In lumea cafelei, mai ales in baruri si restaurante, se vorbeste de tamper. Acesta este un instrument cu ajutorul caruia cafeaua macinata, proaspat rasnita, este presata in portfiltrul espressorului clasic sau profesional.
Operatiunea este necesara deoarece doza de cafea macinata trebuie sa fie compacta, uniforma pe toata suprafata sitei astfel incat presiunea apei prin portfiltru sa fie adecvata pentru obtinerea unui espresso.
Dincolo de aspectul tamperului se ridica utilitatea acestuia. Exista nenumarate tipuri de tampere, unele din plastic care se ofera gratuit la achizitia unor espressoare clasice (manuale) sau profesionale.
Daca insa va doriti calitate pentru acest accesoriu, cele mai bune in domeniu se achizitioneaza separat si au manerul din lemn iar talpa din metal, preferabil inox.
Tamperul se achizitioneaza in functie de diametrul talpei. Binenteles diametrul se ia in functie de sita portfiltrului. Cele mai uzuale marimi sunt 52 mm, 53 mm si 58 mm.
Forma talpei tamperului este deasemenea de mai multe tipuri: plata (cea mai utilizata), curbata si cu striatii.