Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de preferintele si exigentele fiecarei persoane. In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.

In teorie, cea mai buna cafea este cafeaua de specialitate. Aceasta este supusa unor evaluari riguroase atat la cultivare cat si procesare.

La modul general  cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita cat mai recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.

Cafea Arabica sau Robusta?

Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.

Cu o pondere de 70% din productia mondiala, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciata decat Robusta si se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si note usoare florale si de fructe.

Contine mai putina cofeina si este mai pretentioasa atat la cultivare cat si la preparare. Cel mai mult se cultiva in America Centrala si de Sud si are un pret mai mare decat robusta. La preparare este mai putin cremoasa decat Robusta.

Robusta este o cafea cultivata in Africa si Asia ce se distinge prin tarie, mai bogata in crema decat Arabica si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila. Contine de doua mai multa cofeina si este mai putin pretentioasa si la cultivare si la preparare.

Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.

Cafea boabe, capsule sau măcinată?

Cel mai bine ar fi să alegi cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare, pentru a te bucura pe deplin de aromele sale. 

Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă.

Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.

Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens

Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa. 

Cafea blend, de origine sau de specialitate?

O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec), de origine si de specialitate.

Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.

Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.

Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.

Pentru a obtine acest statut, cafeaua trebuie sa treaca evaluarile legate de: origine, recoltare, prelucrare, prajire, macinare si preparare, deoarece, cafeaua de specialitate inseamna “cea mai buna dintre cele mai bune”.

Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare

In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si restaurant si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).

Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.

Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar. 

In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.

Recomandari

Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:

Pentru acasa sau birou:
Cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Tierra Colombia, Dallmayr Crema D’Oro, Jacobs Kronung Crema, Lavazza Qualita Oro, Illy inclusiv cafelele profesionale:

Lavazza crema e aroma lavazza tierra colombiadallmayr crema d'oro jacobs kronung crema 

Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua.

Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:

lavazza super crema cafea lavazza tierra selection cafea pellini top Illy espresso classico

Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:

lavazza gusto forte vendingics espresso cafea boabecovim orocrema tchibo creme suisse

Orice preferinta aveti si oricat de exigenti sunteti, pe Espresso Cafe gasiti cafea de top pe care o livram rapid. Consulta astazi oferta noastra de cafea boabe.

170 Thoughts on “Cum alegi cea mai buna cafea?”

  • Buna ziua
    as intreba daca cafeaua Pellini cremoso de 1 kg. este intradevar buna pentru expresorul philips sau nu este pe masura , si a doua intrebare in ce categorie sau face parte pe gustul italienilor aceasta cafea va multumesc

    • Buna ziua,
      Cafeaua Pellini Cremoso este buna pentru orice espressor automat, deci si Philips. A doua intrebare nu o inteleg. Va multumesc

  • buna ziua
    am un aparat de cafea Delonghi Magnifica S
    va rog daca ma puteti sfatui cum trebuie sa reglez rasnita (adica cat de fin sa macin cafeaua) si intensitatea cafelei
    Am folosit cafea boabe Lavazza expresso si Dallmayr espresso pana acum
    imi place o cafea aromata si mediu spre tare ca intensitate
    va multumesc

  • Am o mașină de cafea Vollautomat de la Delonghi, foarte bună și pentru espresso și pentru crema. M-ar interesa pe cât să pun râșnița să iasă cafea mai bună, mai tare și aromată pe o gradație de la 1-5? Până acum am folosit- o pe 2,5. Folosesc cafea Dalmayer, Lavazza, Tchibo. Vă mulțumesc.

  • buna ziua,am citit diversele comentarii despre aparate si cafele,am cumparat un espressor heinner si folosesc cafea bellarom pentru espressor dar si alte marci ,nici una nu face spuma,oare ce se intampla?aparatul nu este performant si poate si cafeaua nu este tocmai potrivita,asteptam cu nerabdare un sfat.cu respect pentru dv.

  • Buna ziua!Am un aparat de cafea cu râșnița incorporată Krups.Ce marca de cafea boabe este mai buna și mai aromata?

    • Buna ziua,
      Puteti folosi cu incredere Lavazza. Cautati o varianta preponderent arabica.

      • Bună ziua,
        Pentru espressor latte trebuie doar cafea espresso, sau pot folosi orice cafea măcinată?
        Mulțumesc

  • Buna ziua, vreau sa cumpar un espressor tip barista pentru o cafenea mica, puteti va rog sa-mi recomandati ce branduri sunt mai bune, in ce magazine se vind espressoare profesionale in Romania? dupa ce criterii sa-l aleg?Multumesc anticipat

  • Daca vreau sa cumpar cafea gata preparata din oras,adica sa merg in oras sa beau cafea unde ma puteti sfatui sa aleg?starbucks,ted s ,mc cafe sau altele…care magazin are cafea care-si pastreaza toate caracteristicile?,ma refer la antioxidanti mai ales,cafeaua avand si roluri benefice..si ce tip de cafea isi pastreaza toate rolurile benefice-caffe late,capucino,la filtru,americana etc?prefer o cafea buna nealterata si care si pastreaza toti antioxidanti necesari.

  • Buna ziua! Am un expresor Philips Saeco XSmall cu râșniță încorporată. Ce tip de cafea îmi recomandați pentru o cafea cu tărie medie și cu spuma mai multă, și la ce treapta trebuie reglată rasnita. Vă mulțumesc.

    • Teoretic da insa e posibil sa nu iasa in parametrii buni deoarece nu este macinata corespunzator pentru metoda espresso.

    • Nu va suparati pe noi, dar video nu e concludent. E un video de amator, un baiat care si-a cumparat un espressor automat si s-a pus pe testat. Gustul e relativ. Pentru baiatul din video diferenta nu e prea mare, poate pentru altii este. Greu de comentat cu privire la gust.. Nu am incercat cafeaua Starbucks, nu pot comenta daca isi merita banii sau nu si nici Belarom.

  • o cafea buna o recunoaste oricine bea din ea de cateva ori si scapa in acest fel de ideile preconcepute ca doar anumite cafele sunt bune, sau mai exact scapa de ideea ca, cafeaua care e unanim acceptata ca fiind buna nu este chiar atat de buna. in principiu cafeaua vending este de proasta calitate si implicit ieftina, acesta e motivul pentru care e folosita la aparate . cafeaua arabica este intr-adevar buna insa putine din cafelele pe care le gasesti la market chiar contin 100% arabica, cum se lauda. o cafea buna este o cafea proaspat prajita, iar de ales , o poti alege dupa ce incerci cativa producatori. am observat ca sunt producatori care au cafea la preturi apropiate de cele de la magazine cu o calitate atat de diferita incat, dupa ce bei renunti a mai cumpara altceva….insa intr-adevar o cafea buna trebuie facuta la un aparat bun, ceea ce inseamna expresor profesional sau apropiat. si va trebuie si o rasnita la fel, adica profesionala sau cel putin una la care sa poti regla gradul de macinare. granulatia e unul din cele mai importante aspecte cand e vorba de gustul cafelei. spun toate astea dupa ce , in trecut sustineam sus si tare ca imi plac marcile cunoscute si reltiv scumpe de pe piata. facutul cafelei bune, nu e chiar atat de usor cum pare.

    • Sunt de acord cu dvs. in privinta cafelei proaspat prajite. Cat priveste cafeaua de vending, este o cafea modesta dar e firesc sa existe si cafele pentru acest segment de piata, ca in orice alt domeniu. Gustul este relativ iar unii oameni apreciaza si aceasta cafea.

  • Buna ziua! Am un Espressor Francis Francis X1, si am incercat cateva marci de cafea macinata, dar din pacate nu reusesc sa obtin o cafea cu aroma si cu crema deasupra! Mentionez ca nu am rasnita, si pe piata sunt putine marci de cafea macinata. Multumesc…

  • buna ziua. ma puteti sfatui care sunt combinatiile de grad rasnire si temp apa functie de gradul de prajire boabe?
    am un full auto la care pot regla 7 trepte macinare si 3 trepte temp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *