Ai un espressor in utilizare sau tocmai ai achizitionat unul?

Afla cum poti sa-l protejezi de calcar si sa salvezi banii tai in loc sa-i dai la service. Citeste urmatorul articol in care vei descoperi 2 metode simple pentru intretinerea espressorului tau.

Principala problema de defectare a espressoarelor de cafea pe boabe, macinata sau cu capsule, este calcarul din apa utilizata. Acesta se depune pe circuitul hidraulic  si mai ales in boiler, pana in momentul in care espressorul se infunda si nu mai curge.

Daca ti-ai achizitionat un espressor si acesta se infunda de calcar, aceasta problema nu intra in garantie. De ce? Pentru ca depinde de apa pe care o folosesti. Service-ul nu este responsabil de faptul ca tu nu ai folosit apa fara calcar sau nu l-ai protejat impotriva acestor depuneri.

Ce ar trebui sa faci pentru a evita aceasta problema? Iata cele doua metode:

1. Previi depunerile de calcar

Pentru a preveni depunerile de calcar, producatorii recomanda folosirea filtrelor cu rasini. In cazul espressoarelor casnice de la Philips-Saeco, Lavazza, Gaggia si Delonghi, filtrele recomandate sunt Philips Aqua Clean, Brita Intenza Plus si Delonghi.

Acestea se monteaza in rezervorul de apa si retin calcarul, insa trebuie schimbate la intervale regulate, in functie de volumul de apa indicat, de obicei la fiecare 2 luni.

Pentru espressoarele casnice de la Jura, se pot folosi filtrele Claris Smart sau White, iar pentru espressoarele Lelit, filtrul de purificare a apei PLA 930M de 70 litri. Delonghi recomanda filtrele ECAM pentru espressoarele sale.

Nou! Puteti gasi filtre universale la plic, cu rasini pentru dedurizare si filtrare apa: Profine Perfetto

In cazul automatelor vending si al espressoarelor profesionale, puteti folosi filtre ce se monteaza la reteaua de apa. Exista 2 categorii de filtre:

  • Cu rasini regenerabile (noi comercializam filtru manual DVA de 8 litri) ce contin rasini ce isi recapata proprietatile de dedurizare prin regenerarea periodica cu sare.
  • Filtre de tratare a apei astfel incat calcarul sa nu se mai lipeasca de boilerul automatului. Din aceasta categorie fac parte filtrul 3M CS451 si rezerva 3M 51
  • Cu carbune activ ce se consuma fiind necesara inlocuirea lor dupa o anumita perioada de timp, in functie de volumul si duritatea apei. Din aceasta categorie, noi comercializam Bestmax, Bilt B50 si filtrele 3M.

2. Efectuezi periodic operatiunea de decalcifiere

Aceasta operatiune consta in indepartarea calcarului depus pe circuitul de apa. Este important sa ai espressorul curat si sa nu ai probleme de utilizare. Sfatul nostru este sa folosesti solutii recomandate pentru decalcifiere. Daca espressorul este in garantie, respecta instructiunile din manualul de utilizare si foloseste ce-ti recomanda producatorul. Pentru espressoarele casnice, avem disponibile solutii de decalcifiere de la Philips-Saeco, Jura, Delonghi, Gaggia, Ceragol, Durgol, Puly si Heitmann.

Cum se realizeaza decalcifierea espressoarelor?

In cazul unui espressor clasic, vei realiza aceasta operatiune manual. Foloseste solutia de decalcifiere pe care o diluezi in apa, conform indicatiilor de pe decalcifiant. Foloseste ¾ din rezervor cu solutia de decalcifiere. Porneste espressorul si treci o ceasca de solutie prin el (prin grupul de cafea sau prin steamer).

Repeta operatiunea la interval de 15 minute pana cand folosesti toata solutia. Este preferabil ca espressorul sa fie oprit in timp ce solutia actioneaza pentru indepartarea calcarului, deoarece aceasta este mai eficienta la temperaturi mai mici. Dupa terminarea solutiei, clateste cu apa curata, 2 rezervoare de apa sunt suficiente.

Espressoarele automate au program automat de decalcifiere. Este de ajuns sa realizezi solutia pentru curatare, sa accesezi programul si sa astepti indicatiile afisate descrise si in manualul de utilizare.

Cum se realizeaza decalcifierea automatelor de cafea vending si profesionale?

La automatele vending este inutila folosirea produselor de decalcifere ca in cazul espressoarelor casnice. Ele se curata in alt mod. La o anumita perioada de timp, in functie si de duritatea apei folosite, componentele circuitului hidraulic se demonteaza si se curata pe rand cu ajutorul unor solutii profesionale. Poti folosi de ex D20 detartrant fara sa il diluezi, pentru indepartarea calcarului.

Speram ca aceste informatii au fost utile pentru tine iar depunerile de calcar ale espressorului nu te  vor impiedica sa savurezi zilnic cafeaua preferata.

Toate produsele prezentate in acest articol le poti gasi accesand: Produse de intretinere. Produsele livrate de Espresso Cafe sunt autentice, livrate rapid din stoc in 1-2 zile lucratoare.

117 Thoughts on “Cum sa intretii un espressor impotriva depunerilor de calcar”

  • Se aprind ledurile rosii intermitent, cand il opresc si il repornesc acelasi lucru si nu mai face cafea, nu raspunde la nici o comanda(apasare pe butoane )!!
    Cine ma poate ajuta cu niste sfaturi?
    Detin un Espressor automat Krups Espresseria Automatic EA 8108

  • Buna!Am un aparat Philips Saeco Poemia cam de 2 ani si acum nu mai curge apa pentru cafea.Nu stiu ce sa ii fac,oare s-a înfundat?

    • Sunt mai multe cauze. Cel mai probabil are calcar. Daca nu mai curge deloc, este necesar sa-l desfaceti si sa il curatati manual.

  • Intenţionez să cumpăr o râşniţă Lelit PL 043 MMI, pe care s-o folosesc exclusiv pentru espressor. Este potrivită’, nu greşesc?

  • Buna ziua am un expresor automat de cafea Jura impresa s9 si tot ami arata ecranu ca tre sal decalcifiez..am pus un litru de apa cu 2 linguri sare de lamaie si tot iam dat si clatire si pe ceai ..pe toate..dar cand ai dau drumu tot asa ami spune..nam facut ceva cum trebuie? Ami puteti spune pas cu pas cum trebuie sa al fac? Va multumesc.

  • Buna ziua.De black friday 2016 am achizitionat un expresor DeLonghi Magnifica esam3000.Am incercat zeci de tipuri de cafea boabe dar calitatea cafelei este slaba.Mentionez ca este cremoasa dar nu are tarie desi este setat pe maxim ca,cantitate cafea.Exista o problema a dozajului la aparat?Am incercat cu mai multe nivele de macinare dar fara rezultat.O solutie?Va multumesc anticipat pt raspunsuri.

    • Buna ziua. Pentru a obtine o cafea mai tare aveti urmatoarele posibilitati: cafeaua sa fie mai scurta (un espresso are 30 ml), cafeaua sa fie macinata mai fin astfel incat un espresso de 30 ml sa curga in 25 de secunde (nu mai mult, nu mai putin), cafeaua sa fie preponderent robusta (robusta este responsabila cu gustul tare, aspru).

  • Salut.Am un espressor delonghi e 221 b, folosesc cafea espresso dar nu face spuma, decat fff putina, in sensul ca prin orificii cafeaua este picurata, nu curge cu presiune si lin.Aveti solutii?
    Multumesc

    • Probabil espressorul macina cafeaua foarte fin si din acest motiv nu curge. In acest caz ar trebui sa reglati rasnita. O alta cauza ar fi ca espressorul dvs are piatra. Pentru aceasta problema ar trebui sa il decalcifiati (curatati de calcar)

  • Salut! Am un aparat Tassimo Bosch expresor cafea(capsule)…am folosit o solutie pentru decalcificare…ceva cu un miros parfumat puternic,si am reusit sa curat de calcar, insa acum miroase puternic a solutie..am dat autoclean cu accesoriul ala galben,,am dat de cel putin 50 de ori sa faca o „cafea” (apa fierbinte) si inca miros aburii a solutie..care imi da un sfat cum pot sa curat? Va multumesc

  • Am un expresor Philips Senseo, si din pacate mi s.a blocat capacul unde trebuie sa pun pastila. ..Dar deja era înăuntru una…nu stiu cum sa il desfac..ajutați.ma !!!!!!

  • Am si eu um aparat philips senso si sta mereu beculetul on-off aprins dar nu mai curge apa deloc atunci cand dau sa fac,cafea.a mai patiy cnv asa?

  • Buna ziua de 2saptamani mi-am cumpărat un espressor manual westwood l-am în filetat capacul expresoi intr-o parte nici cafea nu a ieșit mi sa blocat nici sa il deșurubez nu pot ma ajuta cineva sa blocat pur si simplu

  • Eu am achiztionat in urma cu doua luni un aparat KRUPS EA 8108, si intampin acceasi problema cu ledul de calcifiere care ramane aprins. Am golit de vreo 3 ori rezervorul de apa cu solutie insa degeaba.

  • Am achizitionat la mana a doua un espresor automat De Longhi cu care n-am avut probleme vreo trei ani.Am fost foarte multumita de el pana de curand cand , dimineata cand il pornesc, parca pierde presiune .Se aude un fasait. Cafeaua si-a pierdut din tarie si asta pentru ca,am observat cand am scos tavita cu zat,zatul nu mai iese ca o ”pastila”, e imprastiat peste tot, nu mai e colectat in recipientul special si este aproape uscat.Practic , in loc de zat este tot cafea.Mai pot face ceva cu acest aparat sau trebuie un altul? Daca ma puteti ajuta macar cu un raspuns…Multumesc.

  • Am un expresor Nemmo..Cafe de l opera…a mers foarte bine…dar o inceput sa incalzeasca apa prea tare…iarbecul nu se mai stinge…mie frica ca explodeaza….la noi in oras nu exista service…un domn care se ocupa cu intretinerea exprwsoarelor la un bar..mi a dat o solutie la 1 l care diluata cu 1 l de apa am bagat o in rezervor….a iesit multa spuma….dar tot apa se incinta foarte tare….trebuie sa l opresc eu ..ca mie teama ca explodeaza…va rog un sfat ..ce ar putea fi?…va multumesc

  • Buna ziua de curand am primit un expresor krups siziliana si de cum l-am pornit ledul pe decalcifiere de culoare rosie a stat aprins.ciudat este ca el a fost decalcifiat cel putin asa mi s-a spus.cum pot reseta sau decalcifia expresorul ca instructiunile sunt doar in engleza si nu ma ajuta cu nimic acele pictograme,multumesc

    • Repetati ciclul de decalcifiere si faceti procedura pana la capat. Dupa inceierea corecta a operatiunii, ledul se va stinge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *