Despre cafea

Cafea la ibric – 3 pasi simpli pentru o preparare corecta

Cafeaua este cea mai populara bautura dupa apa. Milioane de oameni din intreaga lumea isi incep ziua cu o ceasca de cafea. Preferam aceasta bautura pentru energia pe care ne-o ofera si pentru gustul ei aromat.

Contrar aparențelor, nu ai nevoie de electrocasnice de lux sau de bugete mari pentru a face o cafea bună acasă. Este destul de simplu și accesibil să prepari o cafea la ibric extrem de bună, dacă vei ține cont de câteva sfaturi despre cum sa o pregătești sau ce tip de cafea este mai bună.

La inceput a fost cafeaua la ibric

Istoria cafelei incepe in secolul al IX-lea, in Etiopia, conform legendei pastorului Kaldi care descopera cafeaua, fructul unui cires. Din Etiopia cafeaua ajunge in Turcia, la Istanbul si apoi in intreaga Europa.

Cea mai veche metoda de preparare a cafelei este considerata a fi ibricul, inventata de otomani.

Deși se crede în mod obișnuit că o cafea la ibric este doar o cafea obișnuită pregătită în apă clocotită cu adaos de zahăr, de fapt acest tip de băutură este preparată folosind o metodă specială din țările din Orientul Mijlociu și Europa precum Turcia, Iran și Grecia.

Metoda ibric isi ia numele de la vasul mic, un ibrik (sau cezve), care este folosit pentru a prepara si a servi cafea turceasca.

Ei foloseau ibricul de arama si preparau cafeaua la foc mic sau in nisip. Nisipul fierbinte ajuta ca temperatura sa fie distribuita uniform pe toata suprafata de contact a ibricului.

Din Turcia cafeaua ajunge si la noi in tara, iar astazi inca se bucura de popularitate desi au aparut si alte metode moderne de preparare.

Merită menționat că în 2013, tradiția de a prepara cafeaua turcească a fost înscrisă pe lista intangibilă a comorilor UNESCO, ceea ce nu face decât să confirme unicitatea și caracterul excepțional al acestei metode veche de secole.

Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei. Gustul cafelei difera in functie de fiecare metoda in parte si bineinteles de cafeaua utilizata.

Daca alegi sa utilizezi metoda clasica de preparare, folosind ibricul, iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

1. Ce cafea alegem?

Cafeaua ideala are o compozitie de 100% Arabica, prajita recent iar boabele sa fie proaspat macinate. Pentru a putea savura cea mai buna aroma, foarte importante sunt atat modul de pastrare cat si metoda de preparare.

Pentru a-ți satisface pasiunea pentru cafea și pentru a te bucura de aromele captivante și gusturile bogate, nu ezita să explorezi gama de cafea oferită de Espressocafe.ro – magazinul preferat al pasionaților de cafea. Aici vei găsi o selecție vastă de cafea proaspăt prăjită, fie că preferi boabele de cafea sau cafeaua măcinată, și vei putea alege dintr-o varietate de arome și origini.

Daca esti pasionat sa explorezi gusturi si note diferite poti incerca sortimente de cafea de origine sau de specialitate. Poti gasi aici

Cu cat cafeaua este mai recent prajita, cu atat isi pastreaza mai bine aromele. In ceea ce priveste gradul de prajire, alege o cafea prajita mai putin, sau mediu.

2. Cum macinam cafeaua

Pentru cei care adoră cafeaua făcută la ibric, procesul de măcinare a cafelei este de o importanță crucială. Metoda ibric necesită o măcinare fină a boabelor de cafea pentru a extrage aromele bogate și a obține o consistență potrivită a băuturii. Folosind o rasnita electrica obisnuita, macina cafeaua daca se poate mai fin decat granulatia zaharului.

3. Cum o preparam

Cantitati recomandate:

  • 160 ml de apa pentru o ceasca de cafea
  • minim 10 grame de cafea macinata (2 lingurite cu varf/pentru o ceasca)

Se pune apa la incalzit masurand cu o ceasca cantitatea dorita. Ibricul se pune pe foc moderat.

Cand apa ajunge la o temperatura ridicata (aproximativ 90 grade), dar inca nu a dat in clocot, se adauga cafea macinata si se amesteca pana la omogenizare. Daca este cazul, in acest moment poti adauga si zahar sau il poti pune ulterior prepararii.

Este important sa adaugi cafea macinata cand apa este fierbinte si nu inainte, nu in apa rece. De asemenea, cafeaua nu trebuie sa atinga starea de fierbere (sa dea in clocot) deoarece se vor pierde din aromele cafelei.

Se ridica ibricul de pe foc in momentul in care incep sa apara bule de aer pe marginea ibricului (cand se umfla). Se lasa apoi 1 minut la racit si se poate servi.

Daca te deranjeaza zatul in ceasca, poti folosi o strecuritoare.

Metoda traditionala a ibricului ramane cea mai simpla metoda de preparare a cafelei.

Fiecare metoda de preparare ofera o cafea cu particularitatile ei si din acest motiv este subiectiv de spus care metoda este mai buna. Totul se rezuma la confort, preferinte si mijloace.

Avantajele metodei de preparare ibric

Cafeaua la ibric are, mai presus de toate, un gust grozav și o aromă uimitoare. Cu toate acestea, nu sunt singurele beneficii ale consumului acestuia. De asemenea, consumul de cafea turcească oferă organismului multe substanțe valoroase care ajută la prevenirea bolilor și asigură o bunăstare mai bună. Numeroasele sale avantaje includ:

  • Conținut ridicat de cofeină – datorită unei cantități mari din această substanță, cafeaua la ibric crește abilitățile perceptive și fizice ale organismului. Crește puterea de concentrare și de memorare și reduce senzația de oboseală și somnolență.
  • Conținut mai mare de compuși benefici organismului, de exemplu acizii clorogenici – au un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și asupra nivelului de zahăr și colesterol din sânge. De asemenea, au proprietăți antiinflamatorii.
  • Beneficiu pentru sistemul nervos – consumul poate proteja împotriva bolilor neurologice precum Alzheimer sau împotriva unor tipuri de cancer.
  • Stimularea procesului metabolic din organism – ajută la menținerea siluetei și la prevenirea obezității. De asemenea, are proprietăți care inactivează radicalii liberi care afectează îmbătrânirea pielii și a întregului organism.

Astfel, pentru prepararea cafelei la ibric, este recomandata alegerea unei cafele macinate fin. Cafea arabica, cu o prajire medie, este cea mai potrivită opțiune, deoarece are un gust echilibrat, cu arome subtile si o aciditate moderata. Evitati cafeaua prea prajita sau cafeaua robusta, deoarece acestea pot deveni prea amare. Totodată, asigurați-vă că folosiți apa proaspata si de calitate, iar cantitatea de cafea și apă, precum și timpul de preparare, pot fi ajustate în funcție de preferințele personale pentru a obține cea mai delicioasă cafea la ibric.

Iata cateva recomandari de cafele ce le puteti gasi in magazinul nostru:

Share

Vezi comentarii

  • Încercați și infuzia de cafea.
    Peste cantitatea de cafea, turnați apă care a dat în clocot.
    Acoperiți și lăsați 5 minute.
    Veți vedea...și veți simți...

  • In general, cafeaua care se gaseste in supermarket este de proasta calitate.. Boabe rebutate, bine prajite si amestecate cu arome artificiale...Incercati la magazinele de specialitate...poate aveti noroc sa gasiti la vanzare boabe de cafea mai putin "prefabricate" Oricum aceasta cafea este cam prea scumpa.. Mai bine treceti pr ceai...

  • Interesant articolul. Daca puteti recomanda si o cafea pentru ca am incercat de la Claro ( o prajitorie de cafea ) si nu mi-a placut , desi am comandat vreo 6 sortimente . Cafeaua la ibric mi se pare cea mai buna . Am cumparat anul trecut un espressor (Lelit Elizabeth -5100 ron) si o rasnita profesionala Macap. Dupa 1 luna am renuntat la espressor dar am ramas cu rasnita . Asa ca doresc sa incerc si cafelele comerciale pentru ca de cele proaspat prajite m-am lamurit.

    • Incercati Lavazza Tierra Colombia. Este o cafea buna, 100% arabica si nu e acida. Are un gust echilibrat.

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro