Cafeaua reprezinta o sursa inepuizabila de comentarii, unele critice, altele apreciative la adresa ei. Chiar daca nu este ea principalul subiect de discutie, cafeaua aduna laolalta milioane de oameni care dezbat zilnic diverse subiecte in timp ce savureaza o ceasca din aceasta bautura.
1. Cafeaua a fost descoperita de etiopieni in jurul anului 800 d.H.
Conform Global Exchange, exista peste 25 de milioane de fermieri in peste 50 de tari angajati in productia cafelei. Prima cea mai tranzactionata marfa este petrolul.
Brazilia produce 40% din totalul productiei de cafea din lume, de doua ori mai mult la un loc decat ocupantele locurilor doi si trei, respectiv Columbia si Vietnam.
In corpul fiecaruia dintre noi este eliberat cortizolul, un hormon care ne ajuta sa fim alerti. Hormonul nu este eliberat pe tot parcursul zilei, astfel ca ar fi bine sa ne sincronizam cafeaua cu momentul in care hormonul nu este la nivelul sau maxim.
Mai exact, cercetatorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au instalat o camera asupra filtrului de cafea, pe care o monitorizau in direct de pe internet, ceea ce ii scutea de un drum irosit in cazul in care cafeaua nu era pregatita.
Totusi, ar fi nevoie sa consumati mai mult de 100 de cafele odata pentru a suferi de o supradoza.
Triburile africane amestecau fructele de cafea cu grasime, transformate apoi in gustari bogate in energie.
Kopi Luwak, cea mai scumpa cafea din lume, provine de la o pisica sumatra (din Indonesia) care se hraneste cu boabe de cafea. Boabele fermenteaza in stomacul felinei, iar excrementele acesteia sunt folosite pentru a produce faimoasa cafea.
Totusi, finlandezii sunt pe primul loc in topul tarilor cu cel mai mare consum pe cap de locuitor.
Nu, nu George Wasghington presedintele SUA, ci chimistul George Constant Washington care a facut un experiment folosindu-se de cafeaua uscata pentru a crea aceasta bautura. Primul brand de cafea instant a fost creat de el, sub numele de Red E Coffee.
Intr-o cafenea din Franta, a nu spune „buna” si „te rog” duce la un pret mai ridicat al cafelei.
Cuvantul cafea provine din arabescul qahhwat al-bun, care inseamna vinul din bob. Denumirea actuala a cuvantului a fost preluata de la olandezi, care au denumit cafeaua koffie.
Conform unui studiu din 2009, oamenii care consuma aproximativ trei pana la cinci cesti de cafea pe zi sunt mai putin predispusi la bolile enuntate mai sus.
O ceasca obisnuita contine in medie de la 95 pana la 200 de miligrame de cofeina, in comparatie cu o ceasca de cafea decofeinizata care contine doua pana la 12 miligrame de cofeina.
Care dintre cele 15 adevaruri vi se pare cel mai interesant?
Sursa: goodhousekeeping.com, bbc.com, likes.com, factslides.com
Distribuiti daca v-a placut:
Cafeaua decofeinizata este o alegere populara pentru cei care iubesc gustul cafelei, dar vor să…
Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi la nivel global, însă chiar și cei…
Zilnic, în întreaga lume se consumă o cantitate impresionantă de cafea. Originară din Africa și…
Alegerea celei mai bune cafele depinde de preferintele tale personale în ceea ce priveste gustul,…
Cafeaua de origine ne oferă o experiență unică, fiecare boabă purtând în ea povestea locului…
Între 15 și 18 mai 2024, Milano a devenit epicentrul industriei de vending la nivel…
Vezi comentarii
Interesanta treaba cu cafeaua in Franta, ar trebui sa se faca si la noi asa ceva. Un "Da si tu o cafea boss, traiasca-ti familia" sa coste 3-5 RON" :)