Alegerea celei mai bune cafele depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul, aroma si metoda de preparare. Gustul cafelei este subiectiv avand in vedere ca ne referim la un produs alimentar, evaluat in functie de exigentele fiecarei persoane.
In acest articol vom evalua cafeaua in functie de tipul ei si de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai usor care este cea mai buna cafea pentru tine.
La modul general, cea mai buna cafea are o compozitie de 100% arabica, prajita mediu si recent. Bineinteles, pentru a te bucura de cea mai buna aroma este foarta importanta metoda de preparare si modul de pastrare.
Cafea Arabica sau Robusta?
Ca si compozitie, dupa tipul cafelei se disting 2 mari categorii: Arabica si Robusta.
Cu o pondere de 70% din productia mondiala, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciata decat Robusta si se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si note usoare florale si de fructe.
Contine mai putina cofeina si este mai pretentioasa atat la cultivare cat si la preparare. Cel mai mult se cultiva in America Centrala si de Sud si are un pret mai mare decat robusta. La preparare este mai putin cremoasa decat Robusta.
Robusta este o cafea cultivata in Africa si Asia ce se distinge prin tarie, mai bogata in crema decat Arabica si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila. Contine de doua mai multa cofeina si este mai putin pretentioasa si la cultivare si la preparare.
Intr-un articol recent am analizat 5 pasi simpli in alegerea cafelei perfecte. Il poti citi aici.
Cafea boabe, capsule sau măcinată?
Cel mai bine ar fi să alegi cafea boabe pe care să o macini chiar înainte de preparare, pentru a te bucura pe deplin de aromele sale.
Prăjirea boabelor ar trebui să fie cât mai recentă.
Pentru a te bucura de cea mai delicioasă cafea, prăjirea cafelei, care îți va permite să te bucuri de aroma acesteia, trebuie să fie cât mai recentă.
Cafeaua nu trebuie să fie însă prăjită extrem de intens
Acest lucru are un motiv important- cafeaua va fi tare, dar nu te vei putea bucura de aroma sa.
Cafea blend, de origine sau de specialitate?
O alta clasificare a cafelei dupa tip este: cafea blend (amestec), de origine si de specialitate.
Cafeaua blend este cea mai intalnita in magazine si pe internet. Aceasta contine un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.
Cafea de origine (sau single origin) este acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantatii din Etiopia, Columbia, Kenya Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica, prajite usor sau mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.
Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai buna aroma care este produsa in microclimate speciale si care beneficiaza de un tratament exceptional de la plantare la servire.
Potrivit Asociatiei Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.
Alegerea cafelei in functie de mediul de utilizare
In functie de mediul in care utilizam cafeaua vorbim de: cafea pentru acasa, cafea profesionala pentru bar si restaurant si cafea vending (pentru automatele din spatii publice).
Cafeaua profesionala pentru bar este preponderent cafea arabica. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producatorii au o gama de cafele profesionale incepand de 50% arabica si 50% robusta, terminand cu 100% arabica.
Cafeaua pentru acasa este de calitate superioara, prepondent Arabica, prajita usor si mediu. Gustul este delicat si aromat, fara sa fie tare sau amar.
In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Avand in vedere si faptul ca la automate se consuma mai mult cafea cu lapte, o cafea potrivita pentru aceste aparate contine in mare parte cafea robusta si uneori putina arabica pentru aroma.
Recomandari
Recomandarile noastre in functie de mediul de utilizare:
Pentru acasa sau birou:
Va recomandam cafele comerciale precum: Lavazza Crema e Aroma, Lavazza Qualita Oro, Tchibo Barista Caffe Crema, Dallmayr Crema D’Oro, Davidoff Caffe Crema Elegant, Tchibo Exclusive, Jacobs Kronung Crema, Illy, Tchibo Milano etc:
Pentru cei care prefera gusturi diferite, particularitati distinctive, recomandam cafea de origine sau de specialitate precum: Columbia, Etiopia, Costa Rica, Brazilia, Peru, Guatemala, Nicaragua, Panama.
Pentru Ho.Re.Ca (baruri si restaurante):
Cafele comerciale precum: Lavazza Super Crema, Lavazza Tierra Selection, Pellini Top, Illy Espresso Classico, Bazzara, Vergnano:
Pentru automate de cafea vending:
Lavazza Gusto Forte Vending, ICS Espresso, Covim Orocrema, Tchibo Creme Suisse, Carraro Marrone:
Orice preferinta aveti si oricat de exigenti sunteti, pe Espresso Cafe gasiti cafea de top pe care o livram rapid. Consulta chiar astazi oferta noastra de cafea boabe livrata rapid prin curier la tine acasa.
Bună ziua.
Am cumpărat un expresor Krups de curând și deja l-am dus odată la reparat.
Constatarea service-lui a fost că am folosit o cafea nepotrivită.
Vă rog să-mi recomandați un sortiment de cafea care să meargă cu acest expresor.
Va mulțumesc.
O zi bună !
Buna ziua. Greu de spus ce inseamna o cafea nepotrivita, ne trebuie mai multe detalii pentru a raspunde corect. Oricum daca o cafea a generat aceasta problema cred ca ar trebui sa o schimbati. Daca ati folosit cafea de origine sau de specialitate, nu foarte prajita, poate ar trebui sa schimbati cu una normala, prajita mediu. Poate vorbim de corpuri straine, vreo piatra sau altceva care a stricat rasnita. Pot fi mai multe cauze.
Buna ziua,pt un espressor Philips lattego 3200 îmi recomandați o cafea cremoasă? trebuie sa modific pe ce e setata râșnită acum e cum l-am cumpărat pe 12.Multumesc
Buna ziua, puteti incerca Lavazza Super Crema, Tchibo Barista Caffe Crema sau Espresso, Tchibo Espresso Milano. Pentru aceste cafele nu trebuie sa modificati setarile din fabrica ale rasnitei, doar daca este strict nevoie.
Buna ziua , detin un philips lattego 4300. As dori o cafea ce merge la espresso si regular cofee preponderent ( bineinteles sa fie ok si pt cele cu lapte). Am incercat Julius Meinl Cafe Crema Trend Colection dar este f slaba mi se pare. Lavazza ce ar fi bun ? Tiera Columbia ? Sper ca nu este aparatul , chiar am pus rasnita pe nivelul 4 .
Buna ziua. Incercati Lavazza Super Crema:https://www.espressocafe.ro/cafea-lavazza-super-crema-1kg.html
Bună ziua! Doresc o cafea boabe cremoasă și aromata pentru acasă! Expresor DeLonghi. Mulțumesc !
Buna ziua, puteti incerca Lavazza Tierra Colombia, este o cafea completa. Aici: https://www.espressocafe.ro/lavazza-tierra-columbia-cafea-boabe-1-kg.html
Bună dimineața. Cafeaua pentru automate vending (lavazza gusto forte) nu este potrivita pentru expresorul manual(de acasă)? Mulțumesc
Buna dimineata. Din punctul nostru de vedere nu este potrivita pentru acasa. Cel mai bine incercati o cafea de la Lavazza la un pret mai ridicat si de o calitate superioara cum ar fi Qualita Oro, Crema e Aroma, Super Crema, Columbia.
Vă rog frumos să îmi recomandați o cafea aromată cu gust acrișor. Gustul acela acrișor e cel pe care-l caut cum îl avea cafeaua Jacobs în primii ani după 1989. Vă rog frumos să îmi spuneți și cum să prepar cafeaua pentru a-l scoate în evidență. Dispun de un espressor manual de 15 bari bunicel dar pot să încerc și altă metodă dacă e mai bine așa. Mulțumesc frumos!
Buna ziua. Cafelele mai acrisoare sunt cele de origine si de specialitate. Ele au acest gust datorita prajirii mai usoare.
Puteti gasi aceste cafele aici: https://www.espressocafe.ro/cafea/cafea-boabe-de-origine/espresso_cafe.html
Dintre acestea Columbia este foarte apreciata, nu e asa acida, doar un pic. Cele africane (rwanda si ethiopia) sunt foarte acide.
Buna ziua.Aparatul Delonhgi pentru cafea l-am procurat acum .si vreau să stiu ce fel de cafea măcinată este mai bună???
Buna,doresc sa deschid o cafenea și am nevoie de îndrumare
Doresc sa fac o cafea buna,cremoasă ,model cu lapte
Multumesc