Te-ai gândit vreodată la cana de cafea pe care o bei în fiecare dimineață? Este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Gustul și aroma sunt inconfundabile,răspândindu-se cu rapiditate din locurile sale originare. Oamenii de știință îl văd ca pe un elixir de sănătate, nu doar o sursă de plăcere. Despre cafea putem spune multe lucruri, însă cel mai important este că mulți dintre noi dorim să începem dimineața cu o cafea bună. Cunoașteți gustul espresso-ului perfect? Ei, bine, care-i secretul?
In imaginea de mai sus, primele 4 pahare au grad de infuzie depășit, paharul numărul 5 este espresso-ul ideal, iar ultimele 3 pahare au avut o perioadă de infuzie mai mică de 20 de secunde.
Fără doar și poate, fundamental este să ai o cafea de calitate foarte bună. Este bine de stiut sa facem diferența între cafea arabică si cafea robustă. Puteți consulta aici: https://www.espressocafe.ro/blog/cafeaua-arabica-vs-cafeaua-robusta/. Pentru espresso, putem alege materia primă ca fiind de origine sau un blend, obținut din specii diferite. Cu siguranță, consumatorul decide acest lucru, gusturile sunt diferite la acest capitol, însă indiferent de alegerea făcută, calitatea trebuie sa fie superioară, cu recomandarea ca aceasta sa fie boabe și cumpărată în cantități mici.
În contact cu aerul, cafeaua își modifică proprietățile, ceea ce va duce si la un gust diferit in ceașca noastră de espresso. Apa trebuie să fie curată, fără mirosuri neplacute, fără clor, duritate și demineralizată.
Un rol foarte important este felul in care sunt mărunțite boabele de cafea. O schimbare a cuțitelor este un factor ce va modifica gustul complet al preparatului. Măcinătura trebuie sa fie fină, o asemănăm cu sarea măruntă.
Cel mai bun preparat este realizat cu 7-7,5 grame de cafea. Important este sa presăm cafeaua, un procedeu numit ”tamping”, cu o ajutorul unei ustensile, numită tamper. Acest procedeu nu este de neglijat, fiindcă doar așa se va forma o formă compactă, din care sunt extrase aromele.
Un espresso trebuie preparat precis: 7 grame de cafea macinată fin la presiune de 9 bari, 27 de secunde +/- 2 secunde. Din acest mod de preparare, rezulta un preparat compus din particule de cafea si bule mici de gaz. Are consistența unei creme dense, cu o vascozitate aparte și un gust inconfundabil.
Ceașca de cafea, element cheie! Fără un material bun, cum este porțelanul, fără o ceașcă curată, uscată și cu o temperatura de 40 de grade Celsius, nu vom reuși sa avem un espresso excepțional.
Pentru un rezultat extraordinar, vom urmări 3 factori: preinfuzie de 3-5 secunde, o extragere de 27 secunde și un rezultat final de 27 ml.
Urmează acești pași și bucură-te de savoarea unui espresso de excepție!
Craciunul este cea mai frumoasa sarbatoare din an, un timp unic pentru fiecare din noi,…
Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume, după apă, și un simbol al relaxării…
Cea mai buna cafea depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul, aroma…
Cafeaua decofeinizata este o alegere populara pentru cei care iubesc gustul cafelei, dar vor să…
Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi la nivel global, însă chiar și cei…
Zilnic, în întreaga lume se consumă o cantitate impresionantă de cafea. Originară din Africa și…