Cum sa

Cum sa ai un espressor in stare perfecta de functionare, fara probleme cu calcarul

Majoritatea problemelor espressoarelor si automatelor de cafea sunt cauzate de depunerile de calcar din instalatia de apa (boiler, electrovalve, furtunuri, recipienti). Daca automatul tau de cafea s-a defectat din cauza apei dure sau daca nu ai stiut de acest aspect pana acum, acest articol trebuie sa il citesti.

Depunerile de calcar apar in toate instalatiile care folosesc apa, de la espressoare pana la fiare de calcar si masini de spalat. Daca aceste depuneri sunt consistente ele pot cauza defectiuni ale echipamentelor. La automatele de cafea pot cauza deteriorarea boilerului, a rezistentei din boiler si a garniturilor.

In acest articol ne axam pe prevenirea depunerilor de calcar din automatele si espressoare profesionale din domeniul vending si horeca.

Depunerile pot fi prevenite prin folosirea filtrelor dedurizatoare, echipamente care elimina atat calcarul din apa, cat si alte impuritati, metale si mirosuri. Beneficiile utilizarii lor sunt multiple:

– Cresc gradul de satisfactie a clientilor prin functionarea corecta a echipamentului
– Reduc incidenta defectiunilor cauzate de apa dura
– Reduc necesarul de personal tehnic de specialitate
– Reduc cheltuielile cu privire la piesele de schimb ale automatelor.

Dedurizatoarele sunt de 2 feluri:

  • dedurizatoare cu rasini regenerabile
  • dedurizatoare cu carbune activ, neregenerabile

1. Dedurizatoarele cu rasini regenerabile

Acestea contin rasina cationica, un polimer de forma rotunda cu diamentrul de aproximativ 0,5 – 1 mm si are de obicei culoare galbena. Aceasta rasina este de fapt un schimbator de ioni care are rolul de a elimina din apa ionii de calciu si magneziu.

Rasina colecteaza acesti ioni, iar dupa un anumit timp (in functie de duritatea apei) ajunge la capacitatea sa maxima de colectare. Rasina poate fi adusa la starea ei initiala, printr-o operatie numita regenerare. Regenerarea este posibila cu o solutie de saramura (apa cu sare) conform instructiunilor din manualul de utilizare. Sarea utilizata este de tip tablete si se gaseste in comert. Durata de utilizare a acestor dedurizatoare este ridicata, insa, pentru a fi eficiente, este necesara realizarea regenerarii in mod periodic, dupa instructiuni.

Din aceasta categorie, pe Espresso Cafe puteti achizitiona Dedurizator DVA de 8 litri. Acesta are o capacitate de dedurizare de 1680 litri apa la o duritate de 11 grade germane.

2. Dedurizatoarele cu carbune activ

Aceste dedurizatoare realizeaza aceeasi operatiune, elimina calcarul, impuritatile si mirosurile pentru a oferi o apa de calitate si a proteja echipamentul. Spre deosebire de cele regenerabile, acestea se consuma pe masura ce dedurizeaza volumul de apa. Capacitatea de filtrare este strict legata de duritatea apei. Cu cat duritatea apei este mai mare, cu atat scade volumul de apa pe care il poate deduriza.  Aceste dedurizatoare sunt mai usor de utilizat. In functie de volumul de apa, acestea se schimba dupa o anumite perioada de timp.

Din aceasta categorie va prezentam:

Dedurizator Bestmax Smart 35

Acest dedurizator necesita cap de montare care se achizitioneaza la inceput, iar apoi veti cumpara doar cartusul filtrant. Capacitatea de filtrare este de 7800 litri de apa, la o duritate a apei de 10 grade germane.

Dedurizator 3M SGP 165BN-E

Acest filtrul este similiar cu cel Bestmax. Necesita cap de montare dupa care se achizitioneaza doar cartusul filtrant. Este mai accesibil la pret dar are si o capacitate de filtrare mai mica, 2300 litri la 10 grade germane.

Dedurizator Bilt 50-S

Cel mai accesibil dedurizator. Acesta nu necesita cap de montare, iar capacitatea lui de filtrare este de 1200 litri de apa la o duritate de 10 grade germane.

Share

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro