Alegerea celei mai bune cafele depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul, aroma si metoda de preparare. Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de exigentele fiecarei persoane.

In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.

La modul general, cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita mediu si recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.

Cafea Arabica sau Robusta?

Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.

Cu o pondere de 70% din productia mondiala, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciata decat Robusta si se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si note usoare florale si de fructe.

Contine mai putina cofeina si este mai pretentioasa atat la cultivare cat si la preparare. Cel mai mult se cultiva in America Centrala si de Sud si are un pret mai mare decat robusta. La preparare este mai putin cremoasa decat Robusta.

Robusta este o cafea cultivata in Africa si Asia ce se distinge prin tarie, mai bogata in crema decat Arabica si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila. Contine de doua mai multa cofeina si este mai putin pretentioasa si la cultivare si la preparare.

Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.

Cafea boabe, capsule sau măcinată?

Cel mai bine ar fi să alegi cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare, pentru a te bucura pe deplin de aromele sale. 

Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă.

Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.

Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens

Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa. 

Cafea blend, de origine sau de specialitate?

O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec), de origine si de specialitate.

Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.

Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.

Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.

Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare

In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si restaurant si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).

Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.

Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar. 

In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.

Recomandari

Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:

Pentru acasa sau birou:
Va recomandam cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Qualita Oro, Tchibo Barista Caffe Crema, Dallmayr Crema D’Oro, Davidoff Caffe Crema Elegant, Tchibo Exclusive, Jacobs Kronung Crema, Illy, Tchibo Milano etc:

Lavazza crema e aroma Lavazza Qualita Oro cafea boabe 1kgcafea Tchibo Barista Caffe Cremadallmayr crema d'oro  

Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua, Panama.

Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:

lavazza super crema cafea lavazza tierra selection cafea pellini top Illy espresso classico

Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:

lavazza gusto forte vendingics espresso cafea boabecovim orocrema tchibo creme suisse

Orice preferinta aveti si oricat de exigenti sunteti, pe Espresso Cafe gasiti cafea de top pe care o livram rapid. Consulta chiar astazi oferta noastra de cafea boabe livrata rapid prin curier la tine acasa.

172 Thoughts on “Cum alegi cea mai buna cafea?”

  • Bună seara ,pentru un Delonghi Magnifieca S ecam, varianta latte, ce îmi recomandati, as dori o cafea cremosa, armata,fără acel gust de iute puternic. Menționez ca îmi plac aromele de vanilie ,nuci,migdale. Mulțumesc, aștept un răspuns in vederea alegerii optiunii potrivite din oferta dvs.

  • Buna ziua, imi puteti spune daca la un expresor automat cu rasnita incorporata Philips EP1223 are rost sa schimb temperatura de preparare a cafelei? Utilizez cafea boabe. Momentan este temperatura setata din fabrica.
    Imi puteti spune ce efect are temperatura mai inalta asupra cafelei obtinute?

    • Buna ziua. Daca sunteti multumit de cafea atunci nu are rost sa umblati la setarile din fabrica. Temperatura este un factor ce influenteaza gustul si aspectul cafelei. O temperatura mica duce la o cafea slaba si crema putina si albicioasa. Temperatura potrivita conduce la o crema aurie si gust bogat. Temperatura pentru inalta poate duce la un aspect prea maroniu, gust mai aspru si crema dispare destul de repede.

  • Bună ziua!
    Am un expresor de cafea Filips latte go va rog sa-mi recomandați o cafea care se potrivește pt acest expresor?

  • De curand am achizitionat un aparat de cafea krups, va rog sa ma ajuta ti cu o recomandare si anume ce cafea credeti ca as putea folosi? Am folosi tchibo dar f slaba, nu cremoasa cu alta cuvinte nu a fost buna deloc

  • Buna seara.Am umplut un exresor cafea SAECO PICO BARISRA DELUXE ce cafea îmi recomandați mulțumesc anticipat

  • Buna dimineata am un aparat de cafea DelLonghi Magnifica Sce cafea boabe imi recomandati sa mi cumpar cu aroma miros si gustoasa sa nu mai dau gres pentru ca am cumparat cafea boabe Amaroy Rast Master si aceasta cafea e oribila la baut .Cu respect va multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra doresc o cafea gustoasa cu miros de cafea savuroasa si foarte buna

    • Buna ziua. In principiu va recomandam o cafea 100% arabica. Puteti sa incercati Lavazza Tierra Colombia, Movenpick Caffe Crema, Tchibo Barista Caffe Crema Colombia

    • Salut. In general vorbind va recomanda o cafea 100% arabica. La modul particular puteti incerca Lavazza Tierra Colombia sau daca preferati cafelele prajite putin atunci Columbia Supremo cafea de origine.

  • Buna ziua am cumpărat un aparat de cafea Delonghi magnificaS și folosesc cafea boabe Lavazza crema e aroma, am reglat râșnița sa macine cât se poate de fin și nu face nici spuma și e și slaba cafeaua. Am reglat și temperatura. Oare ce as putea face?

    • Buna ziua, daca ati reglat rasnita si temperatura cred ati reglat tot ce se putea. Poate este o alta cauza pentru care cafeaua nu iese bine. Crema e Aroma de la Lavazza nu este o cafea pretentioasa la reglaje. Verificati daca macina suficient (ar trebui 7-10 grame) si daca temperatura este optima (ar trebui undeva la minim 70 grade cand curge). Daca are calcar ar trebui o decalcifiere.

  • Am achizitionat un espressor manual DeLonghi ECP 31.21, 1100W.
    Ce fel de cafea macinata este recomandabil sa folosesc?

    • Cel mai bine ar fi sa procurati cafea boabe si sa o rasniti pe loc. Daca acest lucru nu este posibil, puteti sa luati cafea macinata ambalata. Va recomandam Lavazza Qualita Oro, Illy Classico, Carraro Ethiopia Yrga Cheff.

  • Buna ziua
    Am un espressor Krups serie EA80 EA 81. Doresc o cafea boabe cu aciditate mai scazuta ,cremoasa si o aroma placuta. Ce ma sfatuiti ? Multumesc !

  • Pana de curand am incercat la ibric foarte multe marci si tipuri de cafele, dar de nici o saptamana am reusit sa achizitionez Espressor automat DE LONGHI Dinamica ECAM 350.55.B, 1.8 l, 1450 W, negru, care mi se pare extrem de ok si sunt in cautarea cafelei boabe potrivite, astefel incat sa beau zilnic cele mai bune tipuri de cafele apasand butonul dorit. Un sfat de la dvs mi-ar fi de folos! Va multumesc anticipat!!!

  • Buna ziua. Am un aparat Philips LatteGo. Ce cafea îmi recomandați sa cumpăr de la dv. Sa fie aromata ?

  • Bună seara,de curând am achiziționat un aparat de cafea Presto Wmf, ce cafea îmi recomandați pentru acest aparat personalul preferă capuccino, cafea cu lapte, aparatul este cu lapte fresh.
    Vă mulțumesc!

    • Buna ziua. In functie de buget: Lavazza Super Crema, Gold Selection, Tierra Bio sau cafele de origine: Columbia, Brazilia, Costa Rica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *