Cea mai buna cafea depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul, aroma si metoda de preparare. Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de exigentele fiecarei persoane.
In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.
La modul general, cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita mediu si recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.
Alegerea celei mai bune cafele este o decizie personală, influențată de gust, aromă și metoda preferată de preparare. Fie că preferi un espresso intens, o cafea la filtru sau un cappuccino cremos, există câteva criterii clare care te pot ajuta să găsești cafeaua ideală.
Ce înseamnă cea mai bună cafea?
În general, cea mai bună cafea este:
- Obținută din 100% Arabica, recunoscută pentru gustul rafinat și notele delicate.
- Prăjită recent, pentru a păstra aromele naturale.
- Depozitată corect, într-un recipient ermetic, departe de lumină și umiditate.
De asemenea, metoda de preparare joacă un rol esențial în evidențierea calităților unei cafele
Cafea Arabica sau Robusta?
Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.
Cafeaua Arabica este considerată superioară datorită aromelor complexe, gustului dulce și notelor subtile florale sau fructate. Conține mai puțină cofeină și este ideală pentru cei care preferă o cafea echilibrată. Cele mai bune cafele Arabica provin din regiuni precum Columbia, Etiopia sau Guatemala.
Cafeaua Robusta este mai tare, mai cremoasă și are un conținut mai ridicat de cofeină. Este preferată de cei care caută un espresso intens sau o cafea mai accesibilă ca preț. Se cultivă predominant în Africa și Asia.
Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.
Cafea boabe, măcinată, capsule sau instant?
- Cafeaua boabe este cea mai bună opțiune pentru pasionații de cafea, deoarece păstrează aromele intacte. Boabele trebuie măcinate chiar înainte de preparare.
- Cafea măcinată este o soluție practică, dar își pierde mai repede prospețimea.
- Capsule de cafea oferă comoditate și o calitate constantă, fiind ideală pentru espressoarele automate.
- Cafeaua instant (sau ness, așa cum este cunoscută în România) este cea mai rapidă metodă de preparare, perfectă pentru cei cu un stil de viață dinamic.
Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă
Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.
Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens
Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa.
Cafea blend, de origine sau de specialitate?
O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec sau miscela), de origine si de specialitate.
Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.
Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.
Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.
Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.
Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare
In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).
Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.
Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar.
In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.
Recomandari de cafea boabe
Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:
Pentru acasa sau birou:
Va recomandam cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Qualita Oro, Tchibo Barista Caffe Crema, Dallmayr Crema D’Oro, Davidoff Caffe Crema Elegant, Tchibo Exclusive, Jacobs Kronung Crema, Illy, Tchibo Milano etc:
Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua, Panama.
Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:
Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:
Indiferent de preferințe, alegerea celei mai bune cafele presupune testarea diferitelor sortimente pentru a descoperi ce ți se potrivește cel mai bine. Descoperă gama completă de cafea boabe, măcinată, capsule sau instant pe Espresso Cafe și bucură-te de livrare rapidă direct la tine acasă sau la Easybox.
Bună ziua am achiziționat un epresor Espressor automat DELONGHI Magnifica Start ECAM220.60.B, 1.8l, 1450W, 15 bar. Ce cafea ar fi indicata pentru el…folosesc mai mult pentru cappuccino.Multumesc
Buna ziua. O cafea mai potrivita pentru aparatul dvs ar fi una cu continut echilibrat de cafea Arabica si Robusta. De exemplu ati putea alege cafea boabe Lavazza Crema e Aroma, fie cea maro fie versiunea Espresso Profesionala. Ambele sunt cafele bune si ceva mai potrivite pentru cappuccino
Bună ziua.
Am cumpărat un expresor Krups de curând și deja l-am dus odată la reparat.
Constatarea service-lui a fost că am folosit o cafea nepotrivită.
Vă rog să-mi recomandați un sortiment de cafea care să meargă cu acest expresor.
Va mulțumesc.
O zi bună !
Buna ziua. Greu de spus ce inseamna o cafea nepotrivita, ne trebuie mai multe detalii pentru a raspunde corect. Oricum daca o cafea a generat aceasta problema cred ca ar trebui sa o schimbati. Daca ati folosit cafea de origine sau de specialitate, nu foarte prajita, poate ar trebui sa schimbati cu una normala, prajita mediu. Poate vorbim de corpuri straine, vreo piatra sau altceva care a stricat rasnita. Pot fi mai multe cauze.
Buna ziua,pt un espressor Philips lattego 3200 îmi recomandați o cafea cremoasă? trebuie sa modific pe ce e setata râșnită acum e cum l-am cumpărat pe 12.Multumesc
Buna ziua, puteti incerca Lavazza Super Crema, Tchibo Barista Caffe Crema sau Espresso, Tchibo Espresso Milano. Pentru aceste cafele nu trebuie sa modificati setarile din fabrica ale rasnitei, doar daca este strict nevoie.
Buna ziua , detin un philips lattego 4300. As dori o cafea ce merge la espresso si regular cofee preponderent ( bineinteles sa fie ok si pt cele cu lapte). Am incercat Julius Meinl Cafe Crema Trend Colection dar este f slaba mi se pare. Lavazza ce ar fi bun ? Tiera Columbia ? Sper ca nu este aparatul , chiar am pus rasnita pe nivelul 4 .
Buna ziua. Incercati Lavazza Super Crema:https://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html
Bună ziua! Doresc o cafea boabe cremoasă și aromata pentru acasă! Expresor DeLonghi. Mulțumesc !
Buna ziua, puteti incerca Lavazza Tierra Colombia, este o cafea completa. Aici: https://www.espressocafe.ro/lavazza-tierra-columbia-cafea-boabe-1-kg.html
Bună dimineața. Cafeaua pentru automate vending (lavazza gusto forte) nu este potrivita pentru expresorul manual(de acasă)? Mulțumesc
Buna dimineata. Din punctul nostru de vedere nu este potrivita pentru acasa. Cel mai bine incercati o cafea de la Lavazza la un pret mai ridicat si de o calitate superioara cum ar fi Qualita Oro, Crema e Aroma, Super Crema, Columbia.
Vă rog frumos să îmi recomandați o cafea aromată cu gust acrișor. Gustul acela acrișor e cel pe care-l caut cum îl avea cafeaua Jacobs în primii ani după 1989. Vă rog frumos să îmi spuneți și cum să prepar cafeaua pentru a-l scoate în evidență. Dispun de un espressor manual de 15 bari bunicel dar pot să încerc și altă metodă dacă e mai bine așa. Mulțumesc frumos!
Buna ziua. Cafelele mai acrisoare sunt cele de origine si de specialitate. Ele au acest gust datorita prajirii mai usoare.
Puteti gasi aceste cafele aici: https://www.espressocafe.ro/cafea/cafea-boabe-de-origine/espresso_cafe.html
Dintre acestea Columbia este foarte apreciata, nu e asa acida, doar un pic. Cele africane (rwanda si ethiopia) sunt foarte acide.
Buna ziua.Aparatul Delonhgi pentru cafea l-am procurat acum .si vreau să stiu ce fel de cafea măcinată este mai bună???
Buna,doresc sa deschid o cafenea și am nevoie de îndrumare
Doresc sa fac o cafea buna,cremoasă ,model cu lapte
Multumesc