Cum sa

Cum alegi cea mai buna cafea?

Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de preferintele si exigentele fiecarei persoane. In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.

In teorie, cea mai buna cafea este cafeaua de specialitate. Aceasta este supusa unor evaluari riguroase atat la cultivare cat si procesare.

La modul general  cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita cat mai recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.

Cafea Arabica sau Robusta?

Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.

Cu o pondere de 70% din productia mondiala, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciata decat Robusta si se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si note usoare florale si de fructe.

Contine mai putina cofeina si este mai pretentioasa atat la cultivare cat si la preparare. Cel mai mult se cultiva in America Centrala si de Sud si are un pret mai mare decat robusta. La preparare este mai putin cremoasa decat Robusta.

Robusta este o cafea cultivata in Africa si Asia ce se distinge prin tarie, mai bogata in crema decat Arabica si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila. Contine de doua mai multa cofeina si este mai putin pretentioasa si la cultivare si la preparare.

Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.

Cafea boabe, capsule sau măcinată?

Cel mai bine ar fi să alegi cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare, pentru a te bucura pe deplin de aromele sale. 

Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă.

Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.

Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens

Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa. 

Cafea blend, de origine sau de specialitate?

O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec), de origine si de specialitate.

Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.

Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.

Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.

Pentru a obtine acest statut, cafeaua trebuie sa treaca evaluarile legate de: origine, recoltare, prelucrare, prajire, macinare si preparare, deoarece, cafeaua de specialitate inseamna “cea mai buna dintre cele mai bune”.

Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare

In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si restaurant si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).

Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.

Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar. 

In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.

Recomandari

Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:

Pentru acasa sau birou:
Cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Tierra Colombia, Dallmayr Crema D’Oro, Jacobs Kronung Crema, Lavazza Qualita Oro, Illy inclusiv cafelele profesionale:

 

Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua.

Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:

Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:

Orice preferinta aveti si oricat de exigenti sunteti, pe Espresso Cafe gasiti cafea de top pe care o livram rapid. Consulta astazi oferta noastra de cafea boabe.

Share

Vezi comentarii

  • Am achizitionat un espressor automat Cafe Bonitas si as dorii o cafea mai tare ce fel de cafea sa folosesc??

  • Buna seara! O indrumare ca rog.Pentru expresorul Saturn ,ce cafea macinata imi recomandati?
    Va multumesc.

  • Buna ziua!
    Detin un espressor automat saeco primea touch si am folosit pana acum cafeaua boabe illy. Datorita unor principii doresc sa renunt la acest brand si v-as ruga sa imi recomandati ceva asemanator ca si gust. As aprecia si recomandari de cafele cu preturi sub nivelul illy.
    Va multumesc anticipat si va doresc sarbatori minunate voua care faceti bine ceea ce faceti cat si cititorilor/clientilor vostrii.

  • Buna ziua, as dori sa stiu la ce numar ar trebui, sau ar fi indicat sa fie reglata rasnita de cafea la un expresor automat marca Delonghi Magnifica.

    Va multumesc

  • BUna ziua!!! Am achizitierst un Aparat de cafea , Saeco minute !! Am cumparat cafea boabe Jacobs , nu are nici o arOma!!!!! Ce fac ??? Îl returnez s au schimb cafeaua???☺

  • Buna ziua.
    In primul rand as dori sa va multumesc pentru blog-ul creat. Este o sursa vitala de informatie pentru cafengii. Articolele sunt foarte interesante si cu greu ma pot dezlipi de ecran odata ce incep un articl de pe blog.
    In al doile rand as avea cateva intrebari in calitate de iubitor de latte machiato si cappucino :).
    Am azhizitionat un Saeco Incanto HD8917/09 de curand si incerc sa fac shot-ul de espresso cat mai bun posibil. In momentul de fata folosesc o cafea Bellarom 100% Arabica Bio (recomandarea unui coleg). Pot spune ca am incercat setarile mai fine ale rasnitei si shotul iesea amar, astfel ca am revenit la o setare mai grunjoasa si shot-ul e mai ok, insa nemultumirile sunt legate de crema care este destul de subtire si de vascozitatea shot-ului care este destul de lichid.
    Imi puteti recomanda o cafea care sa imi dea mai multa crema si care sa scoata un shot mai vascos, sau aceasta este caracteristica espressoarelor super-automate? Eventual daca aveti ceva sfaturi va rog nu ezitati sa le dezvaluiti. Incerc sa acumulez cat mai multa informatie pentru a-mi face experienta cu noua jucarie cat mai enjoyable :).

    Multumesc,
    Marius

  • Buna ziua,

    Am achiztionat de curand un Espressor automat Bosch VeroAroma (TES60523RW, 1500W, 19 Bar). Va rog frumos sa imi spuneti ce cafea imi puteti recomanda.

    Multumesc anticipat!

  • Va rog frumos sa mi recomandati o cafea pentru vending. Am un automat necta kikko folosesc o cafea nu prea cunoscuta. Mattina cafe se numeste care are in preponderenta cafea robusta dar cafeaua este foarte slaba.. Am incercat tot felu de reglaje la aparat dar tot asa iasa. Un gust foarte slab de cafea. Recomandati mi o cafea buna indiferent de pret ai reglaju la rasnita sa fie mai grosier sau mai fin..?

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro