Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de preferintele si exigentele fiecarei persoane. In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.

In teorie, cea mai buna cafea este cafeaua de specialitate. Aceasta este supusa unor evaluari riguroase atat la cultivare cat si procesare.

La modul general  cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita cat mai recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.

Cafea Arabica sau Robusta?

Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.

Cu o pondere de 70% din productia mondiala, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciata decat Robusta si se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si note usoare florale si de fructe.

Contine mai putina cofeina si este mai pretentioasa atat la cultivare cat si la preparare. Cel mai mult se cultiva in America Centrala si de Sud si are un pret mai mare decat robusta. La preparare este mai putin cremoasa decat Robusta.

Robusta este o cafea cultivata in Africa si Asia ce se distinge prin tarie, mai bogata in crema decat Arabica si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila. Contine de doua mai multa cofeina si este mai putin pretentioasa si la cultivare si la preparare.

Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.

Cafea boabe, capsule sau măcinată?

Cel mai bine ar fi să alegi cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare, pentru a te bucura pe deplin de aromele sale. 

Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă.

Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.

Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens

Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa. 

Cafea blend, de origine sau de specialitate?

O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec), de origine si de specialitate.

Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.

Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.

Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.

Pentru a obtine acest statut, cafeaua trebuie sa treaca evaluarile legate de: origine, recoltare, prelucrare, prajire, macinare si preparare, deoarece, cafeaua de specialitate inseamna “cea mai buna dintre cele mai bune”.

Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare

In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si restaurant si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).

Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.

Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar. 

In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.

Recomandari

Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:

Pentru acasa sau birou:
Cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Tierra Colombia, Dallmayr Crema D’Oro, Jacobs Kronung Crema, Lavazza Qualita Oro, Illy inclusiv cafelele profesionale:

Lavazza crema e aroma lavazza tierra colombiadallmayr crema d'oro jacobs kronung crema 

Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua.

Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:

lavazza super crema cafea lavazza tierra selection cafea pellini top Illy espresso classico

Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:

lavazza gusto forte vendingics espresso cafea boabecovim orocrema tchibo creme suisse

Orice preferinta aveti si oricat de exigenti sunteti, pe Espresso Cafe gasiti cafea de top pe care o livram rapid. Consulta astazi oferta noastra de cafea boabe.

170 Thoughts on “Cum alegi cea mai buna cafea?”

  • Buna seara , am un automat cafea EUROS 400 pahare, 400 palete.Executa 12 produse diferite.Un cunoscator mia recomandat GIMOKA rosie …am folosit aproape un an.As vrea sa stiu si parerea dumneavoastra…ce cafea imi recomandati sau ce amestec de cafea boabe imi recomandati.Multumesc frumos

    • Este ok Gimoka. In principiu puteti folosi orice cafea preponderent robusta. Noi va recomandam ICS boabe, Covim granbar, El mundo, Covim Orocrema

  • Am achiziționat recent un expresor Phillips saeco hd8847 /90 cu rasnita ceramică. As vrea o marcă de cafea boabe compatibilă precum și granulația la care trebuie măcinată (expresorul are 5 trepte de macinare)
    Este mai bună cafeaua proaspăt prăjită decât cea la pungă din comerț?

  • Va salut cu mult respect ! Domnule ,toata lumea isi cumpara espressor de cafea si uita ca odinioara se facea si cafea la ibric care era excelenta…pe mine ,sincer ,ma intereseaza ce cafea de cea mai buna calitate (boabe,pt ca am rasnita semiprof) as putea cumpara pt a o face la ibric,iar daca-mi dati un raspuns ,va rog sa-mi spuneti si ce fel de granulatie(mare-mijlocie-mica ,rasnita are gran. reglabila) sa folosesc ,care se preteaza pt fierberea la ibric. Va multumesc f mult si astept rasp dvs !

    • In principiu puteti folosi orice cafea boabe fie vending, fie profesionala. Pentru ibric insa trebuie sa fie mai fin macinata fata de espresso. Ca recomandare, incercati Lavazza, Illy, Bazzara, marcile cunoscute. Gusturile difera.

  • Buns ziua,

    Am un automat NOuva BIanchi Euros . Va rog sa-mi recomandati un sortiment de cafea boabe pt. acest aparat.

    Va multumesc

  • Buna ziua,

    As dori, dc se poate, sa imi recomandați va rog un sortiment de cafea boabe potrivit pentru un esspresor automat Philips hd8651/9. Am testat diferite sortimente, dar parca nu sunt ce trebuie …

    Va multumesc.
    Multă sănătate

  • Buna ziua,
    Tocmai am achizitionat o cafetiera Russell Hobbs cu rasnita si va rog sa-mi recomandati o cafea boabe aromata si cremoasa, pentru ca pana acum nu am mai folosit boabe deloc.
    Va multumesc pentru amabilitate.

  • Buna!
    Am un espressor manual, cu presiune de pana la 15bar (spune producatorul), il folosesc doar pt espresso si dublu espresso :D. Il am de putin timp si pana acum am incercat Lavazza qualita oro 100% arabica, crema fornata ii ok, dar nu sunt prea incantat de gustul cam prea amarui si mi se pare putin cam slaba, ca tarie. Cam ce imi recomandati?
    P.S.
    Folosesc espressorul ZASS ZEM04.

  • Buna ziua,

    Am achizitionat de curand un expressor automat Philips HD8847 / 09 si folosesc cafea boabe Eduscho Gala Nr. 1 dar, desi gustul este destul de bun (comparativ cu cafeaua macinata pe care o pregateam inainte la ibric), la prepararea unui expresso acesta nu este cremos. Imi puteti spune daca se intampla aceasta datorita faptului ca este un expressor automat (si nu unul manual) sau pentru ca nu folosesc cafeaua potrivita. In cazul in care expressorul este de vina, ce expresor de calitate mi-ati recomanda. In cazul in este din vina cafelei folosite, imi puteti spune ce cafea boabe (macinata) sa folosesc pentru rezultate cat mai bune ???
    Va Multumesc anticipat si va doresc un weekend placut.

    • Eduscho este o cafea mai pretentioasa la reglaje. Daca nu va pricepeti sa reglati macinatura cafelei, mai bine incercati o alta cafea, de ex o cafea din Italia.

  • Va rog o recomandare de cafea boabe pt DeLonghi prima donna S, daca aveti?ca am incercat citeva,dar au gust de curnuti prajiti,,mumlumesc

  • Seara buna,detin si eu un aparat DeLonghi prima donna de luxe,am incercat multe cafele si au gust de curnuti prajiti,recomandati va rog ceva aromat,placut la gust,eventual si cremos,granulatia este recomandata mai mica sau mai mare??astept respuns.multumesc

  • am cumparat un heinner expresor cu cafe macinata ,cu jakobs ce aveam prin bucatarie na esit mai deloc sunt curios daca merge cu alt tip de cafea as antreba cu ce tip sa iasa putin cremos?multumesc ,tin sa zic ca aparatul este simplu zic ei ca are 15 bari dar eu stiu ce anseamna 1-2 bari dar 15 este o presiune uriasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *