Cum sa intretii un espressor impotriva depunerilor de calcar

Ai un espressor in utilizare sau tocmai ai achizitionat unul?

Afla cum poti sa-l protejezi de calcar si sa salvezi banii tai in loc sa-i dai la service. Citeste urmatorul articol in care vei descoperi 2 metode simple pentru intretinerea espressorului tau.

Principala problema de defectare a espressoarelor de cafea pe boabe, macinata sau cu capsule, este calcarul din apa utilizata. Acesta se depune pe circuitul hidraulic  si mai ales in boiler, pana in momentul in care espressorul se infunda si nu mai curge.

Daca ti-ai achizitionat un espressor si acesta se infunda de calcar, aceasta problema nu intra in garantie. De ce? Pentru ca depinde de apa pe care o folosesti. Service-ul nu este responsabil de faptul ca tu nu ai folosit apa fara calcar sau nu l-ai protejat impotriva acestor depuneri.

Ce ar trebui sa faci pentru a evita aceasta problema? Iata cele doua metode:

1. Previi depunerile de calcar

Pentru a preveni depunerile de calcar, producatorii recomanda folosirea filtrelor cu rasini. In cazul espressoarelor casnice de la Philips-Saeco, Lavazza, Gaggia si Delonghi, filtrele recomandate sunt Philips Aqua Clean, Brita Intenza Plus si Delonghi.

Acestea se monteaza in rezervorul de apa si retin calcarul, insa trebuie schimbate la intervale regulate, in functie de volumul de apa indicat, de obicei la fiecare 2 luni.

Pentru espressoarele casnice de la Jura, se pot folosi filtrele Claris Smart sau White, iar pentru espressoarele Lelit, filtrul de purificare a apei PLA 930M de 70 litri. Delonghi recomanda filtrele ECAM pentru espressoarele sale.

Nou! Puteti gasi filtre universale la plic, cu rasini pentru dedurizare si filtrare apa: Profine Perfetto

In cazul automatelor vending si al espressoarelor profesionale, puteti folosi filtre ce se monteaza la reteaua de apa. Exista 2 categorii de filtre:

  • Cu rasini regenerabile (noi comercializam filtru manual DVA de 8 litri) ce contin rasini ce isi recapata proprietatile de dedurizare prin regenerarea periodica cu sare.
  • Filtre de tratare a apei astfel incat calcarul sa nu se mai lipeasca de boilerul automatului. Din aceasta categorie fac parte filtrul 3M CS451 si rezerva 3M 51
  • Cu carbune activ ce se consuma fiind necesara inlocuirea lor dupa o anumita perioada de timp, in functie de volumul si duritatea apei. Din aceasta categorie, noi comercializam Bestmax, Bilt B50 si filtrele 3M.

2. Efectuezi periodic operatiunea de decalcifiere

Aceasta operatiune consta in indepartarea calcarului depus pe circuitul de apa. Este important sa ai espressorul curat si sa nu ai probleme de utilizare. Sfatul nostru este sa folosesti solutii recomandate pentru decalcifiere. Daca espressorul este in garantie, respecta instructiunile din manualul de utilizare si foloseste ce-ti recomanda producatorul. Pentru espressoarele casnice, avem disponibile solutii de decalcifiere de la Philips-Saeco, Jura, Delonghi, Gaggia, Ceragol, Durgol, Puly si Heitmann.

Cum se realizeaza decalcifierea espressoarelor?

In cazul unui espressor clasic, vei realiza aceasta operatiune manual. Foloseste solutia de decalcifiere pe care o diluezi in apa, conform indicatiilor de pe decalcifiant. Foloseste ¾ din rezervor cu solutia de decalcifiere. Porneste espressorul si treci o ceasca de solutie prin el (prin grupul de cafea sau prin steamer).

Repeta operatiunea la interval de 15 minute pana cand folosesti toata solutia. Este preferabil ca espressorul sa fie oprit in timp ce solutia actioneaza pentru indepartarea calcarului, deoarece aceasta este mai eficienta la temperaturi mai mici. Dupa terminarea solutiei, clateste cu apa curata, 2 rezervoare de apa sunt suficiente.

Espressoarele automate au program automat de decalcifiere. Este de ajuns sa realizezi solutia pentru curatare, sa accesezi programul si sa astepti indicatiile afisate descrise si in manualul de utilizare.

Cum se realizeaza decalcifierea automatelor de cafea vending si profesionale?

La automatele vending este inutila folosirea produselor de decalcifere ca in cazul espressoarelor casnice. Ele se curata in alt mod. La o anumita perioada de timp, in functie si de duritatea apei folosite, componentele circuitului hidraulic se demonteaza si se curata pe rand cu ajutorul unor solutii profesionale. Poti folosi de ex D20 detartrant fara sa il diluezi, pentru indepartarea calcarului.

Speram ca aceste informatii au fost utile pentru tine iar depunerile de calcar ale espressorului nu te  vor impiedica sa savurezi zilnic cafeaua preferata.

Toate produsele prezentate in acest articol le poti gasi accesand: Produse de intretinere. Produsele livrate de Espresso Cafe sunt autentice, livrate rapid din stoc in 1-2 zile lucratoare.

Share

Vezi comentarii

  • Dragilor va dau un sfat,folositi ptr.expresoare doar Apa de izvor plata Meses.Va rog sa verificati si voi contine procent mic de calciu.Este foarte buna ptr.aparate de cafea.Mult mult succes.

  • Am un expresor DeLonghi EC221.b si pentru curatare vreau sa cumpar un filtru care sa nu aiba gauri ca la sita. Imi recomandati, va rog, un furnizor?
    Multumesc anticipat

  • Va rog ajutati ma cu o info: pot lasa espreesorul mai multe ore in functiune de ex. 8 ore fara sa fac cafea? Am un idea de la saeco.

    • Personal, nu cred ca este o problema ca il tineti pornit 8 ore. Daca aveti Ideea Cappuccino de la Saeco in bar, legat la retea, merita insa sa luati un dedurizator pentru a elimina problemele legate de calcar

  • - Foarte folositor articolul cat si comentariile.
    - Se poate folosi zeama de la o lamaie stoarsa?

    Ref. decalcifiere masina de cafea AEG Caffè silenzio cred ca nu ai lasat ca aparatul sa isi faca ciclul complet.
    Un ciclu complet te obliga sa stai cca 30 min langa aparat.
    Exemplu, vorbind la modul general (pentru a nu face reclama la alte marci):
    - pornire aparat
    - golire rezervor
    - preparare solutie cca 1 litru
    - apasare pe butonul de decalcifiere cca 5 sec, pana palpie toate ledurile
    - rotire maneta pentru apa fiebinte (abur) (anterior se pregateste un recipient de colectare apa evacuata)
    - urmeaza ciclul de curatire cca 30 min
    - dupa ce s-a golit solutia ledurile palpaie
    - se roteste maneta de apa fierbinte (abur) pe 0
    - se umple rezervorul cu apa curata
    - se roteste maneta de apa fierbinte (abur) (anterior se pregateste un recipient de colectare apa evacuata)
    - urmeaza clatirea
    - la golire suntem avertizati de leduri
    - se roteste maneta de apa fierbinte (abur) pe 0 si aparatul se inchide singur

    Daca ciclul se intrerupe, ledul de averitzare decalcifiere ramane in continuare aprins, pana se face un ciclu complet.

    • Nu cred ca se poate folosi lamaie stoarsa. Avem noi solutie, sare de lamaie, 16.50 lei 375 gr suficient sa faceti cel putin 10 curatiri. Puteti gasi produse de intretinere aici http://www.espressocafe.ro/produse-de-intretinere.html Folositi ce doriti dar de ce sa improvizati cu otet, care nu este chiar atat de eficient si in plus miroase si urat si trebuie clatit f bine.

  • La o masina de cafea AEG Caffè silenzio mi-a aparut ledul rosu ptr.decalcifiere.Am facut operatia cu decalcificator pe baza de acid citric respectand procedeul.Problema e ca nu dispare ledul rosu,adica imi cere sa decalcific in continuare.Daca are cineva idee ce este de facut.Multumesc.

  • Prevenirea aparitiei depunerilor de calcar trebuie sa fie o preocupare a posesorului chiar din prima zi de folosire a aparatului de cafea.

    Folosirea de filtre de dedurizare a apei este obligatorie. In acelasi timp trebuie urmate instructiunile de intretinere din manualul de utilizare al aparatului. Sunt proceduri simple si la indemana oricui.

    Daca iti doresti o viata cat mai lunga a aparatului de cafea, decalcifierea periodica este si ea o operatie preventiva buna, chiar si in cazul utilizarii de filtre, iar intervalele de repetare sunt date de gradul de utilizare a aparatului.

    Doar asa mentii aparatul in viata cat mai mult timp si in acelasi timp te asiguri de o calitate ridicata cafelei preparate.

  • Vai ce ma bucur pentru ca am gasit acest articol... nu atat articolul cat unul dintre comentarii m-a ajutat nespus... Nu am stiut ca sarea de lamaie este un bun decalcifiant ! Am un aparat Ufesa si de ieri incepuse sa nu mai scoata toata cafeaua, facea un fel de aburi interesanti si iesea jumate din cantitatea de cafea... Am incercat adineauri cu sare de lamaie si ... am reusit ! Functioneaza ca uns ! Multumesc de ajutor !

  • AM SI EU UN APARAT PHILLIPS SENSEO SI NU STIU CARE ESTE PROBLEMA CU EL DAR...SCOATE F F PUTINA APA,CURG CATIVA STROPI,FACE PUTINA SPUMA SI GATA,FOLOSESC PAD-URI AMAROY,ARE AROMA DAR NU CURGE SUFICIENTA APA,OARE DE CE?

  • Am expresorul Spidem - Trevi Chiara, de 1 an şi jumatate si abia ieri l-am decalcifiat. La noi in zona este o apa dura si am folosit apa de la robinet pentru prepararea cafele. Inca functioneaza, dar a inceput sa curga apa pe sub el (pe la corpul de cafea) şi am zis sa incerc cu decalcifierea, Am folosit o lingura de sare de lamaie la 1 l apa, si am procedat cum scrie mai sus lasand solutia cate 15 min in boiler. Cand am scos apa dupa 15 min, nu mi s-a parut sa aiba calcar dizolvat in ea, adica era tot transparenta si nu avea nicio modificare de culoare. Oare nu a fost eficienta sarea de lamaie? Am vazut pe youtube ca se lasa 30 min apa cu solutie in boiler si apoi se scotea, cate o cana. Cum este mai corect? Si o intrebare cu privire la folosirea expresorului, este bine ca dupa ce face cafeaua sa fie stins sau poate ramane cu butonul pornit. Intreb, pentru ca la mine de multe ori ramane pe pornit ore intregi.

  • tot nu am inteles pe unde scot solutia de decalcifiere? Doar pe la abur sau si pe la cafea?

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro