Cum sa intretii un espressor impotriva depunerilor de calcar
Ai un espressor in utilizare sau tocmai ai achizitionat unul?
Afla cum poti sa-l protejezi de calcar si sa salvezi banii tai in loc sa-i dai la service. Citeste urmatorul articol in care vei descoperi 2 metode simple pentru intretinerea espressorului tau.
Principala problema de defectare a espressoarelor de cafea pe boabe, macinata sau cu capsule, este calcarul din apa utilizata. Acesta se depune pe circuitul hidraulic si mai ales in boiler, pana in momentul in care espressorul se infunda si nu mai curge.
Daca ti-ai achizitionat un espressor si acesta se infunda de calcar, aceasta problema nu intra in garantie. De ce? Pentru ca depinde de apa pe care o folosesti. Service-ul nu este responsabil de faptul ca tu nu ai folosit apa fara calcar sau nu l-ai protejat impotriva acestor depuneri.
Ce ar trebui sa faci pentru a evita aceasta problema? Iata cele doua metode:
1. Previi depunerile de calcar
Pentru a preveni depunerile de calcar, producatorii recomanda folosirea filtrelor cu rasini. In cazul espressoarelor casnice de la Philips-Saeco, Lavazza, Gaggia si Delonghi, filtrele recomandate sunt Philips Aqua Clean, Brita Intenza Plus si Delonghi.
Acestea se monteaza in rezervorul de apa si retin calcarul, insa trebuie schimbate la intervale regulate, in functie de volumul de apa indicat, de obicei la fiecare 2 luni.
Pentru espressoarele casnice de la Jura, se pot folosi filtrele Claris Smart sau White, iar pentru espressoarele Lelit, filtrul de purificare a apei PLA 930M de 70 litri. Delonghi recomanda filtrele ECAM pentru espressoarele sale.
Nou! Puteti gasi filtre universale la plic, cu rasini pentru dedurizare si filtrare apa: Profine Perfetto
In cazul automatelor vending si al espressoarelor profesionale, puteti folosi filtre ce se monteaza la reteaua de apa. Exista 2 categorii de filtre:
- Cu rasini regenerabile (noi comercializam filtru manual DVA de 8 litri) ce contin rasini ce isi recapata proprietatile de dedurizare prin regenerarea periodica cu sare.
- Filtre de tratare a apei astfel incat calcarul sa nu se mai lipeasca de boilerul automatului. Din aceasta categorie fac parte filtrul 3M CS451 si rezerva 3M 51
- Cu carbune activ ce se consuma fiind necesara inlocuirea lor dupa o anumita perioada de timp, in functie de volumul si duritatea apei. Din aceasta categorie, noi comercializam Bestmax, Bilt B50 si filtrele 3M.
2. Efectuezi periodic operatiunea de decalcifiere
Aceasta operatiune consta in indepartarea calcarului depus pe circuitul de apa. Este important sa ai espressorul curat si sa nu ai probleme de utilizare. Sfatul nostru este sa folosesti solutii recomandate pentru decalcifiere. Daca espressorul este in garantie, respecta instructiunile din manualul de utilizare si foloseste ce-ti recomanda producatorul. Pentru espressoarele casnice, avem disponibile solutii de decalcifiere de la Philips-Saeco, Jura, Delonghi, Gaggia, Ceragol, Durgol, Puly si Heitmann.
Cum se realizeaza decalcifierea espressoarelor?
In cazul unui espressor clasic, vei realiza aceasta operatiune manual. Foloseste solutia de decalcifiere pe care o diluezi in apa, conform indicatiilor de pe decalcifiant. Foloseste ¾ din rezervor cu solutia de decalcifiere. Porneste espressorul si treci o ceasca de solutie prin el (prin grupul de cafea sau prin steamer).
Repeta operatiunea la interval de 15 minute pana cand folosesti toata solutia. Este preferabil ca espressorul sa fie oprit in timp ce solutia actioneaza pentru indepartarea calcarului, deoarece aceasta este mai eficienta la temperaturi mai mici. Dupa terminarea solutiei, clateste cu apa curata, 2 rezervoare de apa sunt suficiente.
Espressoarele automate au program automat de decalcifiere. Este de ajuns sa realizezi solutia pentru curatare, sa accesezi programul si sa astepti indicatiile afisate descrise si in manualul de utilizare.
Cum se realizeaza decalcifierea automatelor de cafea vending si profesionale?
La automatele vending este inutila folosirea produselor de decalcifere ca in cazul espressoarelor casnice. Ele se curata in alt mod. La o anumita perioada de timp, in functie si de duritatea apei folosite, componentele circuitului hidraulic se demonteaza si se curata pe rand cu ajutorul unor solutii profesionale. Poti folosi de ex D20 detartrant fara sa il diluezi, pentru indepartarea calcarului.
Speram ca aceste informatii au fost utile pentru tine iar depunerile de calcar ale espressorului nu te vor impiedica sa savurezi zilnic cafeaua preferata.
Toate produsele prezentate in acest articol le poti gasi accesand: Produse de intretinere. Produsele livrate de Espresso Cafe sunt autentice, livrate rapid din stoc in 1-2 zile lucratoare.
Am achiziționat un espressor camry premium și nu mai pornește cred ca nu mai primește apa, nu curge nimic, doar încălzește
Buna ziua, un aparat de cafea cu pastile Improve nefolosit de un an de zile nu mai functioneaza. Se aprind ledurile si nu primeste nici o alta comandaț
Bună. Am un aparat melita cafeo solo, i am făcut decalcifiere și acum nu mai pot scoate tubul acela cu mâner din dreapta aparatului. Pe unde se rasneste cred.
Este blocat.
Bună ziua am un expresor samus de 1 an jumate acum 2 săptămâni iam făcut decalcifiere și a 2 a zi nu mai curgea apa lam lăsat sa curgă fără cupa de cafea și nimic nu curge nici în gol decât se aprinde beculetu și scoate un bâzâit atat , dacă ați putea să mă ajutați va rog frumos
Buna ziua, s-a infundat cu calcar. Este necesar sa il desfaceti si sa curatati manual zonele infundate cu solutie. Este nevoie de un service.
Buna ziua, am facut decalcifierea unui expresor delonghi,cu solutia oferita de producatoe, dar becul rosu tot nu se stinge.Mentionez ca aparatul merge in continuare,fac cafea.
Daca il folosesc in continuare ce se poate intampla? Si cum fac ca becul sa se stinga.
Buna ziua. Probabil nu ati facut corect pana la capat. Verificati manualul de utilizare.
Buna ziua! Am un espressor de cafea Krups EA 815. De ceva vreme nu mai scoate cafea pe duzele de cafea si directioneaza apa in tavita. Imi puteti spune ce ar putea fi defect? Sau este o problema de curatare?
Buna ziua. Verificati sa nu macine prea mult si espressorul sa nu poata curge din acest motiv. Daca nu, atunci este posibil sa fie stricata o piesa, in termeni tehnici electrovalva de cafea. In acest caz este nevoie sa mergeti cu el la un service.
Bună ziua.Am un espressor Gran GAGGIA Style si cafeaua nu mai face spuma care o făcea la început.As vrea sa stiu ce ar putea fi.Multumesc
Buna ziua. Pot fi mai multe cauze. Daca folositi aceeasi cafea, macinata identic, atunci poate aparatul are depuneri de calcar iar apa nu mai are temperatura normala. O alta cauza ar putea fi sitele incarcate de zat ce trebuie curatate regulat cu detergent.
Buna am un aparat de cafea Boshsi iam facut dimineata decalcifierea dar sa oprit la 3/5 si nu mai merge ce ar putea avea?
Buna ziua, am un espressor Electrolux a modo mio lavazza si nu mai functioneaza. Imi sparge capsula dar nu curge cafea. Ce as putea sa-i fac?
Buna ziua, este necesar sa il duceti la un service.
Buna ziua ma numesc ifrim Mihaela sant din Iași si azi am achizitionat un expreso de cafea kafune , de la firma „la fantana” srl, si mia dat un saculet de rasina, ami puteti spune da aveti de vânzare
Buna ziua. Avem acest produs, poate va este de ajutor: https://www.espressocafe.ro/profine-perfetto-filtru-anti-calcar-universal.html
Buna ziua.Am cumparat de curand un espressor Philips 5335/10.Am facut testul apei de la robinet cu acea banda cu 4 patratele care se pun in apa.S-au inroshit toate cele 4 patrate deci apa e foarte dura(apa vine de la un Izvor din Vrancea).Sa las espressorul sa ma anunte cand pot executa operatia decalcifere(am si filtru in rezorvorul cu apa)sau sa iau eu decizia aleatorie sa zicem la 1 data la 6 luni(un exemplu fictiv) tinand cont ca prepar 1 singura cafea pe zi?Stima
Buna ziua. Espressorul o sa va anunte la un moment dat in functie de volumul de apa masurat. Daca insa folositi filtru de apa atunci nu mai este necesar sa il decalcifiati si nici espressorul nu o sa va ceara. Este de ajuns sa schimbati filtrul o data la 3 luni, dar depinde si de volumul de apa consumat. Consultati manualul filtrului sau al espressorului pentru a vedea cat de des trebuie sa schimbati filtrul. Decalcifierea o faceti doar daca nu folositi filtrul de apa.
Buna ziua. Aparatul a cerut sa ii fac decalcifiere desi avea filtru de apa(l-am pus in urma cu cateva zile, iar pana acum nu am folosit). Problema este ca am lasat si filtrul de apa in timpul decalcifierii (decalcifiere facuta cu solutie speciala) . Pot sa folosesc in continuare filtrul sau trebuie sa il arunc?
Greu de spus. Cred ca mai bine il inlocuiti.
Buna,
In cazul unui aparat Jura z5 a fost intrerupta decalcifierea, din neglijenta, desi in instructiuni se atentioneaza asupra acestui lucru. Eroarea s-a produs si aparatul nu mai raspunde la comezi. Cum se poate remedia problema?
Cu multumiri anticipate
Buna ziua. Din pacate nu stim dar poate gasiti aceasta informatie in manualul de utilizare.
Bună ziua, am expresor delonghi si se tot aprinde senzorul de zat. Menționez ca recipientul de zat si tavita sant curate.
Am scos aparatul din priza si a revenit…un timp,dar acum nu mai vrea…ce as putea face.
Buna ziua, probabil senzorul este defect. Este nevoie sa il trimiteti intr-un service.
Buna ziua! Am ub espresor Beanz wave. Nu a mai fost folosit aproape 1 an de zile, iar acum nu mai trage apa. Ce ii pot face?
Cel mai probabil s-a dezamorsat pompa de apa. Daca aceasta nu e arsa, puteti sa incercati sa ridicati si sa coborati rezervorul de apa cu espressorul pornit de cateva ori.
Nu insistati prea mult timp daca nu merge.
Bună seara,am un expresor Philips și programul de decalcifiere nu merge pană la capăt.Oare care este cauza.Folosesc soluția pentru expresoare Philips.Vă rog aș dori un răspuns.
Mulțumesc.
Buna seara. in primul rand uitati-va in manualul de utilizare despre operatiunea de decalcifiere specifica aparatului dvs. In mod normal, dupa ce ii puneti solutia in rezervor, espressorul trage tot ce are in vas. Cand se termina solutia, aparatul mai trage de 2-3 ori din rezervorul gol si cand sesizeaza ca nu mai este solutie va cere sa il clatiti cu apa curata. Dupa clatirea cu aprox 2 litri de apa se incheie ciclul.
Bună dimineața!
Pentru un Jura S75 este mai ok să folosesc apă filtrată de la robinet (3M Aqua Pure Complete) sau filtrul lui original ( claris white)?
Mulțumesc!
Buna ziua. Sunt ok ambele variante.
Bună ziua ! Am și eu un expresso Breville si nu mai prea laptele la cappuccino si latre ?
Buna ziua , am un Saeco minute si de ceva timp am observat ca nu mai da spuma care o dădea inainte si nu stiu de ce . A doua este ca dupa ce termina cafeaua de facut mai curge apa si daca las paharul acolo imi da peste pahar nici aici nu inteleg de ce . Ma puteti ajuta cu un sfat ceva ? Multumesc
Buna ziua. Din descrierea dvs. par anomalii legate de calcar. Din cauza lui probabil temperatura apei este mai mica si cafeaua nu mai are acelasi aspect si gust ca la inceput. Faptul ca nu masoara cum trebuie apa poate fi tot o problema de calcar in contorul volumetric. Ce puteti face este sa il decalcifiati. Puteti folosi decalcifiant Saeco sau altceva.
Bună ziua . Am aparat de cagfea Siemens EQ.6. Cum îl pot curata? Am pastile de curățare, dar unde trebuie sa le pun,cu cita apa? Mulțumec anticipat.
Nu stim acest aparat dar poate gasiti in manualul de utilizare. Daca va referiti la pastile de curatare, acestea trebuia sa ajunga in grupul de cafea. Daca folositi insa pastile pentru decalcifiere acestea trebuie sa ajunga in vasul de apa.
Bună ziua, am un aparat delonghi, iar după decalcifiere pulsează ledul roșu din mijloc ,cel care atenționează decalcifierea…stie cineva de ce pulsează in continuu???
fix aceeasi problema o am si eu. As dori sa stiu de ce. Multumesc.
Buna seara am un aparat Studio casa si nu se mai aprinde becul verde.Daca apas butonul de distribuire curge cafea rece
Dupa decalcifierea corecta ledul rosu din mijloc se va stinge.
Aici este metodologia de decalcifiere. Trebuie trei goliri ale rezervorului sa se stinga ledul rosu, unul cu solutie, celelalte cu apa de clatire.
https://www.youtube.com/watch?v=vcVPB1-0huA
Aceeasi problema o am si eu.Aparatul merge in continuare sa faci cafea?La mine da.Daca ai primit un raspunz te rog sa imi spui si mie cum procedez.
Buna, am un Delonghi Perfecta care face o cafea din cinci incercari, macina cafeaua dar nu curge. Apa curge in tava si e curata. Pastila de cafea ramane aproape uscata. Am schimbat infuzorul (penntru ca mi sa spus ca asta ar fi problema) dar nu este nici o schimbare.
Buna ziua,
Verificati sa nu macine prea multa cafea in grup. Daca aveti control asupra dozei, selectati o cantitate mai mica de cafea.
salut,am un espressor automat star-light cu tuch,problema mea la aparat este ca nu se scurge apa in tavita de scurgere,in schimb se scurge sub unitatea de preparare a cafelei adica in tavita mica pentru firmituri de cafea.poate sa-mi spuna cineva care e problema si ce pot sa fac?
Salut,
Am tot un Star-Light care manifesta aceiasi problema. L-am dus la Depanero dar nu s-a rezolvat nimic, curge in continuare. Vroiam sa stiu daca intre timp ai depistat care ar fi problema? Multumesc
Salut, la fel si la mine, cum s-a rezolvat?
Buna am un silver crest si nu mai.curge cafeaua cum fac
Buna ziua. Il desfaceti si il curatati de piatra.
Buna ziua .am un aparat ecam 23.46x-24.46x l am făcut descalifierea si tot asa scrie.ce sa i mai fac .Multumesc
Buna ziua, e posibil sa nu fi terminat ciclul de decalcifiere. Espressorul nu stie daca are sau nu calcar. El stie sa va atentioneze la un numar de bauturi ca trebuie sa il curatati.
Buna ziua am in aparat dolce gusto se inteapa capsule dar apa numai curge
Buna ziua,
Poate fi din cauza calcarului sau pompa de apa. Daca nu il puteti curata personal, trebuie sa il duceti la un service.
Buna ziua am un expresie ufesa dueto expreso super cream nu l am folosit mult foarte putin și rar și nu m ai curge deloc se poate remedia sau repara cumva.!
Buna ziua. Sigur ca se poate repara. Vedeti daca nu cumva s-a dezamorsat pompa pentru ca nu a functionat.
Am un espressor Delonghi ECAM 22.11X care nu face ciclul nici de pornire si nici de închidere. Ledul galben de temperatura este aprins intermitent. După 4 – 5 minute se stinge si apare semnul de avertizare generala.
Buna ziua.am un krups nou si deja sau aprins cele doua luminite pt calc si pt clean.as dori ss stiu daca se poate cuasta cu orice sau doar cu pastila?si cum se face corect curatarea? am obs ca trebuie pe doua butoane apasat.trebuie ambele deodata sau pe rand? va multumesc!
Buna ziua. Cel mai bine, respectati ce scrie in manualul de instructiuni. Aveti procedura pentru curatare si decalcifiere.
Salut Am un DeLonghi Cappuccino si cind vreau sai fac Decalcifierea curge foarte greu apa din robinet.Cind ai dau sa faca cafea merge foarte bine.Problema este numai cind vreau sa folosesc robinerul de apa sau daca vreau sai fac decalcifierea.mi ati fii de mare ajutor daca mi ati da un sfat.va multumesc antivioat
Bună seara
Mi s-a înfundat sita de la minerul de cafea al expresorui. Am folosit oțet decalcificator, etc dar curge pe lângă manet. Va rog un sfat. Multumesc
Buna seara,
Incercati sa desfundati sita cu un ac de reziduurile de cafea.
Buna ziua,Am un espresso DeLonghi de221.b și nu mai curge cafea. Se pare că se blochează ceva mecanism din dozator(a mai fost o data la reparat). Cum se poate desface partea neagra de la dozator că sa-l curăț eu și nu firma?
Saalut am un expresor krups ea8081 si sta aprins ledul unde scrie calc ce pot sa i fac
O decalcifiere. Verifica manualul de utilizare.
Se aprind ledurile rosii intermitent, cand il opresc si il repornesc acelasi lucru si nu mai face cafea, nu raspunde la nici o comanda(apasare pe butoane )!!
Cine ma poate ajuta cu niste sfaturi?
Detin un Espressor automat Krups Espresseria Automatic EA 8108
Buna!Am un aparat Philips Saeco Poemia cam de 2 ani si acum nu mai curge apa pentru cafea.Nu stiu ce sa ii fac,oare s-a înfundat?
Sunt mai multe cauze. Cel mai probabil are calcar. Daca nu mai curge deloc, este necesar sa-l desfaceti si sa il curatati manual.
Intenţionez să cumpăr o râşniţă Lelit PL 043 MMI, pe care s-o folosesc exclusiv pentru espressor. Este potrivită’, nu greşesc?
Buna ziua am un expresor automat de cafea Jura impresa s9 si tot ami arata ecranu ca tre sal decalcifiez..am pus un litru de apa cu 2 linguri sare de lamaie si tot iam dat si clatire si pe ceai ..pe toate..dar cand ai dau drumu tot asa ami spune..nam facut ceva cum trebuie? Ami puteti spune pas cu pas cum trebuie sa al fac? Va multumesc.
Buna ziua, probabil nu ati facut ciclul de curatare pana la capat. Urmati instructiunile din manual.
Buna ziua.De black friday 2016 am achizitionat un expresor DeLonghi Magnifica esam3000.Am incercat zeci de tipuri de cafea boabe dar calitatea cafelei este slaba.Mentionez ca este cremoasa dar nu are tarie desi este setat pe maxim ca,cantitate cafea.Exista o problema a dozajului la aparat?Am incercat cu mai multe nivele de macinare dar fara rezultat.O solutie?Va multumesc anticipat pt raspunsuri.
Buna ziua. Pentru a obtine o cafea mai tare aveti urmatoarele posibilitati: cafeaua sa fie mai scurta (un espresso are 30 ml), cafeaua sa fie macinata mai fin astfel incat un espresso de 30 ml sa curga in 25 de secunde (nu mai mult, nu mai putin), cafeaua sa fie preponderent robusta (robusta este responsabila cu gustul tare, aspru).
Salut.Am un espressor delonghi e 221 b, folosesc cafea espresso dar nu face spuma, decat fff putina, in sensul ca prin orificii cafeaua este picurata, nu curge cu presiune si lin.Aveti solutii?
Multumesc
Probabil espressorul macina cafeaua foarte fin si din acest motiv nu curge. In acest caz ar trebui sa reglati rasnita. O alta cauza ar fi ca espressorul dvs are piatra. Pentru aceasta problema ar trebui sa il decalcifiati (curatati de calcar)
Salut! Am un aparat Tassimo Bosch expresor cafea(capsule)…am folosit o solutie pentru decalcificare…ceva cu un miros parfumat puternic,si am reusit sa curat de calcar, insa acum miroase puternic a solutie..am dat autoclean cu accesoriul ala galben,,am dat de cel putin 50 de ori sa faca o „cafea” (apa fierbinte) si inca miros aburii a solutie..care imi da un sfat cum pot sa curat? Va multumesc
Am un expresor Philips Senseo, si din pacate mi s.a blocat capacul unde trebuie sa pun pastila. ..Dar deja era înăuntru una…nu stiu cum sa il desfac..ajutați.ma !!!!!!
Am si eu um aparat philips senso si sta mereu beculetul on-off aprins dar nu mai curge apa deloc atunci cand dau sa fac,cafea.a mai patiy cnv asa?
Buna ziua de 2saptamani mi-am cumpărat un espressor manual westwood l-am în filetat capacul expresoi intr-o parte nici cafea nu a ieșit mi sa blocat nici sa il deșurubez nu pot ma ajuta cineva sa blocat pur si simplu
Eu am achiztionat in urma cu doua luni un aparat KRUPS EA 8108, si intampin acceasi problema cu ledul de calcifiere care ramane aprins. Am golit de vreo 3 ori rezervorul de apa cu solutie insa degeaba.
Am achizitionat la mana a doua un espresor automat De Longhi cu care n-am avut probleme vreo trei ani.Am fost foarte multumita de el pana de curand cand , dimineata cand il pornesc, parca pierde presiune .Se aude un fasait. Cafeaua si-a pierdut din tarie si asta pentru ca,am observat cand am scos tavita cu zat,zatul nu mai iese ca o ”pastila”, e imprastiat peste tot, nu mai e colectat in recipientul special si este aproape uscat.Practic , in loc de zat este tot cafea.Mai pot face ceva cu acest aparat sau trebuie un altul? Daca ma puteti ajuta macar cu un raspuns…Multumesc.
Am un expresor Nemmo..Cafe de l opera…a mers foarte bine…dar o inceput sa incalzeasca apa prea tare…iarbecul nu se mai stinge…mie frica ca explodeaza….la noi in oras nu exista service…un domn care se ocupa cu intretinerea exprwsoarelor la un bar..mi a dat o solutie la 1 l care diluata cu 1 l de apa am bagat o in rezervor….a iesit multa spuma….dar tot apa se incinta foarte tare….trebuie sa l opresc eu ..ca mie teama ca explodeaza…va rog un sfat ..ce ar putea fi?…va multumesc
Buna ziua de curand am primit un expresor krups siziliana si de cum l-am pornit ledul pe decalcifiere de culoare rosie a stat aprins.ciudat este ca el a fost decalcifiat cel putin asa mi s-a spus.cum pot reseta sau decalcifia expresorul ca instructiunile sunt doar in engleza si nu ma ajuta cu nimic acele pictograme,multumesc
Repetati ciclul de decalcifiere si faceti procedura pana la capat. Dupa inceierea corecta a operatiunii, ledul se va stinge.
Am un aparat bialleti cf 40 mokona si abia iese apa cate un strop pe ca facea ca la abur iesi ce anume s aintamplat ca de curatat lam curatat si deschis tot aparatul ? mai putin piulita aceea . Va rog ajutati-ma !!!
Am un espresor Primotecq de la FUST, – http://www.fust.ch/fr/p/cuisine/machines-a-cafe-et-machine-de-the/machines-expresso/primotecq/em-1819-e-red-8133679.html
Nu stiu cat conteaza asta dar are urmatoarea defectiune: Pornesc butonul de Power, pompa porneste, baga apa in boiler si ar trebui sa se opreasca, si sa astept sa se faca becul verde pentru a face cafeaua. Dar la mine pompa nu se mai opreste si imi baga apa in vasul de jos.
Stie cineva de unde este defectul.
problema poate fi de la drain valve… succes
Am un automat zanussi brio .i.mi da din cand in cand ” non erogabile” la cafea lunga si scurta , daca selectez altceva merge .sa mai intalnit cineva cu problema asta?
„Non erogabile” inseamna „nu se poate livra”. Daca apasati pe o tasta automatul va spune ce eroare are. De ex Non erogabile, lista guasti (lista erori), vuoto aqua (lipseste apa). Daca nu merge cafea scurta si lunga, mai mult ca sigur automatul are o problema legat de cafeaua boabe.
Am un automat zanussi brio .i.mi da din cand in cand ” non erogabile” la cafea lunga si scurta , daca selectez altceva .sa mai intalnit cineva cu problema asta?
Pentru Iulian si Daniel.
Nu ati facut procedura de decalcifiere correct. De aceea nu se stinge becul. Am patit si eu acelasi lucru, prima data. Ulterior am reluat procedura si s-a stins becul.
Pentru decalcifiere se folosesc indicatiile din cartea aparatului pt. aceasta operatiune, nu le mai aveti download de pe net. Numai bine
pt cei cu Delonghi Magnifica,in instructiiunile de folosire scrie ca dupa 3 luni se aprinde automat acel bec intermitent care indica faptul ca trebuie facuta decalcifiera aparatului.”5. Apăsaţi tasta care palpaie şi ţineţi-o apăsată cel puţin 5 secunde
pentru a confirma introducerea soluţiei şi începeţi
decalcifierea. Ledul din interiorul tastei rămâne pornit
neintermitent pentru a indica pornirea programului de
decalcifiere iar ledul pâlpâie pentru a indica rotirea
mânerului vapor în poziţie I.
6. Rotiţi mânerul vapor în sens invers acelor de ceasornic în
poziţie I: soluţia de decalcifiere iese din cappuccinator şi
începe să umple recipientul de dedesubt.
Programul de decalcifiere execută automat o serie de
limpeziri şi intervale pentru îndepărtarea reziduurilor de
calcar. Este normal ca între o limpezire şi următoarea, să
treacă suficiente minute în care maşina rămâne inactivă.
După aprox. 30 de minute rezervorul de apă este gol şi apar
afişajele intermitente a ledurilor şi ; rotiţi mânerul
vapor în sensul acelor de ceasornic până la sfârşit de cursă în
poziţia O. Aparatul este acum gata pentru un proces de limpezire cu apa curata
Am un aparat siemens S20.Becul de la clean este aprins rosu.Cum procedez pentru decalcifiere,sau ce inseamna asta,trebuie curatat?
Exact același problema am si eu ca si Iulian cu mențiunea ca Delonghi Magnifica Esam 4000 este cumparat nou din dec 2014 deci a funcționat 3 luni pana s a aprins ledul rosu de la decalcifiere.Am facut procedura cu solutia originala si ledul a rămas tot aprins.Va rog sa mi dati niste sugestii
Buna ziua.Am si eu o masina de cafea DeLonghi magnifica,achizitionata la mina a doua, si de vreo citeva saptamini ma confrunt cu o problema,si anume ,clipeste intermitent ledul care indica ca este calcar depus in boiler.Am incercat diferite metode la sugestiile unor persoane din diferite forumuri,si anume am incercat atit cu otet cit si cu sare de lamiie si vazind ca ledul continua sa clipeasca am cumparat de la Selgros de la raionul de masini de cafea o solutie de decalcifiere.am ajuns acasa si am urmat instructiunile de pe flacon si au iesit citeva bucatele de calcar intr-adevar dar ledul continua sa pilpiie.Imi poate spune cineva ce sa fac in continuare?Exista riscul sa se strice sau pot face in continuare cafea ca si pina acum? Mentionez ca este modelul DeLonghi Magnifica 400b.Astept cu nerabdare raspunsuri.
Dragilor va dau un sfat,folositi ptr.expresoare doar Apa de izvor plata Meses.Va rog sa verificati si voi contine procent mic de calciu.Este foarte buna ptr.aparate de cafea.Mult mult succes.
Am un expresor DeLonghi EC221.b si pentru curatare vreau sa cumpar un filtru care sa nu aiba gauri ca la sita. Imi recomandati, va rog, un furnizor?
Multumesc anticipat
Va rog ajutati ma cu o info: pot lasa espreesorul mai multe ore in functiune de ex. 8 ore fara sa fac cafea? Am un idea de la saeco.
Personal, nu cred ca este o problema ca il tineti pornit 8 ore. Daca aveti Ideea Cappuccino de la Saeco in bar, legat la retea, merita insa sa luati un dedurizator pentru a elimina problemele legate de calcar
– Foarte folositor articolul cat si comentariile.
– Se poate folosi zeama de la o lamaie stoarsa?
Ref. decalcifiere masina de cafea AEG Caffè silenzio cred ca nu ai lasat ca aparatul sa isi faca ciclul complet.
Un ciclu complet te obliga sa stai cca 30 min langa aparat.
Exemplu, vorbind la modul general (pentru a nu face reclama la alte marci):
– pornire aparat
– golire rezervor
– preparare solutie cca 1 litru
– apasare pe butonul de decalcifiere cca 5 sec, pana palpie toate ledurile
– rotire maneta pentru apa fiebinte (abur) (anterior se pregateste un recipient de colectare apa evacuata)
– urmeaza ciclul de curatire cca 30 min
– dupa ce s-a golit solutia ledurile palpaie
– se roteste maneta de apa fierbinte (abur) pe 0
– se umple rezervorul cu apa curata
– se roteste maneta de apa fierbinte (abur) (anterior se pregateste un recipient de colectare apa evacuata)
– urmeaza clatirea
– la golire suntem avertizati de leduri
– se roteste maneta de apa fierbinte (abur) pe 0 si aparatul se inchide singur
Daca ciclul se intrerupe, ledul de averitzare decalcifiere ramane in continuare aprins, pana se face un ciclu complet.
Nu cred ca se poate folosi lamaie stoarsa. Avem noi solutie, sare de lamaie, 16.50 lei 375 gr suficient sa faceti cel putin 10 curatiri. Puteti gasi produse de intretinere aici http://www.espressocafe.ro/produse-de-intretinere.html Folositi ce doriti dar de ce sa improvizati cu otet, care nu este chiar atat de eficient si in plus miroase si urat si trebuie clatit f bine.
La o masina de cafea AEG Caffè silenzio mi-a aparut ledul rosu ptr.decalcifiere.Am facut operatia cu decalcificator pe baza de acid citric respectand procedeul.Problema e ca nu dispare ledul rosu,adica imi cere sa decalcific in continuare.Daca are cineva idee ce este de facut.Multumesc.
Prevenirea aparitiei depunerilor de calcar trebuie sa fie o preocupare a posesorului chiar din prima zi de folosire a aparatului de cafea.
Folosirea de filtre de dedurizare a apei este obligatorie. In acelasi timp trebuie urmate instructiunile de intretinere din manualul de utilizare al aparatului. Sunt proceduri simple si la indemana oricui.
Daca iti doresti o viata cat mai lunga a aparatului de cafea, decalcifierea periodica este si ea o operatie preventiva buna, chiar si in cazul utilizarii de filtre, iar intervalele de repetare sunt date de gradul de utilizare a aparatului.
Doar asa mentii aparatul in viata cat mai mult timp si in acelasi timp te asiguri de o calitate ridicata cafelei preparate.
Vai ce ma bucur pentru ca am gasit acest articol… nu atat articolul cat unul dintre comentarii m-a ajutat nespus… Nu am stiut ca sarea de lamaie este un bun decalcifiant ! Am un aparat Ufesa si de ieri incepuse sa nu mai scoata toata cafeaua, facea un fel de aburi interesanti si iesea jumate din cantitatea de cafea… Am incercat adineauri cu sare de lamaie si … am reusit ! Functioneaza ca uns ! Multumesc de ajutor !
AM SI EU UN APARAT PHILLIPS SENSEO SI NU STIU CARE ESTE PROBLEMA CU EL DAR…SCOATE F F PUTINA APA,CURG CATIVA STROPI,FACE PUTINA SPUMA SI GATA,FOLOSESC PAD-URI AMAROY,ARE AROMA DAR NU CURGE SUFICIENTA APA,OARE DE CE?
ai reusit sa il repari?
Am expresorul Spidem – Trevi Chiara, de 1 an şi jumatate si abia ieri l-am decalcifiat. La noi in zona este o apa dura si am folosit apa de la robinet pentru prepararea cafele. Inca functioneaza, dar a inceput sa curga apa pe sub el (pe la corpul de cafea) şi am zis sa incerc cu decalcifierea, Am folosit o lingura de sare de lamaie la 1 l apa, si am procedat cum scrie mai sus lasand solutia cate 15 min in boiler. Cand am scos apa dupa 15 min, nu mi s-a parut sa aiba calcar dizolvat in ea, adica era tot transparenta si nu avea nicio modificare de culoare. Oare nu a fost eficienta sarea de lamaie? Am vazut pe youtube ca se lasa 30 min apa cu solutie in boiler si apoi se scotea, cate o cana. Cum este mai corect? Si o intrebare cu privire la folosirea expresorului, este bine ca dupa ce face cafeaua sa fie stins sau poate ramane cu butonul pornit. Intreb, pentru ca la mine de multe ori ramane pe pornit ore intregi.
tot nu am inteles pe unde scot solutia de decalcifiere? Doar pe la abur sau si pe la cafea?
„Spuma” mai precis CREMA este data de rasnita si de o cafea proaspat prajita, nu de espressor 🙂
Valeu ce bine ca am gasit pe cineva care are espressor de la Lidl!
Sper doar sa mai intri aici sa comunicam putin pe tema espressorului.
Primul espressor l-am dus inapoi caci nu mai facea spuma deloc si abia mai iesea apa.
Am folosit eu acid citric crezand ca s-o fi depus calcar,dar tot nu a mers dupa ce l-am curatat.
Azi era gata sa-l duc si pe al doilea inapoi si eram hotarat sa cer banii,mie unul mi se pare cam …sensibil espressorul asta de la Lidl,daca tasezi prea tare cafeaua nu mai face spuma deloc,trebuie sa nu pui nici prea multa nici prea putina cafea,nici prea tasata nici prea netasata.
Aseara nu mai facea deloc spuma,am incercat cu 4 tipuri de cafele toate pentru espressor si nema spuma.
Azi,inainte sa-l bag in cutia lui,am zis sa mai fac totusi o cafea si ce sa vezi?
Mi-a facut spuma…nu l-am mai dus.
Cert e ca espressoarele astea sunt cam sensibile.
Am cumparat si Lavazza,face spuma nu zic nu,are aroma puternica de cafea,dar,dar,dar ii lipseste aroma specifica anumitor cafele cum ar fi Jacobs Fortuna sau Dallmayr.
Am si cafelele espresso de la Lidl dar sa fie ele afurisite nu fac deloc spuma,daca pui doar Belarom in espessor nu face nici spuma iar aroma nici atat,de aia este si ieftina,ca-i de proasta calitate.
Espressorul tau face nazuri uneori?
Adica ti s-a-ntamplat sa nu iti faca spuma macar o data?
Spuma depinde de cafeaua folosita care ar trebui sa fie speciala de expresso. Eu am tot expresor de la Lidl si imi face foarte multa spuma care rezista mult in ceasca. Eu folosesc Segafredo si Lavazza, dar spuma mi-a facut si cu Jacobs si cu Belarom (din Lidl). Insa am observat ca daca nu tasezi bine cafeaua, nu iese asa multa spuma
Am și eu un espressor Silvercrest de la LIDL și după câteva luni de utilizare mi-a apărut aceeași problemă: nu mai făcea cremă. Soluția a fost să demontez filtrele în care se pune cafeaua(scoți cele trei șuruburi de dedesubt) și să-i curăț orificiile care se pare că s-au înfundat. Greșeala a fost că nu am îndepărtat cafeaua din filtru și să-l spăl după fiecare utilizare.
Trebuia să-l returnezi ! Primeai banii și-ți cumpărai, altul, mai bun!
Tocmai am cumparat in decembrie un espresor de la Lidl,nah ca e de productie germana,si nu a costat mai mult de 300 de lei.
Mi-e ciuda ca nu am atatia bani sa cumpar unul performant.
Dar,mereu ma confrunt cu aceleasi probleme.
De unde cafea espresso,si nu orice fel de cafea ci una care sa fie spumoasa,cand iese din espresor,dar si aromata?
Ce este la Lidl,ma refer ca cafelele espresso,sunt vreo 2 tipuri,nu fac spuma si nici aroma nu au!!!!
Am incercat tot felul de conbinatii cu diferite tipuri de cafele,de pilda Fortuna si Dallmayr este singura combinatie care mi-a dat o cafea spumoasa.
Cum locuiesc in mediul rural,nu prea am de unde procura cafea espresso,in afara de Lidl si Plus.
Spuma nu face intotdeauna la fel,gandesc ca nu pun de fiecare data aceeasi cantitate si nu o presez la fel de bine,uneori e mai spumoasa alteori mai putin,numai ca de doua zile nu imi mai face spuma deloc,si vreau sa ma impusc.:-((
Azi am cumparat o punga de cafea boabe Stretto espresso de 1 kg si mi-am zis ca gata am rezolvat-o cu spuma…..pana am ajuns acasa !
Espresorul Silver Crest de la Lidl nu-mi mai face nicio spuma,mai mult de atat,cand apa fierbinte trebuie sa fie filtrata prin cafea,abia curge si se aude un fasait ca si cum pe undeva rasufla.
Gust excelent are cafeaua,dar lipseste spuma si,cel putin pentru mine este esentiala,daca nu vad si simt spuma nici nu-mi vine sa mai beau cafea.
Nu sunt mare cafengiu,mai multa cafea facuta am aruncat decat am baut,si asta pentru ca uneori cafeaua nu are spuma,intr-o zi am aruncat 8 cafele pana am reusit sa obtin o cafea spumoasa.
N-am cantar sa cantaresc 7 grame de cafea de fiecare data si cum espresorul nu este automat sa se opreasca singur cand cafeau este gata,trebuie sa stau de straja in fata lui si din ochi sa-l opresc cand cred eu,desi spuma uneori ma mai inducea in eroare,in sensul ca era multa spuma si putina cafea.
Probleme,probleme,probleme,dar spuma a disparut!
Sa fie oare vorba de depunere de calcar?
Espresorul il am din decembrie 2012,deci enou.
Daca vrei o cafea cu spuma,cea mai buna si eleganta solutie este espressorul PHILIPS SENSEO.Acest aparat foloseste paduri cu cafea de dimensiunea 62 mm,care se gasesc in trei sortimente la LIDL,la pretul de 9,9 lei punga de 16 buc.,deci 0,625 ron/cafea.Se mai gasesc si la KAUFLAND,METRO(n-am mai verificat in ultima vreme) si pe net de la toti producatorii de cafea.Eu primesc din Olanda aceste paduri,produse de DOUWE EGBERT si ma costa 0,4 ron/buc.Aceste espressoare s-au vandut si la LIDL,cand erau magazinele PLUS la pretul de 240 lei.Folosesc acest tip de aparat din 2007 si sunt foarte multumit de el din urmatoarele motive:1.calitate constanta a cafelei cu multa spuma 2.nu te mai murdaresti cu indepartarea zatului si nici nu risti infundarea canalizarii chiuvetei 3.decalcifierea cam dupa 250 de cafele sau la aprinderea sensorului de avertizare(modelele care au )se face foarte usor cu produse uzuale dupa indicatiile din instructiuni.Nu s-au stricat pana acum,am doua,unul cu senzor pentru decalcifiere.Au din punctul meu de vedere un singur „defect”-din cele cu rezervor de 0,75l poti face numai 4-6 cafele/zi iar din cele cu 1,2 l, 6-8 cafele,deci trebuie sa umpli zilnic rezervorul daca faci mai multe cafele.
Are dreptate Liviu, aceste solutii sunt doar pentru a aduce un ban in plus pe langa vanzarea expresorului.
Decalcifierea cu acid citric ia amploare si in lumea vendingului, in afara se fac astfel de curatari periodic pentru a preveni blocajele circuitului hidraulic.
Sarea de lamaie este mult mai ieftina si nu cred ca e mai greu de utilizat :))
Usor de procurat: de regula toti avem in bucatarie.
In schimb nu recomand otetul, este ineficient.
🙂
Ce inseamna special concepute? Sunt oameni versati ai domeniului care de 10…15 ani decalcifiaza (corect) cu sare de lameie si aparatele merg ok si astazi! E drept ca suntem pe un blog al unui magazin si nu poti denigra solutiile vandute insa se pot face experimente oricand! NU exista diferente intre produsele dedicate si sarea de lamaie folosita corect! Precizez ca ma refer doar la semiautomate!
Si cafeua se poate face la ibric. De ce ne mai trebuie espressoare? Si otetul se foloseste sa indeparteze calcarul si e mai usor de procurat. Aceste solutii contin acid citric dar sunt special concepute si usor de folosit. Oricum nu costa mult, dar cu siguranta se merita.
De dragul marketingului se poate spune ca sunt bune si acele solutii! Insa, daca te uiti pe eticheta, toate contin acid citric, adica sare de lamaie. Cea mai buna solutie ever, este cea facuta dintr-o lingura de sare de lamaie la un litru de apa! Clatit bine dupa si gata! Solutia a fost experimentata de-a lungul timpului de multi experti pe forumurile internationale si nu ataca boilerul!