Cum sa

Cum alegi cea mai buna cafea?

Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de preferintele si exigentele fiecarei persoane. In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.

In teorie, cea mai buna cafea este cafeaua de specialitate. Aceasta este supusa unor evaluari riguroase atat la cultivare cat si procesare.

La modul general  cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita cat mai recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.

Cafea Arabica sau Robusta?

Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.

Cu o pondere de 70% din productia mondiala, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciata decat Robusta si se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si note usoare florale si de fructe.

Contine mai putina cofeina si este mai pretentioasa atat la cultivare cat si la preparare. Cel mai mult se cultiva in America Centrala si de Sud si are un pret mai mare decat robusta. La preparare este mai putin cremoasa decat Robusta.

Robusta este o cafea cultivata in Africa si Asia ce se distinge prin tarie, mai bogata in crema decat Arabica si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila. Contine de doua mai multa cofeina si este mai putin pretentioasa si la cultivare si la preparare.

Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.

Cafea boabe, capsule sau măcinată?

Cel mai bine ar fi să alegi cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare, pentru a te bucura pe deplin de aromele sale. 

Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă.

Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.

Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens

Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa. 

Cafea blend, de origine sau de specialitate?

O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec), de origine si de specialitate.

Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.

Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.

Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.

Pentru a obtine acest statut, cafeaua trebuie sa treaca evaluarile legate de: origine, recoltare, prelucrare, prajire, macinare si preparare, deoarece, cafeaua de specialitate inseamna “cea mai buna dintre cele mai bune”.

Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare

In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si restaurant si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).

Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.

Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar. 

In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.

Recomandari

Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:

Pentru acasa sau birou:
Cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Tierra Colombia, Dallmayr Crema D’Oro, Jacobs Kronung Crema, Lavazza Qualita Oro, Illy inclusiv cafelele profesionale:

 

Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua.

Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:

Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:

Orice preferinta aveti si oricat de exigenti sunteti, pe Espresso Cafe gasiti cafea de top pe care o livram rapid. Consulta astazi oferta noastra de cafea boabe.

Share

Vezi comentarii

  • Felicitari pentru blog ! Am aflat atat de multe lucruri despre cafea si aparate de aici......Sunteti extraordinari ! BRAVO!

  • Bună ziua!Din păcate cafeaua nu este suficient de tare, iar gustul nu este ca cel al unui espresso din restaurante.
    Precizez că gradul de măcinare este setat la jumătate. Am comandat de la dvs. Lavazza Crema e Gusto (se apropie) și Crema e Aroma Professional(încă nu am testat-o).

    • Incercati cafelele forte de la Lavazza. De ex: Crema e gusto Forte, Qualita Rossa, Crema Ricca, Gusto Forte Vending. Acestea au continut mai ridicat de cafea robusta, responsabila cu taria.

      • Bună ziua!Mulţumesc frumos pentru sugestii şi pentru promtitudinea cu care livraţi comenzile! Am încercat şi Qalita Oro - este perfectă!

  • Buna ziua. Am un aparat saeco poemia. Am folosit cu succes lavazza crema e aroma dar nu se mai găsește. Menționez că aparatul merge cu cafea macinata. Îmi puteți spune o alta marca de cafea sa se apropie la gust cu acest tip. Am folosit și jacobs dar nu are crema deloc și nici gust. Mulțumesc.

    • Daca erati multumit de Lavazza Crema e Aroma, puteti sa o folositi in continuare doar ca in varianta cafea boabe. Luati o rasnita, chiar se merita. Puteti incerca apoi o mare varietate de cafele boabe.

  • Bună seara!Lavazza Super Crema este recomandata pentru un espressor Breville?Menționez ca am achiziționat separat o rasnita.Mulțumesc!

    • Este ok. Are si tarie si aroma. Combinatie buna. Mai sus ca pret de la Lavazza, sunt mai aromate.

  • Bună ziua!
    Am și eu un Delonghi Magnifica ECAM și nu sunt mulțumită de gustul cafelei. Până acum am incercat Jacobs Whole Bean Medium Roast și Dark Roast și Lavazza Gran Aroma Bar. Aștept cu interes sugestiile dvs!Vă mulțumesc

      • Cafeaua era prea slabă!Menționez că gradul de măcinare este la 4 din 7.

      • Din pacate cafeaua nu este atat de tare pe cat mi-as fi dorit!Precizez ca am setat gradul de macinare la jumatate!

      • Din pacate cafeaua nu este atat de tare pe cat mi-as dori. Precizez ca am reglat gradul de macinare la treapta 3 din 7

  • buna ziua!
    am un Philips saeco incanto. de ceva vreme tot schimb cafeaua si nu gasesc nici una sa ma multumeasca. imi puteti recomanda o cafea buna?

  • Buna ziua,
    Am un Expressor Jura 90XS.
    Ce cafea boabe imi puteti recomanda?
    A-si dorii o cafea asemnatoare celor de bar (tare si aromata)

  • Buna ziua, de curand am achizitionat un expresor de cafea marca saeco automatica ce cafea boabe aroma tarie i mi recomandati?am folosit pana acum dallmayr.va multumesc!

  • La multi ani!
    Am un aparat SAECO INCANTO DELUXE si mi-ar prinde bine recomandarile dvs. cu privire la obtinerea unei cafele cremoase in primul rand, la un pret onorabil precum si alegerea pe viitor a paritatii cafelelor arabica&robusta pentru reusite sigure.
    Multumesc!

  • Ce cafea boabe Lavazza imi recomandati pentru un vending Saeco Group 500 ? Eventual cea mai buna calitate-pret . multumesc

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro