Despre cafea

Cafea de specialitate vs cafea de origine

Cu siguranta putem face mai multe clasificari ale cafelei, dar, in principiu, putem vorbi de 3 mari categorii: cafea comerciala, cafea de origine si cafea de specialitate.

Cafeaua comerciala este cea mai intalnita. Prajita si ambalata la pungi vidate sau nu, macinata sau boabe, aceasta se gaseste pe rafturile supermarketurilor si pe internet. Cafelele comerciale contin un amestec de cafea arabica si robusta, din diferite origini ale globului, adesea prajite mediu sau intens. In functie de amestec si prajire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care contin o proportie mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau single origin) o putem defini ca acea cafea care provine dintr-o singura plantatie, cu aromele si particularitatile specifice regiunii din care provine.

Vorbim de cafea de pe plantatii din Columbia, Etiopia, Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua, Uganda, Burundi, Kenya. In aceste categorii se proceseaza cafele 100% arabica sau 100% robusta, prajite usor si mediu. Fiecare cafea are aroma puternica, distincta, adesea cu note citrice si florale intense.

Vezi toata gama de cafea de origine pe espressocafe.ro

Potrivit Specialty Coffee Association (SCA), cafeaua de specialitate este acea cafea care este punctata cu un scor de calitate de peste 80 de puncte din 100. Cafeaua de specialitate este o cafea de origine superioara, supusa unei evaluari riguroase, cu un numar redus de defecte de aspect sau gust. Potrivit aceleiasi institutii, cafeaua verde de specialitate nu are mai mult de 5 defecte la 300 grame. Evaluarea cafelei prin puncte se face la degustare, intr-un proces denumit cupping.

Termenul „cafea de specialitate” a fost folosit pentru prima dată în 1974 de către Erna Knutsen într-un număr al Revistei Comerciale Ceai Si Cafea. Knutsen a folosit acest termen pentru a descrie boabele cu cel mai bun gust, care sunt cultivate în microclimate speciale.

Cele mai importante defecte urmarite sunt: bob negru integral, bob acru integral, fruct de cafea uscat, pietre medii sau mari, bete medii sau mari. Nu sunt acceptate abateri de peste 5% fata de marimea specificata a boabelor. De asemenea, nu sunt acceptate boabe necoapte (denumite quaker).

Aceste defecte pot avea diferite cauze posibile, pornind de la cultivare, cules, depozitare si procesare. Tocmai aceste defecte fac diferenta intre diferitele calitati ale cafelei.

Aromele si gusturile speciale sunt rezultatul caracteristicilor si compozitiei solurilor pe care sunt cultivati arborii de cafea.

Cafelele de specialitate sunt prajite usor (light) spre deosebire de cele comerciale care sunt prajite intens, pentru a ascunde defectele, atat vizuale cate si de aroma.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa cunosti mai bine cele 3 categorii in care clasificam cafeaua. Oricare ar fi preferata ta o poti procura de pe Espresso Cafe. Daca iti doresti cafea boabe comerciala, de origine sau de specialitate acceseaza acum site-ul nostru si bucura-te de servicii de livrare rapida si informatii complete.

Share

Postari recente

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

o lună acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

2 luni acum

Cum sa prepari un cappuccino autentic italian

Renumitul cappuccino italian este una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi din lumea cafelei.…

3 luni acum

Cum alegi cafeaua in functie de prăjire

În lumea bogată și aromată a cafelei, prăjirea reprezintă un artizanat esențial care influențează în…

5 luni acum

Bazzara Panarabica – selectia de lux a cafelei

Prin amestecurile Panarabica, vă invităm să porniți într-o călătorie senzorială unică, care vă va ghida…

5 luni acum

Tradițiile cafelei de Crăciun în jurul lumii

Crăciunul - un moment al anului în care inimile se umple de bucurie, casele strălucesc…

7 luni acum
espressocafe.ro