Traim intr-o lume plina de mijloace automate de vanzare de produse atat calde cat si reci. Acum este mai simplu ca oricand sa poti savura o cafea espresso, in cele mai diverse locuri. Acest articol isi propune sa prezinte informatii legate de automate cafea pentru spatii publice (automate vending), urmand ca dvs. sa concluzionati daca aceasta afacere este profitabila sau nu.

Cat ne costa prepararea unei cafele?

Atunci cand faci un calcul complet trebuie sa ai in vedere factori precum: materiile prime utilizate, costurile de energie, chirii si salariile angajatilor. 

In ceea ce priveste materiile prime utilizate, costurile difera in functie de produsul preparat. Astfel conteaza ce tip de cafea preparam (simpla, cu lapte, cappuccino etc..), ce cafea boabe folosim si cate grame de cafea se utilizeaza pentru o portie. La o cafea espresso oferita de un automat de cafea vending se utilizeaza de regula 7 grame de cafea macinata, cu reglaj intre 6.9 si 9 grame. Indiferent de ce fel de produs pe baza de cafea ofera automatul, doza de cafea este identica, doar cantitatea de apa difera. Astfel un espresso scurt are 60ml de cafea, o cafea lunga 150 ml. Utilizand doza de 7 grame, dintr-o punga de 1 kilogram de cafea boabe se pot obtine 140 portii, iar o punga de cafea de un kilogram pentru automate costa, in mod uzual, intre 20 lei si 35-40 lei/kg.

Automatele vending ofera o cafea de calitate medie, iar tipul de cafea vending utilizata este in mare parte robusta. Robusta este o cafea ce se distinge prin tarie si crema. Aceasta are un continut mai ridicat de cofeina. Arabica este o cafea ce se distinge prin aroma, cu continut mai scazut de cofeina, crema fina si delicata. Cele mai reusite cafele vending sunt cele care au un mix de robusta si arabica astfel incat cafeaua sa nu fie nici prea aspra la gust, dar sa aiba si crema.

In ce priveste cafeaua cu lapte, gramajul difera in functie de tipul de lapte utilizat ca ingredient. Se poate utiliza fie lapte praf (sau creamer – preparat cu gust de lapte pe baza de grasimi vegetale), fie lapte granulat. In cazul in care se utilizeaza lapte praf, se folosesc de regula 4-5g pentru o cafea cu lapte si 7g pentru un cappuccino. Laptele granulat iti permite sa faci economii deoarece desi este putin mai scump ca cel praf, totusi dozajul difera substantial: 2-3g pentru o cafea cu lapte si 4-5g pentru un cappuccino. Astfel dintr-o punga de 500 gr de lapte granulat se pot realiza 200-250 de cafele cu lapte si 100 portii de capuccino iar pretul variaza intre 12 si 20 lei/punga.

Ciocolata calda este un alt produs oferit de automatul de cafea. Aceasta bautura se realizeaza din 20- max 25g de ciocolata instant la 150 ml apa. Dintr-o punga de 1 kg se pot obtine intre 40-50 bauturi iar pretul unui kg variaza intre 15 si 25 lei/kg. Diferenta de pret per kilogram este mica insa diferenta calitatii bauturilor este diferita in functie de marca ciocolatei si continutul de cacao.

La ceai instant, se folosesc 14-15g la 150 ml de apa. Foarte popular este ceaiul de lamaie, insa noutatile in domeniu sunt fructe de padure, piersici si zmeura. Preturile variaza intre 15 lei si 20 lei/kg.

Fie ca este vorba de cafea, fie ca este vorba de orice alt produs solubil, in general o data cu pretul creste si calitatea. 

Tendinta pietei este de crestere a asteptarilor clientilor cu privire la calitatea produselor pe masura ce sectorul de vending devine din ce in ce mai aglomerat de operatori. De multe ori un pret mai ridicat poate fi justificat printr-o cafea mai buna calitativ si deasemenea folosirea paharelor automate din carton, care se bucura de o apreciere din ce mai mare.

Automatele de cafea noi sau second hand?

Un automat de cafea este complex ca si o masina. Achizitionat la mana a doua, are un pret mic dar viata lui va fi mai scurta si plina de probleme pe care un necunoscator nu ar sti sa le rezolve. Pentru cei care nu s-au confruntat cu astfel de automate de cafea recomandam achizitionarea de automate noi. Cele mai multe probleme in utilizarea automatelor de cafea sunt cauzate de depunerile de calcar din boiler sau de pe instalatie. Aceste probleme pot fi intampinate prin revizii la timp sau utilizarea filtrelor de dedurizare.

Concluzii

Avand informatii cu privire la retetele consumabilelor puteti calcula cu usurinta costurile de preparare a bauturilor automatelor de cafea. La aceste costuri se mai adauga costurile de energie, chirii (daca locatia nu este a dvs.), salariile angajatilor (daca aveti), amortizari si alte costuri specifice unei firme (contabilitate, birouri, etc).

Daca sunteti interesati de produse consumabile pentru automatele de cafea le puteti gasi intr-o gama variata pe Espresso Cafe. Consultati oferta noastra produse cum ar fi cafea boabe, cafea instant, lapte, ciocolata, ceai, pahare si palete chiar acum.

45 Thoughts on “Automate cafea: o afacere profitabila?”

  • buna ziua,
    Ma intereseaza daca este necesar de tinut o contabilitate pentru afacerea cu tonomate de cafea sau doar trebuie declarate la primarie si se plateste un impozit anual?
    Multumesc!

  • cum sa fie costul unei cafele intre 18-40 de lei????!!!!!cum sa iti cumperi cafea de la automat cu 18lei!!!!?????asta ar insemna ca un simplu muncitor isi permite sa bea din salariul lui lunar doar cafea….

  • buna ziua, imi puteti spune orientativ cam cat se plateste chirie fixa unui spatiu locativ, pentru un singur aparat ?
    multumesc

  • Buna ziua,as vrea sa imi deschid o astfel de afacere in Anglia, se poate sa se foloseasca ca metoda de plata lire? 1 lira pt o cafe spre exemplu… doresc mai multe detalii,lasati-mi un numar de telefon.
    Va multumesc

  • Va salut, va rog sa-mi spuneti si mie daca se poate pune si cafea boabe obisnuita in loc de cafea boabe tip expreso, considerata speciala pt automate, si de ce, pt ca acea obisnuita art fi mai ieftina.. ..Multumesc ff mult..

    • Buna ziua. Nu va recomandam altfel de cafea. Boabele la cafeaua espresso sunt uleioase si intretin cutitele rasnitei.

  • Buna ziua
    As fi interesat de o astfel de afacere si as dori sa stiu daca pot cumpara de la dvs automatul mare si cit m ar costa Si ce acte sunt necesare pentru a desfasura astfel de activitate trbuie sa platesc statului taxe/impozite sau doar chiria/procentul din vanzari celui care imi asigura spatiu . cat ar costa o investitie de inceput . multumesc si astept raspuns .

    • Buna ziua,

      Din pacate nu mai comercializam automate pentru spatii publice. Acestea se adreseaza unui uz profesional. Referitor la taxe, la stat platiti ca in orice afacere, tva, impozit pe profit si altele. Chiria fixa sau procentuala o platiti celui ce detine spatiul unde doriti amplasarea automatului. O investitie de inceput poate fi 1000-1500 euro pentru un automat sh sau 2000-4000 euro pentru un automat nou.

  • buna seara.
    am un necta zenith, am o problema , poate ma poti ajuta.
    containarul de instanta (cafea) este pe aceeasi duza cu decof., in loc de decof am incercat sa pun instant french vannilla, se blocheaza duza. cafea instant e de 2.3 gr, iar la french van. trebuie undeva la 22 gr la 180ml . oare nu trebuie sa pun french ca arunca prea mult gramaj si oare de aceea blocheaza si sa las decof. imi poti recomanda o cafea instant cu aroma de…. sau daca as putea gasi instant alb. ms o seara buna

  • Buna ziua. Cat costa un autonomat de cafea cu raport bun calitate/pret si de unde pot cumpara unul? Daca imi deschid o afacere cu automate de cafea, va trebui sa platesc statului taxe/impozite sau doar chiria/procentul din vanzari celui care imi asigura spatiul? Multumesc anticipat.

  • Buna ziua! Imi puteti spune va rog daca, ciocolata calda contine cofeina?
    Sau daca au voie copii s-o consume?
    Multumesc

    • Buna ziua,
      Ciocolata calda nu contine cofeina. Poate fi consumata de oricine si nu dauneaza sanatatii.

  • Buna seara! Sunt nehotărât daca sa renunț la ceai si sa pun cafea solubila(nes) ce părere aveți ce se vinde mai bine?multumim

    • Aceasta rocada se poate face doar daca aveti mixer pentru bautura selectata. Pe ceai aveti serpentina, nu mixer ca la celealte bauturi solubile. Ceaiul nu necesita mixer. Cafeaua instant are nevoie de mixer. Puteti inlocui acest produs numai daca va pricepeti sa montati mixerul amintit.

  • buna seara…as dori sa ma ajutati cu niste informatii daca se poate cum ar fi, as dori sa ma bag intro afacere cu automate de cafea , am gasit sa cumpar de la cineva 12 automate de cafea ele find group 500 6 buc. 1 buc rubino saeco 3 buc cristalo saeco si 1 buc rubino 200 si 1 bucata group 700 pretul find de 12000 de euro sunt amplasate pe locatii intrbarea mea este face acesti banii 12000 de euro ..va multumesc

  • Buna ziua. As fi interesat de o astfel de afacere si as dori sa stiu daca pot cumpara de la dvs automatul si cit m ar costa ,ori eventual nr de tel la care va pot suna pentru detali. Si ce acte sunt necesare pentru a desfasura astfel de activitate. MULTUMESC

  • BUNA ZIUA!INFORMATIILE DUMNEAVOASTRA MI-AU FOST DE MARE AJUTOR.AM IN GAND SA-MI DESCHID O AFACERE CU AUTOMATE DE CAFEA PE CARE SA LE INSTALEZ IN LICEE,dar nu numai.Cam cat se plateste propietarului cand amplasezi un aparat de cafea pe spatiul acestuia,si pentru instalarea in institutii publice cam care ar fi formalitatile?Multumesc si fac cinste cu o cafea!

    • Nu este o regula, nu va putem spune cat, depinde exclusiv de negocierea dvs. De regula se plateste procentual din vanzari si in functie de de pretul cafelei. Cei care ofera mai mult chirie iar pretul este de 1 leu, de multe ori folosesc o cafea slaba pentru a putea sa se mai incadreze in acel pret.

  • Buna seara! as dori sa incep o afacere cu automate de cafea
    sunt la stadiul de informatii(cele de pe blog fiind f importante pentru mine)
    ce ma sfatuiti sa fac? sa incep sa achizitionez aparate sh?sau sa cumpar 2 noi si bune?
    multumesc !
    orice informatie este binevenita

    • Puteti achizitiona automate sh daca stiti sa le reparati sau daca aveti un service in apropiere care va poate ajuta. Altfel, nu va recomandam automate sh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *