Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de preferintele si exigentele fiecarei persoane. In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.
In teorie, cea mai buna cafea este cafeaua de specialitate. Aceasta este supusa unor evaluari riguroase atat la cultivare cat si procesare.
La modul general cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita cat mai recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.
Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.
Cu o pondere de 70% din productia mondiala, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciata decat Robusta si se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si note usoare florale si de fructe.
Contine mai putina cofeina si este mai pretentioasa atat la cultivare cat si la preparare. Cel mai mult se cultiva in America Centrala si de Sud si are un pret mai mare decat robusta. La preparare este mai putin cremoasa decat Robusta.
Robusta este o cafea cultivata in Africa si Asia ce se distinge prin tarie, mai bogata in crema decat Arabica si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila. Contine de doua mai multa cofeina si este mai putin pretentioasa si la cultivare si la preparare.
Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.
Cel mai bine ar fi să alegi cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare, pentru a te bucura pe deplin de aromele sale.
Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.
Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa.
O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec), de origine si de specialitate.
Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.
Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.
Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.
Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.
Pentru a obtine acest statut, cafeaua trebuie sa treaca evaluarile legate de: origine, recoltare, prelucrare, prajire, macinare si preparare, deoarece, cafeaua de specialitate inseamna “cea mai buna dintre cele mai bune”.
In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si restaurant si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).
Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.
Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar.
In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.
Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:
Pentru acasa sau birou:
Cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Tierra Colombia, Dallmayr Crema D’Oro, Jacobs Kronung Crema, Lavazza Qualita Oro, Illy inclusiv cafelele profesionale:
Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua.
Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:
Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:
Orice preferinta aveti si oricat de exigenti sunteti, pe Espresso Cafe gasiti cafea de top pe care o livram rapid. Consulta astazi oferta noastra de cafea boabe.
Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…
Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…
Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…
În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…
Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…
Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…
Vezi comentarii
am cumparat un heinner expresor cu cafe macinata ,cu jakobs ce aveam prin bucatarie na esit mai deloc sunt curios daca merge cu alt tip de cafea as antreba cu ce tip sa iasa putin cremos?multumesc ,tin sa zic ca aparatul este simplu zic ei ca are 15 bari dar eu stiu ce anseamna 1-2 bari dar 15 este o presiune uriasa.
Pentru un aparat Gaggia Titanium ce cafea îmi recomandați ? Mulțumesc .
Buna ziua,
Am achizitonat un expresor Saeco Vienna de luxe. Ce cafea imi recomandati.
Cum este amestecul de cafea italian ambalat de catre Selgros ?
Am un expresor DeLonghi ce cafea imi recomandati
Va recomandam Tchibo Creme Suisse http://www.espressocafe.ro/cafea-boabe-creme-suisse-0-5-kg.html
Buna ziua.
Va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie. Pentru automatele vending de cafea care marca de cafea boabe este mai buna? VANDINO ESPRESSO BAR sau GIMOKA GRAN BAR.
Va multumesc. Cu stima, Ungurea Daniel.
Buna ziua,
Vandino Espresso Bar este ok. http://www.espressocafe.ro/cafea-boabe-vandino-espresso-bar-1-kg.html
Pentru un expresor Quick Mill Montza model 5009(este un model automat, printre cele mai apreciate pentru acasa, birou), ce cafea recomandati?
Buna ziua
Va rog sa-mi dati un sfat referitor la cafeaua care trebuie folosita la Espressorul moka Brikka Elite Bialetti. Multumesc anticipat.
Buna ,
Am achizitionat un esspresor dilonghi EC 220.CD si nu prea stiu ce fel de cafea sa folosesc pentru acest model . Momentan folosesc cafea macinata Jacobs dar am impresia ca aceasta se foloseste doar pentru masina de cafea cu filtru .
Multumesc anticipat .
Puteti folosi orice fel de cafea de tip espresso, pentru automatul de cafea. Jacobs este mai mult pentru ibric, filtru. Cautati o cafea pe care este mentionat "espresso". Puteti gasi si la noi la adresa: http://www.espressocafe.ro/cafea.html
ce cafea as putea la un expresor samus daca ati putea sa-mi niste denumiri
Puteti folosi ce cafea doriti, in functie de buget. Alegeti insa o cafea pe care se specifica "espresso". Puteti gasi la noi la adresa:http://www.espressocafe.ro/cafea/cafea-boabe.html
Buna ziua...:) am achizitionat de curand un expressor profesional wega pentru deschiderea unui nou local! Ce tip de cafea recomandati? Multumesc anticipat
Buna ziua. Noi va recomandam cafele profesionale de la Lavazza, Illy, Segafredo. Gasiti Lavazza la http://www.espressocafe.ro/cafea/cafea-boabe/lavazza.html Cafelele dedicate pentru Horeca sunt cele cu ambalaj albastru.