prăjea în tigăi subțiri din metal sau de porțelan, asta însemnând în secolul al 15 lea. În anii 1950 cafeaua instant devenea o băutură foarte populară, iar tot atunci s-au deschis și primele cafenele de specialitate.

În timp ce cafeaua este prăjită se formează componentele ce sunt caracteristice gustului și aromei acesteia, precum și culoarea brună a boabelor de cafea. În prezent există peste 1000 de gusturi diferite ale cafelei. În funcție de condițiile de prăjire este posibil chiar să obții un nou gust și o nouă aromă a cafelei.

Boabele de cafea verde se încălzesc la temperaturi cuprinse între 180 și 240 grade Celsius timp de 1 minut jumătate până la 20 de minute. Gustul intens este oferit de prăjirea mai îndelungată, la fel și culoarea mai închisă a boabelor de cafea.

De obicei, cafeaua se prăjește în niște tuburi rotative orizonate ce sunt încălzite de jos sau chiar în camere de prăjire unde cafeaua urmează să fie încălzită. În cele mai multe cazuri, aceste arzătoare ale cafelei sunt încălzite cu gaz sau cu ulei. După ce procesul de prăjire are loc, boabele de cafea urmează a fi lăsate la răcit la temperatura camerei urmând să fie ambalate ca boabe întregi ce vor fi vândute.

În funcție de pretenții și cereri, boabele de cafea prăjite pot fi întâi măcinate și abia apoi vândute. Acest proces are loc cu ajutorul unei mașinării speciale de măcinat cafea. Chiar și în acest caz procesul poate fi de mai multe tipuri și contează foarte mult mărimea măcinării care trebuie adaptată în funcție de utilizarea ce urmează a fi pusă în aplicare.

Cafeaua Arabica reprezintă aproximativ trei sferturi din cafeaua cultivată la nivel mondial. Este cultivată în America Latină, Africa Centrală și de Est, India și, într-o oarecare măsură, în Indonezia.

Cafeaua pe care noi o bem este realizată din cafea prăjită și măcinată ce este preparată în mai multe moduri. Cafeaua filtrată se pune într-un recipient de hârtie și se toarnă apă clocotită deasupra. Zațul cafelei rămâne în acel con, iar cafeaua picură într-o ceașcă și este gata de băut.

Cafeaua turcească se prepară la ibric. Deși există atât de multe aparate ce pot realiza cafele foarte aromatizate într-un mod foarte simplu și confortabil, chiar și românii preferă într-o anumită măsură cafeaua la ibric deoarece are un gust specific. Cafeaua poate fi apoi elaborată pentru a se potrivi gusturilor individuale, de exemplu prin adăugarea de lapte și zahăr, lapte spumat, siropuri aromatizante, condimente

Cum sa-ti prajesti cafeaua acasa?

Este posibil ca acest să aibă succes sau nu. Există foarte multe caracteristici ce trebuie respectate. Procesul de prăjire a cafelei depinde și dacă vei prăji de 10 ori cafeaua direct la tine acasă s-ar putea ca de 10 ori să obții un gust diferit. Cafeaua se poate prăjii la cuptor, într-o tigaie sau într-un recipient de făcut popcorn. 

Dacă vrei să prăjești cafeaua la cuptor, primul pas este să încălziți cuptorul la cea mai mare temperatură care ar trebui să fie apropiată de 280 grade. Boabele verzi de cafea trebuie distribuite uniform pe tavă și apoi tava trebuie introdusă în cuptor. Cafeaua trebuie să se schimbe la culoare atunci când se prăjește și în general boabele de cafea se crapă.

Dacă alegeți să prăjiți cafeaua într-o tigaie, regulile sunt similare. Cafeaua ajunge într-o tigaie uscată și fierbinte, dar pe tot parcursul procesului trebuie să amestecați boabele pentru ca acestea să se prăjească uniform. Aștepți să se crape, apoi observi culoarea boabelor, iar apoi le scoți din tigaie și le răcești. Dacă aveți o mașină de făcut popcorn, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la amestecarea boabelor.

Adrian Clipota – Totul despre casa

Share

Postari recente

Cafea decofeinizata: afla cum se obtine si care sunt beneficiile

Cafeaua decofeinizata este o alegere populara pentru cei care iubesc gustul cafelei, dar vor să…

o lună acum

7 lucruri surprinzătoare despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi la nivel global, însă chiar și cei…

o lună acum

Cafeaua – soluția pentru a avea o zi plină de energie

Zilnic, în întreaga lume se consumă o cantitate impresionantă de cafea. Originară din Africa și…

o lună acum

Cum alegi cea mai buna cafea?

Alegerea celei mai bune cafele depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul,…

3 luni acum

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

5 luni acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

6 luni acum
espressocafe.ro