Cum sa

Cum alegi cea mai buna cafea?

Cea mai buna cafea depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul, aroma si metoda de preparare. Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de exigentele fiecarei persoane.

In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.

La modul general, cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita mediu si recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.

Alegerea celei mai bune cafele este o decizie personală, influențată de gust, aromă și metoda preferată de preparare. Fie că preferi un espresso intens, o cafea la filtru sau un cappuccino cremos, există câteva criterii clare care te pot ajuta să găsești cafeaua ideală.

Ce înseamnă cea mai bună cafea?

În general, cea mai bună cafea este:

  • Obținută din 100% Arabica, recunoscută pentru gustul rafinat și notele delicate.
  • Prăjită recent, pentru a păstra aromele naturale.
  • Depozitată corect, într-un recipient ermetic, departe de lumină și umiditate.

De asemenea, metoda de preparare joacă un rol esențial în evidențierea calităților unei cafele

Cafea Arabica sau Robusta?

Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.

Cafeaua Arabica este considerată superioară datorită aromelor complexe, gustului dulce și notelor subtile florale sau fructate. Conține mai puțină cofeină și este ideală pentru cei care preferă o cafea echilibrată. Cele mai bune cafele Arabica provin din regiuni precum Columbia, Etiopia sau Guatemala.

Cafeaua Robusta este mai tare, mai cremoasă și are un conținut mai ridicat de cofeină. Este preferată de cei care caută un espresso intens sau o cafea mai accesibilă ca preț. Se cultivă predominant în Africa și Asia.

Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.

Cafea boabe, măcinată, capsule sau instant?

  • Cafeaua boabe este cea mai bună opțiune pentru pasionații de cafea, deoarece păstrează aromele intacte. Boabele trebuie măcinate chiar înainte de preparare.
  • Cafea măcinată este o soluție practică, dar își pierde mai repede prospețimea.
  • Capsule de cafea oferă comoditate și o calitate constantă, fiind ideală pentru espressoarele automate.
  • Cafeaua instant (sau ness, așa cum este cunoscută în România) este cea mai rapidă metodă de preparare, perfectă pentru cei cu un stil de viață dinamic.

Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă

Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.

Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens

Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa. 

Cafea blend, de origine sau de specialitate?

O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec sau miscela), de origine si de specialitate.

Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.

Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.

Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.

Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare

In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).

Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.

Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar. 

In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.

Recomandari de cafea boabe

Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:

Pentru acasa sau birou:
Va recomandam cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Qualita Oro, Tchibo Barista Caffe Crema, Dallmayr Crema D’Oro, Davidoff Caffe Crema Elegant, Tchibo Exclusive, Jacobs Kronung Crema, Illy, Tchibo Milano etc:

 

Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua, Panama.

Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:

Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:

Indiferent de preferințe, alegerea celei mai bune cafele presupune testarea diferitelor sortimente pentru a descoperi ce ți se potrivește cel mai bine. Descoperă gama completă de cafea boabe, măcinată, capsule sau instant pe Espresso Cafe și bucură-te de livrare rapidă direct la tine acasă sau la Easybox.

Share

Vezi comentarii

  • Buna ziua, imi puteti spune daca la un expresor automat cu rasnita incorporata Philips EP1223 are rost sa schimb temperatura de preparare a cafelei? Utilizez cafea boabe. Momentan este temperatura setata din fabrica.
    Imi puteti spune ce efect are temperatura mai inalta asupra cafelei obtinute?

    • Buna ziua. Daca sunteti multumit de cafea atunci nu are rost sa umblati la setarile din fabrica. Temperatura este un factor ce influenteaza gustul si aspectul cafelei. O temperatura mica duce la o cafea slaba si crema putina si albicioasa. Temperatura potrivita conduce la o crema aurie si gust bogat. Temperatura pentru inalta poate duce la un aspect prea maroniu, gust mai aspru si crema dispare destul de repede.

  • Bună ziua!
    Am un expresor de cafea Filips latte go va rog sa-mi recomandați o cafea care se potrivește pt acest expresor?

  • De curand am achizitionat un aparat de cafea krups, va rog sa ma ajuta ti cu o recomandare si anume ce cafea credeti ca as putea folosi? Am folosi tchibo dar f slaba, nu cremoasa cu alta cuvinte nu a fost buna deloc

  • Buna seara.Am umplut un exresor cafea SAECO PICO BARISRA DELUXE ce cafea îmi recomandați mulțumesc anticipat

  • Buna dimineata am un aparat de cafea DelLonghi Magnifica Sce cafea boabe imi recomandati sa mi cumpar cu aroma miros si gustoasa sa nu mai dau gres pentru ca am cumparat cafea boabe Amaroy Rast Master si aceasta cafea e oribila la baut .Cu respect va multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra doresc o cafea gustoasa cu miros de cafea savuroasa si foarte buna

    • Buna ziua. In principiu va recomandam o cafea 100% arabica. Puteti sa incercati Lavazza Tierra Colombia, Movenpick Caffe Crema, Tchibo Barista Caffe Crema Colombia

  • Salut. De curand am achizitionat un expresor philips ep2221 40. Ce tip de cafea imi recomandati. Multumesc

    • Salut. In general vorbind va recomanda o cafea 100% arabica. La modul particular puteti incerca Lavazza Tierra Colombia sau daca preferati cafelele prajite putin atunci Columbia Supremo cafea de origine.

  • Buna ziua am cumpărat un aparat de cafea Delonghi magnificaS și folosesc cafea boabe Lavazza crema e aroma, am reglat râșnița sa macine cât se poate de fin și nu face nici spuma și e și slaba cafeaua. Am reglat și temperatura. Oare ce as putea face?

    • Buna ziua, daca ati reglat rasnita si temperatura cred ati reglat tot ce se putea. Poate este o alta cauza pentru care cafeaua nu iese bine. Crema e Aroma de la Lavazza nu este o cafea pretentioasa la reglaje. Verificati daca macina suficient (ar trebui 7-10 grame) si daca temperatura este optima (ar trebui undeva la minim 70 grade cand curge). Daca are calcar ar trebui o decalcifiere.

  • Am achizitionat un espressor manual DeLonghi ECP 31.21, 1100W.
    Ce fel de cafea macinata este recomandabil sa folosesc?

    • Cel mai bine ar fi sa procurati cafea boabe si sa o rasniti pe loc. Daca acest lucru nu este posibil, puteti sa luati cafea macinata ambalata. Va recomandam Lavazza Qualita Oro, Illy Classico, Carraro Ethiopia Yrga Cheff.

  • Buna ziua
    Am un espressor Krups serie EA80 EA 81. Doresc o cafea boabe cu aciditate mai scazuta ,cremoasa si o aroma placuta. Ce ma sfatuiti ? Multumesc !

Postari recente

Istoria cafelei de la origine la cea mai populara bautura

Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume, după apă, și un simbol al relaxării…

2 zile acum

Cafea decofeinizata: afla cum se obtine si care sunt beneficiile

Cafeaua decofeinizata este o alegere populara pentru cei care iubesc gustul cafelei, dar vor să…

o lună acum

7 lucruri surprinzătoare despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi la nivel global, însă chiar și cei…

2 luni acum

Cafeaua – soluția pentru a avea o zi plină de energie

Zilnic, în întreaga lume se consumă o cantitate impresionantă de cafea. Originară din Africa și…

2 luni acum

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

6 luni acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

7 luni acum
espressocafe.ro