Despre automate/espressoare

Automate cafea: o afacere profitabila?

Traim intr-o lume plina de mijloace automate de vanzare de produse atat calde cat si reci. Acum este mai simplu ca oricand sa poti savura o cafea espresso, in cele mai diverse locuri. Acest articol isi propune sa prezinte informatii legate de automate cafea pentru spatii publice (automate vending), urmand ca dvs. sa concluzionati daca aceasta afacere este profitabila sau nu.

Cat ne costa prepararea unei cafele?

Atunci cand faci un calcul complet trebuie sa ai in vedere factori precum: materiile prime utilizate, costurile de energie, chirii si salariile angajatilor. 

In ceea ce priveste materiile prime utilizate, costurile difera in functie de produsul preparat. Astfel conteaza ce tip de cafea preparam (simpla, cu lapte, cappuccino etc..), ce cafea boabe folosim si cate grame de cafea se utilizeaza pentru o portie. La o cafea espresso oferita de un automat de cafea vending se utilizeaza de regula 7 grame de cafea macinata, cu reglaj intre 6.9 si 9 grame. Indiferent de ce fel de produs pe baza de cafea ofera automatul, doza de cafea este identica, doar cantitatea de apa difera. Astfel un espresso scurt are 60ml de cafea, o cafea lunga 150 ml. Utilizand doza de 7 grame, dintr-o punga de 1 kilogram de cafea boabe se pot obtine 140 portii, iar o punga de cafea de un kilogram pentru automate costa, in mod uzual, intre 20 lei si 35-40 lei/kg.

Automatele vending ofera o cafea de calitate medie, iar tipul de cafea vending utilizata este in mare parte robusta. Robusta este o cafea ce se distinge prin tarie si crema. Aceasta are un continut mai ridicat de cofeina. Arabica este o cafea ce se distinge prin aroma, cu continut mai scazut de cofeina, crema fina si delicata. Cele mai reusite cafele vending sunt cele care au un mix de robusta si arabica astfel incat cafeaua sa nu fie nici prea aspra la gust, dar sa aiba si crema.

In ce priveste cafeaua cu lapte, gramajul difera in functie de tipul de lapte utilizat ca ingredient. Se poate utiliza fie lapte praf (sau creamer – preparat cu gust de lapte pe baza de grasimi vegetale), fie lapte granulat. In cazul in care se utilizeaza lapte praf, se folosesc de regula 4-5g pentru o cafea cu lapte si 7g pentru un cappuccino. Laptele granulat iti permite sa faci economii deoarece desi este putin mai scump ca cel praf, totusi dozajul difera substantial: 2-3g pentru o cafea cu lapte si 4-5g pentru un cappuccino. Astfel dintr-o punga de 500 gr de lapte granulat se pot realiza 200-250 de cafele cu lapte si 100 portii de capuccino iar pretul variaza intre 12 si 20 lei/punga.

Ciocolata calda este un alt produs oferit de automatul de cafea. Aceasta bautura se realizeaza din 20- max 25g de ciocolata instant la 150 ml apa. Dintr-o punga de 1 kg se pot obtine intre 40-50 bauturi iar pretul unui kg variaza intre 15 si 25 lei/kg. Diferenta de pret per kilogram este mica insa diferenta calitatii bauturilor este diferita in functie de marca ciocolatei si continutul de cacao.

La ceai instant, se folosesc 14-15g la 150 ml de apa. Foarte popular este ceaiul de lamaie, insa noutatile in domeniu sunt fructe de padure, piersici si zmeura. Preturile variaza intre 15 lei si 20 lei/kg.

Fie ca este vorba de cafea, fie ca este vorba de orice alt produs solubil, in general o data cu pretul creste si calitatea. 

Tendinta pietei este de crestere a asteptarilor clientilor cu privire la calitatea produselor pe masura ce sectorul de vending devine din ce in ce mai aglomerat de operatori. De multe ori un pret mai ridicat poate fi justificat printr-o cafea mai buna calitativ si deasemenea folosirea paharelor automate din carton, care se bucura de o apreciere din ce mai mare.

Automatele de cafea noi sau second hand?

Un automat de cafea este complex ca si o masina. Achizitionat la mana a doua, are un pret mic dar viata lui va fi mai scurta si plina de probleme pe care un necunoscator nu ar sti sa le rezolve. Pentru cei care nu s-au confruntat cu astfel de automate de cafea recomandam achizitionarea de automate noi. Cele mai multe probleme in utilizarea automatelor de cafea sunt cauzate de depunerile de calcar din boiler sau de pe instalatie. Aceste probleme pot fi intampinate prin revizii la timp sau utilizarea filtrelor de dedurizare.

Concluzii

Avand informatii cu privire la retetele consumabilelor puteti calcula cu usurinta costurile de preparare a bauturilor automatelor de cafea. La aceste costuri se mai adauga costurile de energie, chirii (daca locatia nu este a dvs.), salariile angajatilor (daca aveti), amortizari si alte costuri specifice unei firme (contabilitate, birouri, etc).

Daca sunteti interesati de produse consumabile pentru automatele de cafea le puteti gasi intr-o gama variata pe Espresso Cafe. Consultati oferta noastra produse cum ar fi cafea boabe, cafea instant, lapte, ciocolata, ceai, pahare si palete chiar acum.

Share

Vezi comentarii

Postari recente

Cafea decofeinizata: afla cum se obtine si care sunt beneficiile

Cafeaua decofeinizata este o alegere populara pentru cei care iubesc gustul cafelei, dar vor să…

o lună acum

7 lucruri surprinzătoare despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi la nivel global, însă chiar și cei…

2 luni acum

Cafeaua – soluția pentru a avea o zi plină de energie

Zilnic, în întreaga lume se consumă o cantitate impresionantă de cafea. Originară din Africa și…

2 luni acum

Cum alegi cea mai buna cafea?

Alegerea celei mai bune cafele depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul,…

3 luni acum

Cafea de origine vs Cafea blend

Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…

6 luni acum

Venditalia 2024: Inovație și conectare în lumea vendingului

Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…

6 luni acum
espressocafe.ro