Cum sa intretii un espressor impotriva depunerilor de calcar

Ai un espressor in utilizare sau tocmai ai achizitionat unul?

Afla cum poti sa-l protejezi de calcar si sa salvezi banii tai in loc sa-i dai la service. Citeste urmatorul articol in care vei descoperi 2 metode simple pentru intretinerea espressorului tau.

Principala problema de defectare a espressoarelor de cafea pe boabe, macinata sau cu capsule, este calcarul din apa utilizata. Acesta se depune pe circuitul hidraulic  si mai ales in boiler, pana in momentul in care espressorul se infunda si nu mai curge.

Daca ti-ai achizitionat un espressor si acesta se infunda de calcar, aceasta problema nu intra in garantie. De ce? Pentru ca depinde de apa pe care o folosesti. Service-ul nu este responsabil de faptul ca tu nu ai folosit apa fara calcar sau nu l-ai protejat impotriva acestor depuneri.

Ce ar trebui sa faci pentru a evita aceasta problema? Iata cele doua metode:

1. Previi depunerile de calcar

Pentru a preveni depunerile de calcar, producatorii recomanda folosirea filtrelor cu rasini. In cazul espressoarelor casnice de la Philips-Saeco, Lavazza, Gaggia si Delonghi, filtrele recomandate sunt Philips Aqua Clean, Brita Intenza Plus si Delonghi.

Acestea se monteaza in rezervorul de apa si retin calcarul, insa trebuie schimbate la intervale regulate, in functie de volumul de apa indicat, de obicei la fiecare 2 luni.

Pentru espressoarele casnice de la Jura, se pot folosi filtrele Claris Smart sau White, iar pentru espressoarele Lelit, filtrul de purificare a apei PLA 930M de 70 litri. Delonghi recomanda filtrele ECAM pentru espressoarele sale.

Nou! Puteti gasi filtre universale la plic, cu rasini pentru dedurizare si filtrare apa: Profine Perfetto

In cazul automatelor vending si al espressoarelor profesionale, puteti folosi filtre ce se monteaza la reteaua de apa. Exista 2 categorii de filtre:

  • Cu rasini regenerabile (noi comercializam filtru manual DVA de 8 litri) ce contin rasini ce isi recapata proprietatile de dedurizare prin regenerarea periodica cu sare.
  • Filtre de tratare a apei astfel incat calcarul sa nu se mai lipeasca de boilerul automatului. Din aceasta categorie fac parte filtrul 3M CS451 si rezerva 3M 51
  • Cu carbune activ ce se consuma fiind necesara inlocuirea lor dupa o anumita perioada de timp, in functie de volumul si duritatea apei. Din aceasta categorie, noi comercializam Bestmax, Bilt B50 si filtrele 3M.

2. Efectuezi periodic operatiunea de decalcifiere

Aceasta operatiune consta in indepartarea calcarului depus pe circuitul de apa. Este important sa ai espressorul curat si sa nu ai probleme de utilizare. Sfatul nostru este sa folosesti solutii recomandate pentru decalcifiere. Daca espressorul este in garantie, respecta instructiunile din manualul de utilizare si foloseste ce-ti recomanda producatorul. Pentru espressoarele casnice, avem disponibile solutii de decalcifiere de la Philips-Saeco, Jura, Delonghi, Gaggia, Ceragol, Durgol, Puly si Heitmann.

Cum se realizeaza decalcifierea espressoarelor?

In cazul unui espressor clasic, vei realiza aceasta operatiune manual. Foloseste solutia de decalcifiere pe care o diluezi in apa, conform indicatiilor de pe decalcifiant. Foloseste ¾ din rezervor cu solutia de decalcifiere. Porneste espressorul si treci o ceasca de solutie prin el (prin grupul de cafea sau prin steamer).

Repeta operatiunea la interval de 15 minute pana cand folosesti toata solutia. Este preferabil ca espressorul sa fie oprit in timp ce solutia actioneaza pentru indepartarea calcarului, deoarece aceasta este mai eficienta la temperaturi mai mici. Dupa terminarea solutiei, clateste cu apa curata, 2 rezervoare de apa sunt suficiente.

Espressoarele automate au program automat de decalcifiere. Este de ajuns sa realizezi solutia pentru curatare, sa accesezi programul si sa astepti indicatiile afisate descrise si in manualul de utilizare.

Cum se realizeaza decalcifierea automatelor de cafea vending si profesionale?

La automatele vending este inutila folosirea produselor de decalcifere ca in cazul espressoarelor casnice. Ele se curata in alt mod. La o anumita perioada de timp, in functie si de duritatea apei folosite, componentele circuitului hidraulic se demonteaza si se curata pe rand cu ajutorul unor solutii profesionale. Poti folosi de ex D20 detartrant fara sa il diluezi, pentru indepartarea calcarului.

Speram ca aceste informatii au fost utile pentru tine iar depunerile de calcar ale espressorului nu te  vor impiedica sa savurezi zilnic cafeaua preferata.

Toate produsele prezentate in acest articol le poti gasi accesand: Produse de intretinere. Produsele livrate de Espresso Cafe sunt autentice, livrate rapid din stoc in 1-2 zile lucratoare.

Share

Vezi comentarii

  • Am achiziționat un espressor camry premium și nu mai pornește cred ca nu mai primește apa, nu curge nimic, doar încălzește

  • Buna ziua, un aparat de cafea cu pastile Improve nefolosit de un an de zile nu mai functioneaza. Se aprind ledurile si nu primeste nici o alta comandaț

  • Bună. Am un aparat melita cafeo solo, i am făcut decalcifiere și acum nu mai pot scoate tubul acela cu mâner din dreapta aparatului. Pe unde se rasneste cred.
    Este blocat.

  • Bună ziua am un expresor samus de 1 an jumate acum 2 săptămâni iam făcut decalcifiere și a 2 a zi nu mai curgea apa lam lăsat sa curgă fără cupa de cafea și nimic nu curge nici în gol decât se aprinde beculetu și scoate un bâzâit atat , dacă ați putea să mă ajutați va rog frumos

    • Buna ziua, s-a infundat cu calcar. Este necesar sa il desfaceti si sa curatati manual zonele infundate cu solutie. Este nevoie de un service.

  • Buna ziua, am facut decalcifierea unui expresor delonghi,cu solutia oferita de producatoe, dar becul rosu tot nu se stinge.Mentionez ca aparatul merge in continuare,fac cafea.
    Daca il folosesc in continuare ce se poate intampla? Si cum fac ca becul sa se stinga.

  • Buna ziua! Am un espressor de cafea Krups EA 815. De ceva vreme nu mai scoate cafea pe duzele de cafea si directioneaza apa in tavita. Imi puteti spune ce ar putea fi defect? Sau este o problema de curatare?

    • Buna ziua. Verificati sa nu macine prea mult si espressorul sa nu poata curge din acest motiv. Daca nu, atunci este posibil sa fie stricata o piesa, in termeni tehnici electrovalva de cafea. In acest caz este nevoie sa mergeti cu el la un service.

  • Bună ziua.Am un espressor Gran GAGGIA Style si cafeaua nu mai face spuma care o făcea la început.As vrea sa stiu ce ar putea fi.Multumesc

    • Buna ziua. Pot fi mai multe cauze. Daca folositi aceeasi cafea, macinata identic, atunci poate aparatul are depuneri de calcar iar apa nu mai are temperatura normala. O alta cauza ar putea fi sitele incarcate de zat ce trebuie curatate regulat cu detergent.

  • Buna am un aparat de cafea Boshsi iam facut dimineata decalcifierea dar sa oprit la 3/5 si nu mai merge ce ar putea avea?

  • Buna ziua, am un espressor Electrolux a modo mio lavazza si nu mai functioneaza. Imi sparge capsula dar nu curge cafea. Ce as putea sa-i fac?

  • Buna ziua.Am cumparat de curand un espressor Philips 5335/10.Am facut testul apei de la robinet cu acea banda cu 4 patratele care se pun in apa.S-au inroshit toate cele 4 patrate deci apa e foarte dura(apa vine de la un Izvor din Vrancea).Sa las espressorul sa ma anunte cand pot executa operatia decalcifere(am si filtru in rezorvorul cu apa)sau sa iau eu decizia aleatorie sa zicem la 1 data la 6 luni(un exemplu fictiv) tinand cont ca prepar 1 singura cafea pe zi?Stima

    • Buna ziua. Espressorul o sa va anunte la un moment dat in functie de volumul de apa masurat. Daca insa folositi filtru de apa atunci nu mai este necesar sa il decalcifiati si nici espressorul nu o sa va ceara. Este de ajuns sa schimbati filtrul o data la 3 luni, dar depinde si de volumul de apa consumat. Consultati manualul filtrului sau al espressorului pentru a vedea cat de des trebuie sa schimbati filtrul. Decalcifierea o faceti doar daca nu folositi filtrul de apa.

      • Buna ziua. Aparatul a cerut sa ii fac decalcifiere desi avea filtru de apa(l-am pus in urma cu cateva zile, iar pana acum nu am folosit). Problema este ca am lasat si filtrul de apa in timpul decalcifierii (decalcifiere facuta cu solutie speciala) . Pot sa folosesc in continuare filtrul sau trebuie sa il arunc?

1 2 3 7

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro