Cafeaua este cea mai populara bautura din lume dupa apa. Obiceiul de a bea cafea reprezintă şi o modalitate de relaxare apreciată de cei ce găsesc plăcere în lucruri mărunte.

Istoria cafelei incepe in jurul anului 850 conform legendei pastorului Kaldi.

Conform acestei legende, Kaldi era un păstor etiopian care a observat că oile sale deveneau foarte energice după ce mâncau fructele roșii ale unui arbust sălbatic.

Fructe de padure de pe arbust au fost cauza euforiei caprelor sale şi după acesta a încercat el însuşi fructele de padure, si a descoperit efectul lor stimulator.

Fructele de padure au fost apoi utilizate de către călugării de la o manastire din apropiere pentru a rămâne treji în timpul orelor lungi de rugăciune.

Ele au fost distribuite la alte mănăstiri şi apoi exportate si în străinătate. Astfel s-a nascut cafeaua.

Din Etiopia boabele de cafea au ajuns in Arabia. Cultivarea cafelei a început in Yemen la mijlocul secolului al 15-lea. Din locurile de pelerinaj de la Mecca și Medina, cafeaua s-a răspândit rapid în intreaga Peninsula Arabica.

Orașul-port Mocha a fost, până în 1720, centrul mondial al comerțului cu cafea. Din acest motiv, până în secolul al 18-lea, „Mocha” era bauta in cafenelele din întreaga Europa. Era o bautura extrem de costisitoare, pe care doar nobilimea si-o putea permite.

Comertul cu boabe de cafea a ramas in mainile arabilor timp de multi ani, pana cand, la inceputul secolului al 17-lea, cativa negustori olandezi curajosi au reusit să aducă boabele de cafea in Europa.

Apariția primelor cafele 

În secolul XV pelerinii musulmani introduc cafeaua folosind diferite tipuri de cafea boabe și apar din ce în ce mai multe locuri unde se savurează cafeaua. Cafeaua este numită K’ hawah, care înseamnă revigorant.

Cafeaua sosește în Europa 

În anul 1600, venețienii introduc cafeaua în Europa. Înspre anul 1650, Anglia începe să importe cafeaua și apar primele cafele delicioase și în Europa. Iar Boston va fi primul oraș care va deschide o cafenea. Consumul de cafea se extinde în lumea întreagă pentru a deveni cel mai plăcut act din viața de zi cu zi, dimineața devreme.

O producție de cafea din ce în ce mai mare

Din cauza unei cereri tot mai mari apar din ce în ce mai multe plantații de cafea în țările tropicale pentru a produce și mai multă cafea. Brazilia, Columbia sau Vietnam sunt printre cei mai mari producători de cafea. Producția anuală în secolul XX era de între 6 și 7 milioane de tone, în timp ce cu 100 de ani înainte era de doar 10 000 de tone. Iar cafeaua are din ce în ce mai multe varietăți pentru a putea seduce un plublic cât mai larg.

Date de referinta in istoria cafelei:

1475 – Primul magazin de cafea din lume, la Constantinopol

1600 – Se deschide primul magazin de cafea din Europa, in Venetia, Italia.

1652 – Se deschide prima cafenea sub numele “Penny Universities”, in Londra, Anglia.

1683 – Se deschide prima cafenea din Austria, la Viena.

1822 – Se inventeaza prototipul primei masinarii de cafea, in Franta.

1905 – Se inventeaza primul espressor comercial, in Italia

1938 – Se inventeaza cafeua instant, de catre Nescafe

1945 – Achilles Gaggia inventeaza espressorul cu inalta presiune capabil sa produc o cafea cu crema.

Astazi cafeaua a devenit cea mai populara bautura dupa apa, cu peste 400 milioane de cesti consumate in fiecare an.

Prin aroma sa, cafeaua ne incanta diminetile si ne da energie. Daca iti doresti o cafea aromata, de la cei mai importanti producatori din lume, te invitam pe Espresso Cafe. Alegeti cafeaua preferata iar noi ti-o livram rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *