cafea arabica vs cafea robusta

În lumea cafelei, există o varietate impresionantă de arome, texturi și origini, dar cele mai proeminente și recunoscute două tipuri de cafea sunt Arabica și Robusta. Cu toate că ambele fac parte din aceeași familie de plante, fiecare aduce în ceașca noastră o experiență distinctă și caracteristici unice.

În următoarele rânduri, vom explora cu atenție caracteristicile fiecăruia dintre aceste tipuri de cafea, săpând adânc în tainele boabelor pentru a dezvălui secretele care stau în spatele gustului și aromei pe care le oferă.

Desi pentru majoritatea consumatorilor de cafea intre cele doua tipuri de cafea diferenta ar putea sa o faca doar gustul, totusi, exista si alte 9 diferente majore intre ele:

1. Gustul diferit

Gustul cafelei este cel care diferentiaza, in principal, cele doua tipuri de cafea.

În lumea cafelei Robusta, descoperim o experiență intensă, dominată de o amăreală puternică și o notă distinctivă de întepătură. Acest profil de gust puternic se manifestă în special în cafelele de espresso, unde robusta oferă o bază solidă și o cremă bogată.

Pe de altă parte, la cafeaua Arabica descoperim o paletă bogată de arome, o dulceață fină și o complexitate delicată. Aromele florale, fructate și ușor citrice ale cafelei Arabica creează o simfonie de gusturi care adesea îi cucerește pe cei care apreciază subtilitățile și nuanțele cafelei. Arabica este adesea preferată de cei care caută o experiență mai rafinată și echilibrată.

cafea aromata

2. Volumul de productie

Mai mult de 70% din productia de cafea vanduta la nivel global este de origine Arabica, iar aproximativ 30% este cafea Robusta. Brazilia este cea mai cunoscuta tara pentru productia de cafea Arabica, in timp ce Vietnam este recunoscuta pentru cafeaua de tip Robusta.

Tarile producatoare de cafea

3. Continutul de cofeina

Robusta contine de doua ori mai multa cofeina decat Arabica. La prima vedere, mai multa cofeina ar trebui sa fie ceva pozitiv, care sa-ti sporeasca energia mai rapid. Ei bine, un grad mai mare de cofeina atrage de la sine un gust mai amar, ceea ce face cafeaua Robusta mai dificil de consumat.

4. Mediul de cultivare

Cafeaua Robusta este mai usor de cultivat. Aceasta poate creste si la altitudini mai joase, spre deosebire de Arabica si este mai putin vulnerabila in ceea ce priveste daunatorii si factorii climatici.

5. Randamentul la cultivare

Mai mult, arborele de cafea Robusta da un randament mai mare, respectiv produce mai multe fructe (boabe) decat Arabica.

arbore de cafea
Arbore de cafea

6. Pretul cafelei

Din punct de vedere al pretului, Arabica este de doua ori mai scumpa decat Robusta, tocmai pentru ca se cultiva mai greu, este nevoie de mai multi ani pentru ca arborele de cafea sa ajunga la maturitate, productia este semnificativ mai mica decat Robusta, dar si pentru gustul sau mai fin, aromat.

7. Tarile in care se cultiva

Robusta este cultivata exclusiv in Emisfera Estica, cu precadere in Africa, Indonesia, Vietnam, in timp ce Arabica se cultiva atat in Africa si Papua Noua Guinee, dar mai ales in America Latina. Columbia, Brazilia, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Peru sunt cateva dintre cele mai cunoscute tari unde se cultiva cafea Arabica.

8. Aspectul si forma boabelor

O alta diferenta intre cele doua tipuri de cafea o reprezinta forma bobului de cafea. Mai exact, bobul de cafea Arabica este mai mare si mai oval fata de bobul mai mic si mai rotund al cafelei Robusta. In plus, exista o diferenta in ceea ce priveste structura celor doua tipuri de cafea, ceea ce ar putea explica de ce ambele cafele, sub aceleasi conditii, se prajesc diferit.

bob arabica vs bob robusta
Diferenta intre bobul de arabica si bobul de robusta

9. Altitudinea la care se cultiva

Arborele de cafea Arabica creste de la 2.5 pana la 4.5 m inaltime, are nevoie de o temperatura cuprinsa intre 15 – 24°C si in jur de 1200-2000 de mm de precipitatii anuale. Spre deosebire de Arabica, Robusta are intre 4.5 – 6.5 m inaltime, are nevoie de temperaturi ceva mai ridicate intre 18 – 36°C si precipitatii mai mari de 2200-3000 mm/an.

Cafeaua Arabica se dezvolta cel mai bine la o altitudine de 600-2200 m, in timp ce Robusta se dezvolta foarte bine la altitudini cuprinse intre 0 si 800 m.

Fiecare cafea are particularitatile ei iar iubitorii de cafea evalueaza subiectiv in functie de ceea ce prefera: aroma sau tarie.

Oricare ar fi insa preferata ta, fie cafeaua arabica fie cafeaua robusta, pe Espresso Cafe gasesti o gama variata de cafea.

Poti alege cafea boabe de top, amestec de arabica si robusta, 100% arabica de origine sau cafea de specialitate.

Spune-ne intr-un comentariu mai jos care este cafeaua ta preferata si de ce.

10 Thoughts on “Cafea Arabica vs Robusta. Care este preferata ta?”

  • Bună ziua. Se poate o recomandare cafea arabica100%, la un preț cuprins dintr-e 150-250lei/,kg?Am expresor recent achizitionat(la specialista maestro), vreau să-i fac „botezul focului” ptr. a impresiona soția! Mulțumesc.

  • Buna.Familiei mele formata din 4 adulti,ii place cafeaua Robusta.Simtim gustul amarui si taria ei,fara a o combina cu zahar,lapte s.a.Nici in amestec cu Arabica nu ne ar placea.Depinde de gustul fiecaruia!.

    • Buna ziua,
      Sigur, asa este, fiecare persoana apreciaza in mod diferit. De aici si blendurile care contin diverse proportii de arabica si robusta pentru fiecare iubitor de cafea.
      Va multumim pentru impresie.

  • Nu am stiut aceste detalii, instructive dealtfel.
    Noi suntem fanii marcii Davidoff , respectiv cea Rich Aroma, care noua ni se pare perfecta.
    Deci: Arabica.

  • Bună ziua!!! Eu sânt adepta unei cafele bune chiar dacă e mai scumpă. Sant băutoare de expresso si preferata mea esteArabica!!! Bineînțeles achiziționată de pe site-ul dvs!!!!

    • Buna ziua,
      Va multumim pentru mesaj si ne bucuram ca va place cafeaua arabica si apreciati gustul placut al acestei cafele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *