Cea mai buna cafea depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul, aroma si metoda de preparare. Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de exigentele fiecarei persoane.
In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.
La modul general, cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita mediu si recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.
Alegerea celei mai bune cafele este o decizie personală, influențată de gust, aromă și metoda preferată de preparare. Fie că preferi un espresso intens, o cafea la filtru sau un cappuccino cremos, există câteva criterii clare care te pot ajuta să găsești cafeaua ideală.
Ce înseamnă cea mai bună cafea?
În general, cea mai bună cafea este:
- Obținută din 100% Arabica, recunoscută pentru gustul rafinat și notele delicate.
- Prăjită recent, pentru a păstra aromele naturale.
- Depozitată corect, într-un recipient ermetic, departe de lumină și umiditate.
De asemenea, metoda de preparare joacă un rol esențial în evidențierea calităților unei cafele
Cafea Arabica sau Robusta?
Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.
Cafeaua Arabica este considerată superioară datorită aromelor complexe, gustului dulce și notelor subtile florale sau fructate. Conține mai puțină cofeină și este ideală pentru cei care preferă o cafea echilibrată. Cele mai bune cafele Arabica provin din regiuni precum Columbia, Etiopia sau Guatemala.
Cafeaua Robusta este mai tare, mai cremoasă și are un conținut mai ridicat de cofeină. Este preferată de cei care caută un espresso intens sau o cafea mai accesibilă ca preț. Se cultivă predominant în Africa și Asia.
Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.
Cafea boabe, măcinată, capsule sau instant?
- Cafeaua boabe este cea mai bună opțiune pentru pasionații de cafea, deoarece păstrează aromele intacte. Boabele trebuie măcinate chiar înainte de preparare.
- Cafea măcinată este o soluție practică, dar își pierde mai repede prospețimea.
- Capsule de cafea oferă comoditate și o calitate constantă, fiind ideală pentru espressoarele automate.
- Cafeaua instant (sau ness, așa cum este cunoscută în România) este cea mai rapidă metodă de preparare, perfectă pentru cei cu un stil de viață dinamic.
Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă
Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.
Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens
Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa.
Cafea blend, de origine sau de specialitate?
O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec sau miscela), de origine si de specialitate.
Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.
Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.
Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.
Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.
Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare
In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).
Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.
Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar.
In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.
Recomandari de cafea boabe
Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:
Pentru acasa sau birou:
Va recomandam cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Qualita Oro, Tchibo Barista Caffe Crema, Dallmayr Crema D’Oro, Davidoff Caffe Crema Elegant, Tchibo Exclusive, Jacobs Kronung Crema, Illy, Tchibo Milano etc:
Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua, Panama.
Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:
Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:
Indiferent de preferințe, alegerea celei mai bune cafele presupune testarea diferitelor sortimente pentru a descoperi ce ți se potrivește cel mai bine. Descoperă gama completă de cafea boabe, măcinată, capsule sau instant pe Espresso Cafe și bucură-te de livrare rapidă direct la tine acasă sau la Easybox.
Buna ziua!
Detin un espressor automat saeco primea touch si am folosit pana acum cafeaua boabe illy. Datorita unor principii doresc sa renunt la acest brand si v-as ruga sa imi recomandati ceva asemanator ca si gust. As aprecia si recomandari de cafele cu preturi sub nivelul illy.
Va multumesc anticipat si va doresc sarbatori minunate voua care faceti bine ceea ce faceti cat si cititorilor/clientilor vostrii.
Illy contine 100% arabica. Daca doriti o cafea asemanatoare cu Illy va recomandam urmatoarele variante:
Lavazza Pienaroma, Lavazza Tierra sau Lavazza Qualita Oro, toate 100% arabica. De la Bazzara DodiciGrancru. Lavazza puteti gasi aici:
http://www.espressocafe.ro/cafea/cafea-boabe.html?manufacturer=1
Buna ziua, as dori sa stiu la ce numar ar trebui, sau ar fi indicat sa fie reglata rasnita de cafea la un expresor automat marca Delonghi Magnifica.
Va multumesc
BUna ziua!!! Am achizitierst un Aparat de cafea , Saeco minute !! Am cumparat cafea boabe Jacobs , nu are nici o arOma!!!!! Ce fac ??? Îl returnez s au schimb cafeaua???☺
Schimbati cafeaua. Aparatul sigur nu are vreo problema. Incercati alta cafea. Jacobs e o cafea blanda. Daca nu este pe gustul dvs, alegeti alta.
Puteti alege de aici: http://www.espressocafe.ro/cafea/cafea-boabe.html
Buna ziua.
In primul rand as dori sa va multumesc pentru blog-ul creat. Este o sursa vitala de informatie pentru cafengii. Articolele sunt foarte interesante si cu greu ma pot dezlipi de ecran odata ce incep un articl de pe blog.
In al doile rand as avea cateva intrebari in calitate de iubitor de latte machiato si cappucino :).
Am azhizitionat un Saeco Incanto HD8917/09 de curand si incerc sa fac shot-ul de espresso cat mai bun posibil. In momentul de fata folosesc o cafea Bellarom 100% Arabica Bio (recomandarea unui coleg). Pot spune ca am incercat setarile mai fine ale rasnitei si shotul iesea amar, astfel ca am revenit la o setare mai grunjoasa si shot-ul e mai ok, insa nemultumirile sunt legate de crema care este destul de subtire si de vascozitatea shot-ului care este destul de lichid.
Imi puteti recomanda o cafea care sa imi dea mai multa crema si care sa scoata un shot mai vascos, sau aceasta este caracteristica espressoarelor super-automate? Eventual daca aveti ceva sfaturi va rog nu ezitati sa le dezvaluiti. Incerc sa acumulez cat mai multa informatie pentru a-mi face experienta cu noua jucarie cat mai enjoyable :).
Multumesc,
Marius
Va multumim pentru cuvintele frumoase, ne bucuram ca informatiile sunt utile. In ce priveste cafeaua, noi va recomandam cu incredere Lavazza Super Crema. Este o cafea cu 60% arabica si 40% robusta, ceea ce se traduce intr-o cafea atat aromata cat si tare si cremoasa in acealasi timp. Puteti gasi aici: http://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html
Buna ziua,
Am achizitionat un esspresor Krups EA826E. Ce cafea ar fi potrivita.
Va multumesc!
Puteti alege orice tip de cafea boabe espresso. Va recomandam Lavazza Super Crema http://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html
Buna ziua,
Am achiztionat de curand un Espressor automat Bosch VeroAroma (TES60523RW, 1500W, 19 Bar). Va rog frumos sa imi spuneti ce cafea imi puteti recomanda.
Multumesc anticipat!
Puteti folosi orice cafea boabe espresso. Va recomandam Lavazza Super Crema https://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html
Buna ziua.Pentru Bosch Benvenuto B40 ce cafea ar fi potrivita
Va rog frumos sa mi recomandati o cafea pentru vending. Am un automat necta kikko folosesc o cafea nu prea cunoscuta. Mattina cafe se numeste care are in preponderenta cafea robusta dar cafeaua este foarte slaba.. Am incercat tot felu de reglaje la aparat dar tot asa iasa. Un gust foarte slab de cafea. Recomandati mi o cafea buna indiferent de pret ai reglaju la rasnita sa fie mai grosier sau mai fin..?
Buna seara. Pentru Saeco Royal Professional ce cafea ar fi potrivita?
Buna ziua. Puteti folosi orice fel de cafea espresso. Va recomandam Lavazza Super Crema http://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html
Buna ziua ,va rog daca ma puteti ajuta cu o indrumare ,doresc sa achizitionez pentru uz caznic un expresor marca Delonghi EC221B.Am gasit pareri bune despre el.Puteti sa-mi spuneti si dumneavoastra ceva in legatura cu el si eventual si ce fel de cafea sa folosesc ? Va multumesc !
Buna ziua
Am cumparat de curand un expresor Barista Expresso Coffee Maker by Andrew James; imi puteti recomanda va rog un sortiment bun de cafea avand in vedere ca prefer expresso lung, gust usor dulceag?
Multumesc!
Buna ziua! Am achizitionat ieri un esspresor Philips Saeco 3000CMF HD8821/09. Pentru acest aparat, va rog tare mult sa imi recomandati un sortiment de cafea boabe cremoasa si aromata, dar cu un gust usor dulceag. Astept cu interes recomandarea dvs. Va multumesc! O zi buna sa aveti!
Buna ziua. In principiu puteti folosi orice fel de cafea espresso. Daca preferati o cafea aromata, cautati sa alegeti 100% arabica. De ex Illy, Lavazza Pienaroma, Lavazza Tierra, Lavazza Qualita Oro, Bazzara DodiciGrancru. Gasiti la alegere aici: http://www.espressocafe.ro/cafea/cafea-boabe.html
Salut,
Am cumparat un espresor semi-profesional pentru bar, WMF 1500S.
Ce cafea imi recomandati ?
Arabica 60% – Robusta 40% ?
Cu stima
Puteti folosi Lavazza Super Crema http://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html, Covim Qualita Bar http://www.espressocafe.ro/cafea-boabe-covim-qualita-bar-1-kg.html sau Carraro Globo Oro http://www.espressocafe.ro/cafea-boabe-carraro-globo-oro-1-kg.html
Am achizitionat un espressor automat Philips Saeco PicoBaristo, ce cafea imi recomandati pentru el avand in vedere ca beau espresso „scurt”.
Daca va doriti ceva foarte bun va recomandam:
– Bazzara Dodicigrancru 250 gr sau 1 kg http://www.espressocafe.ro/bazzara-dodicigrancru-cafea-boabe-250gr.html
– Illy http://www.espressocafe.ro/illy-cafea-boabe-250-gr.html
– Lavazza Tierra http://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-tierra-1kg.html
Buna,
Doresc sa cumpar un expresor. ce imi recomandati intre Delonghi magnifica s ecam 22 110B si Philipps HD8844-09? Sau mai bine altceva la un pret asemanator?
Referitor la cafea ma intreb cate cafele ies din 1kg de cafea boabe ? Banuiesc ca orice cafea merge cu aceste expressoare.
Multumesc anticipat de sfaturi.
La acest nivel de pret, va recomandam Jura 🙂 Gasiti aici: http://www.espressocafe.ro/automate-cafea/espressoare-automate.html?manufacturer=45
Dintr-un kilogram de cafea puteti realiza minim 100 de cafele si maxim 140. Espressoarele automate merg cu orice cafea espresso.