Cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din lume. În fiecare zi se consumă la nivel mondial o cantitate impresionantă de cafea. Consumul de cafea datează de câteva secole și își are originea pe continentul african. Mulți dintre noi aleg să își înceapă ziua alături de o ceașcă de cafea.

Nivelul consumului de cafea in Romania
Statisticile arată ca un român consumă anual aproximativ 3 kg de cafea, mult mai puţin faţă de locuitorii din ţări ca Italia, Germania, Finlanda ori Suedia, unde consumul mediu de cafea pe locuitor este de aproximativ 6-7 kg pe an. Totuși, chiar şi aşa, piaţa cafelei în România a cunoscut de la începutul pandemiei creșteri cu 10-13% faţă de 2019.

Trendul ascendent s-a manifestat şi în 2021, analiştii punând acest fenomen, pe de o parte pe educarea consumatorilor, pe de altă parte pe diversificarea ofertei de produse mai ales in magazine online dedicate cafelei, cum este EspressoCafe.ro.

Valoare pietei cafelei

Conform statisticilor in domeniu, in plina perioada de criza romanii consuma, in total, cafea de 300 de milioane de euro pe an. 85% din consum se realizeaza din cafeaua preparata acasa sau cumparata de la automate.

Tipuri cafea consumata

37,9% dintre bautori consuma cafea solubila, 61,7% consuma cafea boabe si macinata, iar 0,4% consuma alte tipuri de cafea.

In ceea ce priveste tipul preferat de cafea de boabe, în România continuă să fie preferat sortimentul Arabica aromat şi mixturile echilibrate de Arabica şi cafea  Robusta. Se consumă în continuare cafea boabe şi cafea măcinată, însă în acest an romanii au manifestat interes pentru capsule de cafea.

Consumul pe categorii de varsta

28% dintre romanii care beau cafea au intre 35 si 44 de ani, 27% au intre 25 si 34 de ani, 19% sunt cu varste cuprinse intre 45 si 54 de ani, 15% au intre 18 si 24 de ani, iar restul de 11% au varste cuprinse intre 55 si 65 de ani.
Spre comparatie, si vecinii bulgari beau mai multa cafea (2,9 kg pe cap de locuitor anual), iar în tarile nordice se bea de cîteva ori mai multa cafea: 12 kg în Finlanda, 9,9 în Norvegia sau 9 kg în Islanda.

Principalii jucatori de pe piata

Principalii jucatori de pe piata sunt Kraft Jacobs România, Strauss, Fortuna, Nestle si Tchibo.
Cumulat, primii cinci cei mai mari jucatori – Kraft, Strauss, Nestle, Tchibo si Fortuna detin 82,8% din piata, în volum, conform AC Nielsen.

In luna octombrie 2022 am efectuat un sondaj online la care abonatii newsletterului Espresso Cafe au fost rugati sa raspunda la 8 intrebari simple despre preferintele si particularitatile consumului de cafea. La sondaj au raspuns 239 persoane iar intrebarile si raspunsurile sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Pe Espresso Cafe gasesti cafea ale celor mai renumiti producatori de cafea. Intra acum pe site, alegeti cafeaua care ti se potriveste iar noi o vom livra rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *