Despre cafea

Cofeina – benefică sau nocivă?

Cofeina este o substanță psihoactivă, cel mai des întâlnită în cafea. Beneficiul consumului de cofeină este stimularea sistemului nervos, reducerea somnolenței și menținerea organismului în stare de alertă într-o perioadă de timp. Cofeina stimulează concentrarea, vigilența și randamentul.

Cofeina este cea mai consumată substanță activă, cu un gust amar, care se găsește în mai mult de 60 de specii de plante: boabe de cafea, frunze de ceai, nuci Kola, boabe de cacao, Guarana, Yerba mate, Yoco – coaja. Se folosește în rețete medicale, dar cel mai des o găsim în băuturi și alimente consumate zilnic.

Nelipsita cafea ne aduce zilnic un aport de cofeină. Ne-am întrebat vreodată câtă cofeină conține ceașca noastră de cafea?

Cafeaua la filtru are aproximativ 115-175 mg cafeină în 200 ml produs. Are de departe cel mai mare conținut, deoarece este servită în căni mari, de până la 300 ml, ceea ce înseamnă o cantitate de 172-263 mg cofeină.

Espresso are aproximativ 50-100 mg cofeină în 200 ml produs. Se prepară de obicei în porții mici, de 50-100 ml, așadar o ceașcă de cafea nu va avea mai mult de 25-50 mg cofeină. Cofeina este solubilă, iar datorită timpului redus de extracție, va intra un timp mai scurt în contact cu apa.

Cafeaua la ibric are 80-135 mg cofeină/200 ml produs, iar cafeaua instant are 65-100 mg cofeină/200 ml produs.

Variațiile vin din calitatea cafelei, din modul de prăjire, depind de gradul de măcinare și mai ales de felul în care a fost pregătită. O cafea arabica conține 1,1% cofeină, în timp ce robusta ajunge la cantități de 2 ori mai mari.

Indiferent de varianta pe care o alegem, cantitatea pe care medicii o recomandă nu trebuie sa fie mai mare de 200-300 mg pe zi. Consumată în cantități mari, poate avea efecte adverse. Această cantitate de cofeină s-ar traduce astfel: maxim 2 căni de cafea la filtru/zi, maxim 6 espresso/zi, maxim 2-3 căni de cafea la ibric.

Iubitor de cafea buna? Pe Espresso Cafe gasesti o diversitate de cafele boabe, macinate sau capsule pe care le poti procura rapid si cu transport gratuit.

Share

Vezi comentarii

  • Cafeina este nociva pentru organism. Cafeina este produsa de plante pentru a se proteja de insecte.Energia care se resimte la consumarea ei este de fapt intrarea corpului intr-un mod alert pentru eliminarea acestei otravi din sistem. Cautati adevarul despre cafea si nu luati de bun ceea ce va spune o industrie cu interese uriase. Cafeina iti stoarce energia nu iti da pentru ca de fapt pe termen lung te vei simti mai obosit deoarece corpul isi epuizeaza rezervele de energie. In plus este inca un factor care poate provoca cancerul. Cafeaua nu va omoara pe termen scurt asa cum nici fumatul nu o face.

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro