Ai un espressor in utilizare sau tocmai ai achizitionat unul?

Afla cum poti sa-l protejezi de calcar si sa salvezi banii tai in loc sa-i dai la service. Citeste urmatorul articol in care vei descoperi 2 metode simple pentru intretinerea espressorului tau.

Principala problema de defectare a espressoarelor de cafea pe boabe, macinata sau cu capsule, este calcarul din apa utilizata. Acesta se depune pe circuitul hidraulic  si mai ales in boiler, pana in momentul in care espressorul se infunda si nu mai curge.

Daca ti-ai achizitionat un espressor si acesta se infunda de calcar, aceasta problema nu intra in garantie. De ce? Pentru ca depinde de apa pe care o folosesti. Service-ul nu este responsabil de faptul ca tu nu ai folosit apa fara calcar sau nu l-ai protejat impotriva acestor depuneri.

Ce ar trebui sa faci pentru a evita aceasta problema? Iata cele doua metode:

1. Previi depunerile de calcar

Pentru a preveni depunerile de calcar, producatorii recomanda folosirea filtrelor cu rasini. In cazul espressoarelor casnice de la Philips-Saeco, Lavazza, Gaggia si Delonghi, filtrele recomandate sunt Philips Aqua Clean, Brita Intenza Plus si Delonghi.

Acestea se monteaza in rezervorul de apa si retin calcarul, insa trebuie schimbate la intervale regulate, in functie de volumul de apa indicat, de obicei la fiecare 2 luni.

Pentru espressoarele casnice de la Jura, se pot folosi filtrele Claris Smart sau White, iar pentru espressoarele Lelit, filtrul de purificare a apei PLA 930M de 70 litri. Delonghi recomanda filtrele ECAM pentru espressoarele sale.

Nou! Puteti gasi filtre universale la plic, cu rasini pentru dedurizare si filtrare apa: Profine Perfetto

In cazul automatelor vending si al espressoarelor profesionale, puteti folosi filtre ce se monteaza la reteaua de apa. Exista 2 categorii de filtre:

  • Cu rasini regenerabile (noi comercializam filtru manual DVA de 8 litri) ce contin rasini ce isi recapata proprietatile de dedurizare prin regenerarea periodica cu sare.
  • Filtre de tratare a apei astfel incat calcarul sa nu se mai lipeasca de boilerul automatului. Din aceasta categorie fac parte filtrul 3M CS451 si rezerva 3M 51
  • Cu carbune activ ce se consuma fiind necesara inlocuirea lor dupa o anumita perioada de timp, in functie de volumul si duritatea apei. Din aceasta categorie, noi comercializam Bestmax, Bilt B50 si filtrele 3M.

2. Efectuezi periodic operatiunea de decalcifiere

Aceasta operatiune consta in indepartarea calcarului depus pe circuitul de apa. Este important sa ai espressorul curat si sa nu ai probleme de utilizare. Sfatul nostru este sa folosesti solutii recomandate pentru decalcifiere. Daca espressorul este in garantie, respecta instructiunile din manualul de utilizare si foloseste ce-ti recomanda producatorul. Pentru espressoarele casnice, avem disponibile solutii de decalcifiere de la Philips-Saeco, Jura, Delonghi, Gaggia, Ceragol, Durgol, Puly si Heitmann.

Cum se realizeaza decalcifierea espressoarelor?

In cazul unui espressor clasic, vei realiza aceasta operatiune manual. Foloseste solutia de decalcifiere pe care o diluezi in apa, conform indicatiilor de pe decalcifiant. Foloseste ¾ din rezervor cu solutia de decalcifiere. Porneste espressorul si treci o ceasca de solutie prin el (prin grupul de cafea sau prin steamer).

Repeta operatiunea la interval de 15 minute pana cand folosesti toata solutia. Este preferabil ca espressorul sa fie oprit in timp ce solutia actioneaza pentru indepartarea calcarului, deoarece aceasta este mai eficienta la temperaturi mai mici. Dupa terminarea solutiei, clateste cu apa curata, 2 rezervoare de apa sunt suficiente.

Espressoarele automate au program automat de decalcifiere. Este de ajuns sa realizezi solutia pentru curatare, sa accesezi programul si sa astepti indicatiile afisate descrise si in manualul de utilizare.

Cum se realizeaza decalcifierea automatelor de cafea vending si profesionale?

La automatele vending este inutila folosirea produselor de decalcifere ca in cazul espressoarelor casnice. Ele se curata in alt mod. La o anumita perioada de timp, in functie si de duritatea apei folosite, componentele circuitului hidraulic se demonteaza si se curata pe rand cu ajutorul unor solutii profesionale. Poti folosi de ex D20 detartrant fara sa il diluezi, pentru indepartarea calcarului.

Speram ca aceste informatii au fost utile pentru tine iar depunerile de calcar ale espressorului nu te  vor impiedica sa savurezi zilnic cafeaua preferata.

Toate produsele prezentate in acest articol le poti gasi accesand: Produse de intretinere. Produsele livrate de Espresso Cafe sunt autentice, livrate rapid din stoc in 1-2 zile lucratoare.

117 Thoughts on “Cum sa intretii un espressor impotriva depunerilor de calcar”

  • Prevenirea aparitiei depunerilor de calcar trebuie sa fie o preocupare a posesorului chiar din prima zi de folosire a aparatului de cafea.

    Folosirea de filtre de dedurizare a apei este obligatorie. In acelasi timp trebuie urmate instructiunile de intretinere din manualul de utilizare al aparatului. Sunt proceduri simple si la indemana oricui.

    Daca iti doresti o viata cat mai lunga a aparatului de cafea, decalcifierea periodica este si ea o operatie preventiva buna, chiar si in cazul utilizarii de filtre, iar intervalele de repetare sunt date de gradul de utilizare a aparatului.

    Doar asa mentii aparatul in viata cat mai mult timp si in acelasi timp te asiguri de o calitate ridicata cafelei preparate.

  • Vai ce ma bucur pentru ca am gasit acest articol… nu atat articolul cat unul dintre comentarii m-a ajutat nespus… Nu am stiut ca sarea de lamaie este un bun decalcifiant ! Am un aparat Ufesa si de ieri incepuse sa nu mai scoata toata cafeaua, facea un fel de aburi interesanti si iesea jumate din cantitatea de cafea… Am incercat adineauri cu sare de lamaie si … am reusit ! Functioneaza ca uns ! Multumesc de ajutor !

  • AM SI EU UN APARAT PHILLIPS SENSEO SI NU STIU CARE ESTE PROBLEMA CU EL DAR…SCOATE F F PUTINA APA,CURG CATIVA STROPI,FACE PUTINA SPUMA SI GATA,FOLOSESC PAD-URI AMAROY,ARE AROMA DAR NU CURGE SUFICIENTA APA,OARE DE CE?

  • Am expresorul Spidem – Trevi Chiara, de 1 an şi jumatate si abia ieri l-am decalcifiat. La noi in zona este o apa dura si am folosit apa de la robinet pentru prepararea cafele. Inca functioneaza, dar a inceput sa curga apa pe sub el (pe la corpul de cafea) şi am zis sa incerc cu decalcifierea, Am folosit o lingura de sare de lamaie la 1 l apa, si am procedat cum scrie mai sus lasand solutia cate 15 min in boiler. Cand am scos apa dupa 15 min, nu mi s-a parut sa aiba calcar dizolvat in ea, adica era tot transparenta si nu avea nicio modificare de culoare. Oare nu a fost eficienta sarea de lamaie? Am vazut pe youtube ca se lasa 30 min apa cu solutie in boiler si apoi se scotea, cate o cana. Cum este mai corect? Si o intrebare cu privire la folosirea expresorului, este bine ca dupa ce face cafeaua sa fie stins sau poate ramane cu butonul pornit. Intreb, pentru ca la mine de multe ori ramane pe pornit ore intregi.

  • Valeu ce bine ca am gasit pe cineva care are espressor de la Lidl!
    Sper doar sa mai intri aici sa comunicam putin pe tema espressorului.
    Primul espressor l-am dus inapoi caci nu mai facea spuma deloc si abia mai iesea apa.
    Am folosit eu acid citric crezand ca s-o fi depus calcar,dar tot nu a mers dupa ce l-am curatat.
    Azi era gata sa-l duc si pe al doilea inapoi si eram hotarat sa cer banii,mie unul mi se pare cam …sensibil espressorul asta de la Lidl,daca tasezi prea tare cafeaua nu mai face spuma deloc,trebuie sa nu pui nici prea multa nici prea putina cafea,nici prea tasata nici prea netasata.
    Aseara nu mai facea deloc spuma,am incercat cu 4 tipuri de cafele toate pentru espressor si nema spuma.
    Azi,inainte sa-l bag in cutia lui,am zis sa mai fac totusi o cafea si ce sa vezi?
    Mi-a facut spuma…nu l-am mai dus.
    Cert e ca espressoarele astea sunt cam sensibile.
    Am cumparat si Lavazza,face spuma nu zic nu,are aroma puternica de cafea,dar,dar,dar ii lipseste aroma specifica anumitor cafele cum ar fi Jacobs Fortuna sau Dallmayr.
    Am si cafelele espresso de la Lidl dar sa fie ele afurisite nu fac deloc spuma,daca pui doar Belarom in espessor nu face nici spuma iar aroma nici atat,de aia este si ieftina,ca-i de proasta calitate.
    Espressorul tau face nazuri uneori?
    Adica ti s-a-ntamplat sa nu iti faca spuma macar o data?

  • Spuma depinde de cafeaua folosita care ar trebui sa fie speciala de expresso. Eu am tot expresor de la Lidl si imi face foarte multa spuma care rezista mult in ceasca. Eu folosesc Segafredo si Lavazza, dar spuma mi-a facut si cu Jacobs si cu Belarom (din Lidl). Insa am observat ca daca nu tasezi bine cafeaua, nu iese asa multa spuma

  • Am și eu un espressor Silvercrest de la LIDL și după câteva luni de utilizare mi-a apărut aceeași problemă: nu mai făcea cremă. Soluția a fost să demontez filtrele în care se pune cafeaua(scoți cele trei șuruburi de dedesubt) și să-i curăț orificiile care se pare că s-au înfundat. Greșeala a fost că nu am îndepărtat cafeaua din filtru și să-l spăl după fiecare utilizare.

  • Tocmai am cumparat in decembrie un espresor de la Lidl,nah ca e de productie germana,si nu a costat mai mult de 300 de lei.
    Mi-e ciuda ca nu am atatia bani sa cumpar unul performant.
    Dar,mereu ma confrunt cu aceleasi probleme.
    De unde cafea espresso,si nu orice fel de cafea ci una care sa fie spumoasa,cand iese din espresor,dar si aromata?
    Ce este la Lidl,ma refer ca cafelele espresso,sunt vreo 2 tipuri,nu fac spuma si nici aroma nu au!!!!
    Am incercat tot felul de conbinatii cu diferite tipuri de cafele,de pilda Fortuna si Dallmayr este singura combinatie care mi-a dat o cafea spumoasa.
    Cum locuiesc in mediul rural,nu prea am de unde procura cafea espresso,in afara de Lidl si Plus.
    Spuma nu face intotdeauna la fel,gandesc ca nu pun de fiecare data aceeasi cantitate si nu o presez la fel de bine,uneori e mai spumoasa alteori mai putin,numai ca de doua zile nu imi mai face spuma deloc,si vreau sa ma impusc.:-((
    Azi am cumparat o punga de cafea boabe Stretto espresso de 1 kg si mi-am zis ca gata am rezolvat-o cu spuma…..pana am ajuns acasa !
    Espresorul Silver Crest de la Lidl nu-mi mai face nicio spuma,mai mult de atat,cand apa fierbinte trebuie sa fie filtrata prin cafea,abia curge si se aude un fasait ca si cum pe undeva rasufla.
    Gust excelent are cafeaua,dar lipseste spuma si,cel putin pentru mine este esentiala,daca nu vad si simt spuma nici nu-mi vine sa mai beau cafea.
    Nu sunt mare cafengiu,mai multa cafea facuta am aruncat decat am baut,si asta pentru ca uneori cafeaua nu are spuma,intr-o zi am aruncat 8 cafele pana am reusit sa obtin o cafea spumoasa.
    N-am cantar sa cantaresc 7 grame de cafea de fiecare data si cum espresorul nu este automat sa se opreasca singur cand cafeau este gata,trebuie sa stau de straja in fata lui si din ochi sa-l opresc cand cred eu,desi spuma uneori ma mai inducea in eroare,in sensul ca era multa spuma si putina cafea.
    Probleme,probleme,probleme,dar spuma a disparut!
    Sa fie oare vorba de depunere de calcar?
    Espresorul il am din decembrie 2012,deci enou.

  • Daca vrei o cafea cu spuma,cea mai buna si eleganta solutie este espressorul PHILIPS SENSEO.Acest aparat foloseste paduri cu cafea de dimensiunea 62 mm,care se gasesc in trei sortimente la LIDL,la pretul de 9,9 lei punga de 16 buc.,deci 0,625 ron/cafea.Se mai gasesc si la KAUFLAND,METRO(n-am mai verificat in ultima vreme) si pe net de la toti producatorii de cafea.Eu primesc din Olanda aceste paduri,produse de DOUWE EGBERT si ma costa 0,4 ron/buc.Aceste espressoare s-au vandut si la LIDL,cand erau magazinele PLUS la pretul de 240 lei.Folosesc acest tip de aparat din 2007 si sunt foarte multumit de el din urmatoarele motive:1.calitate constanta a cafelei cu multa spuma 2.nu te mai murdaresti cu indepartarea zatului si nici nu risti infundarea canalizarii chiuvetei 3.decalcifierea cam dupa 250 de cafele sau la aprinderea sensorului de avertizare(modelele care au )se face foarte usor cu produse uzuale dupa indicatiile din instructiuni.Nu s-au stricat pana acum,am doua,unul cu senzor pentru decalcifiere.Au din punctul meu de vedere un singur „defect”-din cele cu rezervor de 0,75l poti face numai 4-6 cafele/zi iar din cele cu 1,2 l, 6-8 cafele,deci trebuie sa umpli zilnic rezervorul daca faci mai multe cafele.

  • Are dreptate Liviu, aceste solutii sunt doar pentru a aduce un ban in plus pe langa vanzarea expresorului.
    Decalcifierea cu acid citric ia amploare si in lumea vendingului, in afara se fac astfel de curatari periodic pentru a preveni blocajele circuitului hidraulic.
    Sarea de lamaie este mult mai ieftina si nu cred ca e mai greu de utilizat :))
    Usor de procurat: de regula toti avem in bucatarie.

    In schimb nu recomand otetul, este ineficient.

  • 🙂
    Ce inseamna special concepute? Sunt oameni versati ai domeniului care de 10…15 ani decalcifiaza (corect) cu sare de lameie si aparatele merg ok si astazi! E drept ca suntem pe un blog al unui magazin si nu poti denigra solutiile vandute insa se pot face experimente oricand! NU exista diferente intre produsele dedicate si sarea de lamaie folosita corect! Precizez ca ma refer doar la semiautomate!

  • Si cafeua se poate face la ibric. De ce ne mai trebuie espressoare? Si otetul se foloseste sa indeparteze calcarul si e mai usor de procurat. Aceste solutii contin acid citric dar sunt special concepute si usor de folosit. Oricum nu costa mult, dar cu siguranta se merita.

  • De dragul marketingului se poate spune ca sunt bune si acele solutii! Insa, daca te uiti pe eticheta, toate contin acid citric, adica sare de lamaie. Cea mai buna solutie ever, este cea facuta dintr-o lingura de sare de lamaie la un litru de apa! Clatit bine dupa si gata! Solutia a fost experimentata de-a lungul timpului de multi experti pe forumurile internationale si nu ataca boilerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *