Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de preferintele si exigentele fiecarei persoane. In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.

In teorie, cea mai buna cafea este cafeaua de specialitate. Aceasta este supusa unor evaluari riguroase atat la cultivare cat si procesare.

La modul general  cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita cat mai recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.

Cafea Arabica sau Robusta?

Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.

Cu o pondere de 70% din productia mondiala, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciata decat Robusta si se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si note usoare florale si de fructe.

Contine mai putina cofeina si este mai pretentioasa atat la cultivare cat si la preparare. Cel mai mult se cultiva in America Centrala si de Sud si are un pret mai mare decat robusta. La preparare este mai putin cremoasa decat Robusta.

Robusta este o cafea cultivata in Africa si Asia ce se distinge prin tarie, mai bogata in crema decat Arabica si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila. Contine de doua mai multa cofeina si este mai putin pretentioasa si la cultivare si la preparare.

Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.

Cafea boabe, capsule sau măcinată?

Cel mai bine ar fi să alegi cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare, pentru a te bucura pe deplin de aromele sale. 

Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă.

Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.

Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens

Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa. 

Cafea blend, de origine sau de specialitate?

O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec), de origine si de specialitate.

Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.

Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.

Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.

Pentru a obtine acest statut, cafeaua trebuie sa treaca evaluarile legate de: origine, recoltare, prelucrare, prajire, macinare si preparare, deoarece, cafeaua de specialitate inseamna “cea mai buna dintre cele mai bune”.

Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare

In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si restaurant si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).

Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.

Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar. 

In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.

Recomandari

Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:

Pentru acasa sau birou:
Cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Tierra Colombia, Dallmayr Crema D’Oro, Jacobs Kronung Crema, Lavazza Qualita Oro, Illy inclusiv cafelele profesionale:

Lavazza crema e aroma lavazza tierra colombiadallmayr crema d'oro jacobs kronung crema 

Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua.

Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:

lavazza super crema cafea lavazza tierra selection cafea pellini top Illy espresso classico

Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:

lavazza gusto forte vendingics espresso cafea boabecovim orocrema tchibo creme suisse

Orice preferinta aveti si oricat de exigenti sunteti, pe Espresso Cafe gasiti cafea de top pe care o livram rapid. Consulta astazi oferta noastra de cafea boabe.

170 Thoughts on “Cum alegi cea mai buna cafea?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *