Cea mai buna cafea depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul, aroma si metoda de preparare. Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de exigentele fiecarei persoane.
In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.
La modul general, cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita mediu si recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.
Alegerea celei mai bune cafele este o decizie personală, influențată de gust, aromă și metoda preferată de preparare. Fie că preferi un espresso intens, o cafea la filtru sau un cappuccino cremos, există câteva criterii clare care te pot ajuta să găsești cafeaua ideală.
În general, cea mai bună cafea este:
De asemenea, metoda de preparare joacă un rol esențial în evidențierea calităților unei cafele
Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.
Cafeaua Arabica este considerată superioară datorită aromelor complexe, gustului dulce și notelor subtile florale sau fructate. Conține mai puțină cofeină și este ideală pentru cei care preferă o cafea echilibrată. Cele mai bune cafele Arabica provin din regiuni precum Columbia, Etiopia sau Guatemala.
Cafeaua Robusta este mai tare, mai cremoasă și are un conținut mai ridicat de cofeină. Este preferată de cei care caută un espresso intens sau o cafea mai accesibilă ca preț. Se cultivă predominant în Africa și Asia.
Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.
Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.
Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa.
O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec sau miscela), de origine si de specialitate.
Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.
Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.
Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.
Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.
In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).
Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.
Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar.
In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.
Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:
Pentru acasa sau birou:
Va recomandam cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Qualita Oro, Tchibo Barista Caffe Crema, Dallmayr Crema D’Oro, Davidoff Caffe Crema Elegant, Tchibo Exclusive, Jacobs Kronung Crema, Illy, Tchibo Milano etc:
Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua, Panama.
Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:
Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:
Indiferent de preferințe, alegerea celei mai bune cafele presupune testarea diferitelor sortimente pentru a descoperi ce ți se potrivește cel mai bine. Descoperă gama completă de cafea boabe, măcinată, capsule sau instant pe Espresso Cafe și bucură-te de livrare rapidă direct la tine acasă sau la Easybox.
Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume, după apă, și un simbol al relaxării…
Cafeaua decofeinizata este o alegere populara pentru cei care iubesc gustul cafelei, dar vor să…
Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi la nivel global, însă chiar și cei…
Zilnic, în întreaga lume se consumă o cantitate impresionantă de cafea. Originară din Africa și…
Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…
Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…
Vezi comentarii
detin un expresor jura imressa e 65 ce cafea imi recomandati pt acesta ?
Puteti folosi orice fel de cafea espresso. Va recomandam o cafea mai buna, Lavazza Gold Selection.
Buna ziua!
Am cumparat un automat de cafea necta astro si nu stiu ce fel de cafea sa folosesc sau ce combinatie pt a obtine o cafea cremoasa! Cei care mi l au vandut mi au recomandat fortuna crema albastra,dar nu sunt multumit de ea( cafeaua nu are pic de crema)
Buna ziua. Incercati Fortuna rosie. Are continut mai ridicat de cafea robusta care este mai tare si face mai multa crema.
Felicitari pentru blog ! Am aflat atat de multe lucruri despre cafea si aparate de aici......Sunteti extraordinari ! BRAVO!
Multumim frumos pentru aceste aprecieri!
Bună ziua!Din păcate cafeaua nu este suficient de tare, iar gustul nu este ca cel al unui espresso din restaurante.
Precizez că gradul de măcinare este setat la jumătate. Am comandat de la dvs. Lavazza Crema e Gusto (se apropie) și Crema e Aroma Professional(încă nu am testat-o).
Incercati cafelele forte de la Lavazza. De ex: Crema e gusto Forte, Qualita Rossa, Crema Ricca, Gusto Forte Vending. Acestea au continut mai ridicat de cafea robusta, responsabila cu taria.
Bună ziua!Mulţumesc frumos pentru sugestii şi pentru promtitudinea cu care livraţi comenzile! Am încercat şi Qalita Oro - este perfectă!
Va multumim pentru cuvintele frumoase!
Buna ziua. Am un aparat saeco poemia. Am folosit cu succes lavazza crema e aroma dar nu se mai găsește. Menționez că aparatul merge cu cafea macinata. Îmi puteți spune o alta marca de cafea sa se apropie la gust cu acest tip. Am folosit și jacobs dar nu are crema deloc și nici gust. Mulțumesc.
Daca erati multumit de Lavazza Crema e Aroma, puteti sa o folositi in continuare doar ca in varianta cafea boabe. Luati o rasnita, chiar se merita. Puteti incerca apoi o mare varietate de cafele boabe.
Bună seara!Lavazza Super Crema este recomandata pentru un espressor Breville?Menționez ca am achiziționat separat o rasnita.Mulțumesc!
Este ok. Are si tarie si aroma. Combinatie buna. Mai sus ca pret de la Lavazza, sunt mai aromate.
Bună ziua!
Am și eu un Delonghi Magnifica ECAM și nu sunt mulțumită de gustul cafelei. Până acum am incercat Jacobs Whole Bean Medium Roast și Dark Roast și Lavazza Gran Aroma Bar. Aștept cu interes sugestiile dvs!Vă mulțumesc
Ce va nemultumeste la cele 2 cafele incercate pana acum?
Cafeaua era prea slabă!Menționez că gradul de măcinare este la 4 din 7.
Din pacate cafeaua nu este atat de tare pe cat mi-as fi dorit!Precizez ca am setat gradul de macinare la jumatate!
Ai reglat si taria cafelei din butonul acela mare de pe mijloc?
Din pacate cafeaua nu este atat de tare pe cat mi-as dori. Precizez ca am reglat gradul de macinare la treapta 3 din 7
buna ziua!
am un Philips saeco incanto. de ceva vreme tot schimb cafeaua si nu gasesc nici una sa ma multumeasca. imi puteti recomanda o cafea buna?
Buna ziua,
Am un Expressor Jura 90XS.
Ce cafea boabe imi puteti recomanda?
A-si dorii o cafea asemnatoare celor de bar (tare si aromata)
Va recomandam gama de la Lavazza. Dintre acestea puteti incerca Super Crema https://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html
Buna ziua, de curand am achizitionat un expresor de cafea marca saeco automatica ce cafea boabe aroma tarie i mi recomandati?am folosit pana acum dallmayr.va multumesc!
Dallmayr este o cafea aromata. Din aceeasi categorie fac parte Tchibo si Jacobs. Italienii prefera cafele mai tari. Daca doriti o cafea care are si aroma dar si tarie, va recomandam Lavazza Super Crema. https://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html