Cea mai buna cafea depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul, aroma si metoda de preparare. Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de exigentele fiecarei persoane.

In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.

La modul general, cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita mediu si recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.

Alegerea celei mai bune cafele este o decizie personală, influențată de gust, aromă și metoda preferată de preparare. Fie că preferi un espresso intens, o cafea la filtru sau un cappuccino cremos, există câteva criterii clare care te pot ajuta să găsești cafeaua ideală.

Ce înseamnă cea mai bună cafea?

În general, cea mai bună cafea este:

  • Obținută din 100% Arabica, recunoscută pentru gustul rafinat și notele delicate.
  • Prăjită recent, pentru a păstra aromele naturale.
  • Depozitată corect, într-un recipient ermetic, departe de lumină și umiditate.

De asemenea, metoda de preparare joacă un rol esențial în evidențierea calităților unei cafele

Cafea Arabica sau Robusta?

Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.

Cafeaua Arabica este considerată superioară datorită aromelor complexe, gustului dulce și notelor subtile florale sau fructate. Conține mai puțină cofeină și este ideală pentru cei care preferă o cafea echilibrată. Cele mai bune cafele Arabica provin din regiuni precum Columbia, Etiopia sau Guatemala.

Cafeaua Robusta este mai tare, mai cremoasă și are un conținut mai ridicat de cofeină. Este preferată de cei care caută un espresso intens sau o cafea mai accesibilă ca preț. Se cultivă predominant în Africa și Asia.

Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.

Cafea boabe, măcinată, capsule sau instant?

  • Cafeaua boabe este cea mai bună opțiune pentru pasionații de cafea, deoarece păstrează aromele intacte. Boabele trebuie măcinate chiar înainte de preparare.
  • Cafea măcinată este o soluție practică, dar își pierde mai repede prospețimea.
  • Capsule de cafea oferă comoditate și o calitate constantă, fiind ideală pentru espressoarele automate.
  • Cafeaua instant (sau ness, așa cum este cunoscută în România) este cea mai rapidă metodă de preparare, perfectă pentru cei cu un stil de viață dinamic.

Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă

Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.

Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens

Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa. 

Cafea blend, de origine sau de specialitate?

O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec sau miscela), de origine si de specialitate.

Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.

Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.

Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.

Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare

In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).

Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.

Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar. 

In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.

Recomandari de cafea boabe

Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:

Pentru acasa sau birou:
Va recomandam cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Qualita Oro, Tchibo Barista Caffe Crema, Dallmayr Crema D’Oro, Davidoff Caffe Crema Elegant, Tchibo Exclusive, Jacobs Kronung Crema, Illy, Tchibo Milano etc:

Lavazza crema e aroma Lavazza Qualita Oro cafea boabe 1kgcafea Tchibo Barista Caffe Cremadallmayr crema d'oro  

Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua, Panama.

Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:

lavazza super crema cafea lavazza tierra selection cafea pellini top Illy espresso classico

Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:

lavazza gusto forte vendingics espresso cafea boabecovim orocrema tchibo creme suisse

Indiferent de preferințe, alegerea celei mai bune cafele presupune testarea diferitelor sortimente pentru a descoperi ce ți se potrivește cel mai bine. Descoperă gama completă de cafea boabe, măcinată, capsule sau instant pe Espresso Cafe și bucură-te de livrare rapidă direct la tine acasă sau la Easybox.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *