Espressorul este un aparat special ce prepara cafea prin trecerea fortata a apei fierbinti, aflata sub presiune, printr-o pastila compacta de cafea macinata.
Durata de preparare a unei cafele este de aproximativ 30 secunde dar acest interval de timp este influentat de factori precum cantitatea de cafea dorita si gradul de macinare a cafelei rasnite. Initial espressor-ul realiza presiune prin actionarea unei manete dar astazi, aceasta presiune este creata de catre o pompa electrica de apa.
Exista numeroase tipuri de espressoare, de la cele manuale traditionale la cele automate cu caracteristici avansate. Espressoarele sunt utilizate atat in medii comerciale (cafenele, restaurante) cât și în gospodării pentru a pregăti băuturi de cafea espresso de înaltă calitate. Prepararea espresso-ului la domiciliu cu un espressor a devenit din ce în ce mai populară, deoarece oferă control asupra calității și gustului cafelei consumate.
Espressoarele clasice sau manuale sunt cele care folosesc cafea macinata si/sau monodoze de cafea.
Sunt preferate de pasionatii de cafea deoarece permit controlul factorilor ce influenteaza prepararea cafelei: macinatura, temperatura, presiunea si tamparea. Cafeaua macinata se aseaza in portafiltru, se preseaza cu ajutorul tamperului. Pornirea si oprirea se realizeaza de regula manual.
Espressoarele automate sunt acele aparate de cafea alimentate cu cafea boabe pe care o macina in momentul prepararii unui espresso. Cele mai avansate in domeniu pot prepara specialitati cu lapte la o singura apasare de buton.
In magazinul nostru EspressoCafe.ro puteti gasi o gama larga de espressoare atat manuale, cu capsule sau automate, de la cei mai importanti producatori din domeniu: Jura, Lelit, Gaggia, Tchibo, Lavazza si altii.
Iata cateva sugestii: