Cum sa intretii un espressor impotriva depunerilor de calcar

Ai un espressor in utilizare sau tocmai ai achizitionat unul?

Afla cum poti sa-l protejezi de calcar si sa salvezi banii tai in loc sa-i dai la service. Citeste urmatorul articol in care vei descoperi 2 metode simple pentru intretinerea espressorului tau.

Principala problema de defectare a espressoarelor de cafea pe boabe, macinata sau cu capsule, este calcarul din apa utilizata. Acesta se depune pe circuitul hidraulic  si mai ales in boiler, pana in momentul in care espressorul se infunda si nu mai curge.

Daca ti-ai achizitionat un espressor si acesta se infunda de calcar, aceasta problema nu intra in garantie. De ce? Pentru ca depinde de apa pe care o folosesti. Service-ul nu este responsabil de faptul ca tu nu ai folosit apa fara calcar sau nu l-ai protejat impotriva acestor depuneri.

Ce ar trebui sa faci pentru a evita aceasta problema? Iata cele doua metode:

1. Previi depunerile de calcar

Pentru a preveni depunerile de calcar, producatorii recomanda folosirea filtrelor cu rasini. In cazul espressoarelor casnice de la Philips-Saeco, Lavazza, Gaggia si Delonghi, filtrele recomandate sunt Philips Aqua Clean, Brita Intenza Plus si Delonghi.

Acestea se monteaza in rezervorul de apa si retin calcarul, insa trebuie schimbate la intervale regulate, in functie de volumul de apa indicat, de obicei la fiecare 2 luni.

Pentru espressoarele casnice de la Jura, se pot folosi filtrele Claris Smart sau White, iar pentru espressoarele Lelit, filtrul de purificare a apei PLA 930M de 70 litri. Delonghi recomanda filtrele ECAM pentru espressoarele sale.

Nou! Puteti gasi filtre universale la plic, cu rasini pentru dedurizare si filtrare apa: Profine Perfetto

In cazul automatelor vending si al espressoarelor profesionale, puteti folosi filtre ce se monteaza la reteaua de apa. Exista 2 categorii de filtre:

  • Cu rasini regenerabile (noi comercializam filtru manual DVA de 8 litri) ce contin rasini ce isi recapata proprietatile de dedurizare prin regenerarea periodica cu sare.
  • Filtre de tratare a apei astfel incat calcarul sa nu se mai lipeasca de boilerul automatului. Din aceasta categorie fac parte filtrul 3M CS451 si rezerva 3M 51
  • Cu carbune activ ce se consuma fiind necesara inlocuirea lor dupa o anumita perioada de timp, in functie de volumul si duritatea apei. Din aceasta categorie, noi comercializam Bestmax, Bilt B50 si filtrele 3M.

2. Efectuezi periodic operatiunea de decalcifiere

Aceasta operatiune consta in indepartarea calcarului depus pe circuitul de apa. Este important sa ai espressorul curat si sa nu ai probleme de utilizare. Sfatul nostru este sa folosesti solutii recomandate pentru decalcifiere. Daca espressorul este in garantie, respecta instructiunile din manualul de utilizare si foloseste ce-ti recomanda producatorul. Pentru espressoarele casnice, avem disponibile solutii de decalcifiere de la Philips-Saeco, Jura, Delonghi, Gaggia, Ceragol, Durgol, Puly si Heitmann.

Cum se realizeaza decalcifierea espressoarelor?

In cazul unui espressor clasic, vei realiza aceasta operatiune manual. Foloseste solutia de decalcifiere pe care o diluezi in apa, conform indicatiilor de pe decalcifiant. Foloseste ¾ din rezervor cu solutia de decalcifiere. Porneste espressorul si treci o ceasca de solutie prin el (prin grupul de cafea sau prin steamer).

Repeta operatiunea la interval de 15 minute pana cand folosesti toata solutia. Este preferabil ca espressorul sa fie oprit in timp ce solutia actioneaza pentru indepartarea calcarului, deoarece aceasta este mai eficienta la temperaturi mai mici. Dupa terminarea solutiei, clateste cu apa curata, 2 rezervoare de apa sunt suficiente.

Espressoarele automate au program automat de decalcifiere. Este de ajuns sa realizezi solutia pentru curatare, sa accesezi programul si sa astepti indicatiile afisate descrise si in manualul de utilizare.

Cum se realizeaza decalcifierea automatelor de cafea vending si profesionale?

La automatele vending este inutila folosirea produselor de decalcifere ca in cazul espressoarelor casnice. Ele se curata in alt mod. La o anumita perioada de timp, in functie si de duritatea apei folosite, componentele circuitului hidraulic se demonteaza si se curata pe rand cu ajutorul unor solutii profesionale. Poti folosi de ex D20 detartrant fara sa il diluezi, pentru indepartarea calcarului.

Speram ca aceste informatii au fost utile pentru tine iar depunerile de calcar ale espressorului nu te  vor impiedica sa savurezi zilnic cafeaua preferata.

Toate produsele prezentate in acest articol le poti gasi accesand: Produse de intretinere. Produsele livrate de Espresso Cafe sunt autentice, livrate rapid din stoc in 1-2 zile lucratoare.

Share

Vezi comentarii

  • Am un aparat bialleti cf 40 mokona si abia iese apa cate un strop pe ca facea ca la abur iesi ce anume s aintamplat ca de curatat lam curatat si deschis tot aparatul ? mai putin piulita aceea . Va rog ajutati-ma !!!

  • Am un espresor Primotecq de la FUST, - http://www.fust.ch/fr/p/cuisine/machines-a-cafe-et-machine-de-the/machines-expresso/primotecq/em-1819-e-red-8133679.html

    Nu stiu cat conteaza asta dar are urmatoarea defectiune: Pornesc butonul de Power, pompa porneste, baga apa in boiler si ar trebui sa se opreasca, si sa astept sa se faca becul verde pentru a face cafeaua. Dar la mine pompa nu se mai opreste si imi baga apa in vasul de jos.

    Stie cineva de unde este defectul.

  • Am un automat zanussi brio .i.mi da din cand in cand " non erogabile" la cafea lunga si scurta , daca selectez altceva merge .sa mai intalnit cineva cu problema asta?

    • "Non erogabile" inseamna "nu se poate livra". Daca apasati pe o tasta automatul va spune ce eroare are. De ex Non erogabile, lista guasti (lista erori), vuoto aqua (lipseste apa). Daca nu merge cafea scurta si lunga, mai mult ca sigur automatul are o problema legat de cafeaua boabe.

  • Am un automat zanussi brio .i.mi da din cand in cand " non erogabile" la cafea lunga si scurta , daca selectez altceva .sa mai intalnit cineva cu problema asta?

  • Pentru Iulian si Daniel.
    Nu ati facut procedura de decalcifiere correct. De aceea nu se stinge becul. Am patit si eu acelasi lucru, prima data. Ulterior am reluat procedura si s-a stins becul.

  • Pentru decalcifiere se folosesc indicatiile din cartea aparatului pt. aceasta operatiune, nu le mai aveti download de pe net. Numai bine

  • pt cei cu Delonghi Magnifica,in instructiiunile de folosire scrie ca dupa 3 luni se aprinde automat acel bec intermitent care indica faptul ca trebuie facuta decalcifiera aparatului."5. Apăsaţi tasta care palpaie şi ţineţi-o apăsată cel puţin 5 secunde
    pentru a confirma introducerea soluţiei şi începeţi
    decalcifierea. Ledul din interiorul tastei rămâne pornit
    neintermitent pentru a indica pornirea programului de
    decalcifiere iar ledul pâlpâie pentru a indica rotirea
    mânerului vapor în poziţie I.
    6. Rotiţi mânerul vapor în sens invers acelor de ceasornic în
    poziţie I: soluţia de decalcifiere iese din cappuccinator şi
    începe să umple recipientul de dedesubt.
    Programul de decalcifiere execută automat o serie de
    limpeziri şi intervale pentru îndepărtarea reziduurilor de
    calcar. Este normal ca între o limpezire şi următoarea, să
    treacă suficiente minute în care maşina rămâne inactivă.
    După aprox. 30 de minute rezervorul de apă este gol şi apar
    afişajele intermitente a ledurilor şi ; rotiţi mânerul
    vapor în sensul acelor de ceasornic până la sfârşit de cursă în
    poziţia O. Aparatul este acum gata pentru un proces de limpezire cu apa curata

  • Am un aparat siemens S20.Becul de la clean este aprins rosu.Cum procedez pentru decalcifiere,sau ce inseamna asta,trebuie curatat?

  • Exact același problema am si eu ca si Iulian cu mențiunea ca Delonghi Magnifica Esam 4000 este cumparat nou din dec 2014 deci a funcționat 3 luni pana s a aprins ledul rosu de la decalcifiere.Am facut procedura cu solutia originala si ledul a rămas tot aprins.Va rog sa mi dati niste sugestii

  • Buna ziua.Am si eu o masina de cafea DeLonghi magnifica,achizitionata la mina a doua, si de vreo citeva saptamini ma confrunt cu o problema,si anume ,clipeste intermitent ledul care indica ca este calcar depus in boiler.Am incercat diferite metode la sugestiile unor persoane din diferite forumuri,si anume am incercat atit cu otet cit si cu sare de lamiie si vazind ca ledul continua sa clipeasca am cumparat de la Selgros de la raionul de masini de cafea o solutie de decalcifiere.am ajuns acasa si am urmat instructiunile de pe flacon si au iesit citeva bucatele de calcar intr-adevar dar ledul continua sa pilpiie.Imi poate spune cineva ce sa fac in continuare?Exista riscul sa se strice sau pot face in continuare cafea ca si pina acum? Mentionez ca este modelul DeLonghi Magnifica 400b.Astept cu nerabdare raspunsuri.

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro