Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de preferintele si exigentele fiecarei persoane. In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.
In teorie, cea mai buna cafea este cafeaua de specialitate. Aceasta este supusa unor evaluari riguroase atat la cultivare cat si procesare.
La modul general cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita cat mai recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.
Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.
Cu o pondere de 70% din productia mondiala, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciata decat Robusta si se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si note usoare florale si de fructe.
Contine mai putina cofeina si este mai pretentioasa atat la cultivare cat si la preparare. Cel mai mult se cultiva in America Centrala si de Sud si are un pret mai mare decat robusta. La preparare este mai putin cremoasa decat Robusta.
Robusta este o cafea cultivata in Africa si Asia ce se distinge prin tarie, mai bogata in crema decat Arabica si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila. Contine de doua mai multa cofeina si este mai putin pretentioasa si la cultivare si la preparare.
Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.
Cel mai bine ar fi să alegi cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare, pentru a te bucura pe deplin de aromele sale.
Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.
Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa.
O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec), de origine si de specialitate.
Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.
Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.
Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.
Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.
Pentru a obtine acest statut, cafeaua trebuie sa treaca evaluarile legate de: origine, recoltare, prelucrare, prajire, macinare si preparare, deoarece, cafeaua de specialitate inseamna “cea mai buna dintre cele mai bune”.
In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si restaurant si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).
Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.
Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar.
In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.
Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:
Pentru acasa sau birou:
Cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Tierra Colombia, Dallmayr Crema D’Oro, Jacobs Kronung Crema, Lavazza Qualita Oro, Illy inclusiv cafelele profesionale:
Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua.
Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:
Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:
Orice preferinta aveti si oricat de exigenti sunteti, pe Espresso Cafe gasiti cafea de top pe care o livram rapid. Consulta astazi oferta noastra de cafea boabe.
Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…
Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…
Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…
În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…
Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…
Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…
Vezi comentarii
Buna seara. Pentru Saeco Royal Professional ce cafea ar fi potrivita?
Buna ziua. Puteti folosi orice fel de cafea espresso. Va recomandam Lavazza Super Crema http://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html
Buna ziua ,va rog daca ma puteti ajuta cu o indrumare ,doresc sa achizitionez pentru uz caznic un expresor marca Delonghi EC221B.Am gasit pareri bune despre el.Puteti sa-mi spuneti si dumneavoastra ceva in legatura cu el si eventual si ce fel de cafea sa folosesc ? Va multumesc !
Buna ziua
Am cumparat de curand un expresor Barista Expresso Coffee Maker by Andrew James; imi puteti recomanda va rog un sortiment bun de cafea avand in vedere ca prefer expresso lung, gust usor dulceag?
Multumesc!
Buna ziua! Am achizitionat ieri un esspresor Philips Saeco 3000CMF HD8821/09. Pentru acest aparat, va rog tare mult sa imi recomandati un sortiment de cafea boabe cremoasa si aromata, dar cu un gust usor dulceag. Astept cu interes recomandarea dvs. Va multumesc! O zi buna sa aveti!
Buna ziua. In principiu puteti folosi orice fel de cafea espresso. Daca preferati o cafea aromata, cautati sa alegeti 100% arabica. De ex Illy, Lavazza Pienaroma, Lavazza Tierra, Lavazza Qualita Oro, Bazzara DodiciGrancru. Gasiti la alegere aici: http://www.espressocafe.ro/cafea/cafea-boabe.html
Salut,
Am cumparat un espresor semi-profesional pentru bar, WMF 1500S.
Ce cafea imi recomandati ?
Arabica 60% - Robusta 40% ?
Cu stima
Puteti folosi Lavazza Super Crema http://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html, Covim Qualita Bar http://www.espressocafe.ro/cafea-boabe-covim-qualita-bar-1-kg.html sau Carraro Globo Oro http://www.espressocafe.ro/cafea-boabe-carraro-globo-oro-1-kg.html
Am achizitionat un espressor automat Philips Saeco PicoBaristo, ce cafea imi recomandati pentru el avand in vedere ca beau espresso "scurt".
Daca va doriti ceva foarte bun va recomandam:
- Bazzara Dodicigrancru 250 gr sau 1 kg http://www.espressocafe.ro/bazzara-dodicigrancru-cafea-boabe-250gr.html
- Illy http://www.espressocafe.ro/illy-cafea-boabe-250-gr.html
- Lavazza Tierra http://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-tierra-1kg.html
Buna,
Doresc sa cumpar un expresor. ce imi recomandati intre Delonghi magnifica s ecam 22 110B si Philipps HD8844-09? Sau mai bine altceva la un pret asemanator?
Referitor la cafea ma intreb cate cafele ies din 1kg de cafea boabe ? Banuiesc ca orice cafea merge cu aceste expressoare.
Multumesc anticipat de sfaturi.
La acest nivel de pret, va recomandam Jura :-) Gasiti aici: http://www.espressocafe.ro/automate-cafea/espressoare-automate.html?manufacturer=45
Dintr-un kilogram de cafea puteti realiza minim 100 de cafele si maxim 140. Espressoarele automate merg cu orice cafea espresso.
folosesc expresorul de cafea Melitta bistro ce cafea se preteaza? va multumesc
Buna ziua. Puteti sa-mi recomandati o cafea expresso cu gust de ness ? Multumesc !
Buna seara , am un automat cafea EUROS 400 pahare, 400 palete.Executa 12 produse diferite.Un cunoscator mia recomandat GIMOKA rosie ...am folosit aproape un an.As vrea sa stiu si parerea dumneavoastra...ce cafea imi recomandati sau ce amestec de cafea boabe imi recomandati.Multumesc frumos
Este ok Gimoka. In principiu puteti folosi orice cafea preponderent robusta. Noi va recomandam ICS boabe, Covim granbar, El mundo, Covim Orocrema