Ai un espressor in utilizare sau tocmai ai achizitionat unul?

Afla cum poti sa-l protejezi de calcar si sa salvezi banii tai in loc sa-i dai la service. Citeste urmatorul articol in care vei descoperi 2 metode simple pentru intretinerea espressorului tau.

Principala problema de defectare a espressoarelor de cafea pe boabe, macinata sau cu capsule, este calcarul din apa utilizata. Acesta se depune pe circuitul hidraulic  si mai ales in boiler, pana in momentul in care espressorul se infunda si nu mai curge.

Daca ti-ai achizitionat un espressor si acesta se infunda de calcar, aceasta problema nu intra in garantie. De ce? Pentru ca depinde de apa pe care o folosesti. Service-ul nu este responsabil de faptul ca tu nu ai folosit apa fara calcar sau nu l-ai protejat impotriva acestor depuneri.

Ce ar trebui sa faci pentru a evita aceasta problema? Iata cele doua metode:

1. Previi depunerile de calcar

Pentru a preveni depunerile de calcar, producatorii recomanda folosirea filtrelor cu rasini. In cazul espressoarelor casnice de la Philips-Saeco, Lavazza, Gaggia si Delonghi, filtrele recomandate sunt Philips Aqua Clean, Brita Intenza Plus si Delonghi.

Acestea se monteaza in rezervorul de apa si retin calcarul, insa trebuie schimbate la intervale regulate, in functie de volumul de apa indicat, de obicei la fiecare 2 luni.

Pentru espressoarele casnice de la Jura, se pot folosi filtrele Claris Smart sau White, iar pentru espressoarele Lelit, filtrul de purificare a apei PLA 930M de 70 litri. Delonghi recomanda filtrele ECAM pentru espressoarele sale.

Nou! Puteti gasi filtre universale la plic, cu rasini pentru dedurizare si filtrare apa: Profine Perfetto

In cazul automatelor vending si al espressoarelor profesionale, puteti folosi filtre ce se monteaza la reteaua de apa. Exista 2 categorii de filtre:

  • Cu rasini regenerabile (noi comercializam filtru manual DVA de 8 litri) ce contin rasini ce isi recapata proprietatile de dedurizare prin regenerarea periodica cu sare.
  • Filtre de tratare a apei astfel incat calcarul sa nu se mai lipeasca de boilerul automatului. Din aceasta categorie fac parte filtrul 3M CS451 si rezerva 3M 51
  • Cu carbune activ ce se consuma fiind necesara inlocuirea lor dupa o anumita perioada de timp, in functie de volumul si duritatea apei. Din aceasta categorie, noi comercializam Bestmax, Bilt B50 si filtrele 3M.

2. Efectuezi periodic operatiunea de decalcifiere

Aceasta operatiune consta in indepartarea calcarului depus pe circuitul de apa. Este important sa ai espressorul curat si sa nu ai probleme de utilizare. Sfatul nostru este sa folosesti solutii recomandate pentru decalcifiere. Daca espressorul este in garantie, respecta instructiunile din manualul de utilizare si foloseste ce-ti recomanda producatorul. Pentru espressoarele casnice, avem disponibile solutii de decalcifiere de la Philips-Saeco, Jura, Delonghi, Gaggia, Ceragol, Durgol, Puly si Heitmann.

Cum se realizeaza decalcifierea espressoarelor?

In cazul unui espressor clasic, vei realiza aceasta operatiune manual. Foloseste solutia de decalcifiere pe care o diluezi in apa, conform indicatiilor de pe decalcifiant. Foloseste ¾ din rezervor cu solutia de decalcifiere. Porneste espressorul si treci o ceasca de solutie prin el (prin grupul de cafea sau prin steamer).

Repeta operatiunea la interval de 15 minute pana cand folosesti toata solutia. Este preferabil ca espressorul sa fie oprit in timp ce solutia actioneaza pentru indepartarea calcarului, deoarece aceasta este mai eficienta la temperaturi mai mici. Dupa terminarea solutiei, clateste cu apa curata, 2 rezervoare de apa sunt suficiente.

Espressoarele automate au program automat de decalcifiere. Este de ajuns sa realizezi solutia pentru curatare, sa accesezi programul si sa astepti indicatiile afisate descrise si in manualul de utilizare.

Cum se realizeaza decalcifierea automatelor de cafea vending si profesionale?

La automatele vending este inutila folosirea produselor de decalcifere ca in cazul espressoarelor casnice. Ele se curata in alt mod. La o anumita perioada de timp, in functie si de duritatea apei folosite, componentele circuitului hidraulic se demonteaza si se curata pe rand cu ajutorul unor solutii profesionale. Poti folosi de ex D20 detartrant fara sa il diluezi, pentru indepartarea calcarului.

Speram ca aceste informatii au fost utile pentru tine iar depunerile de calcar ale espressorului nu te  vor impiedica sa savurezi zilnic cafeaua preferata.

Toate produsele prezentate in acest articol le poti gasi accesand: Produse de intretinere. Produsele livrate de Espresso Cafe sunt autentice, livrate rapid din stoc in 1-2 zile lucratoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *